U krevetu vam je tijesno? Vrijeme je za madrac po mjeri.

Madrac po mjeri potreban je visokim ljudima.
Datum objave: 10. 10. 2018.

Osobe prosječne visine ne razmišljaju previše o dimenzijama madraca, no kod natprosječno visokih potraga za savršenim madracem traje malo duže.

Prije stotinjak godina prosječan Hrvat bio je visok 168, 1, a Hrvatica 150,1 centimetara.

Njima nije bilo teško odabrati madrac, jer su ga u pravilu naslijedili od roditelja ili kupili novi standardne veličine za to doba. 

Stotinu godina kasnije prosječan Hrvat visok je 180,8, a Hrvatica 165,5 centimetara. Petnaestak centimetara više kod hrvatica i dvanaestak kod hrvata, ali i drugih nacija doveli su do povećavanja standardnih mjera madraca pa se u današnje vrijeme za odrasle najčešće kupuju madraci dužine 200 centimetara.

Kome nije dovoljan standardan madrac?

Današnji madraci proizvode se u pregršt dimenzija. 

Od najmanjih za dječje krevetiće u dimenzijama 120 x 60 cm, 125 x 65 cm i 140 x 70 cm, do madraca za jednu osobu u dimenzijama 190 x 80, 90, 100 ili 120 cm te 200 x 80, 90, 100 ili 120 cm, pa sve do madraca za dvije odrasle osobe u dimenzijama 190 x 140, 160 ili 180 cm te 200 x 140, 160 i 180 cm. 

Dužina madraca od 200 centimetara najbolje odgovara osobama do 180 cm visine jer bi za najveću udobnost madrac trebao biti 20 do 25 centimetara duži od osobe koja na njemu spava.

Ta je razlika potrebna kako bi spavač mogao usred spavanja promijeniti položaj bez da se probudi i da ga nešto sputava.

No, to pravilo nije jako strogo i vjerojatno će i osobe od 190 cm prilično dobro spavati na madracu od 200 cm (ako legnu dovoljno visoko).

No što kada standardnih 200 cm jednostavno nije dovoljno?

Madrac po mjeri potreban je visokim osobama

Nije ugodno cijelu noć spavati skvrčen ili sa stopalima koja vise s kreveta, a ni prekrivač ih ne doseže.

Tu uskaču madraci i kreveti po mjeri koji se mogu proizvesti do čak 230 centimetara dužine.

Za sobu visoku 200 centimetara madrac dužine 220 centimetara pružit će dovoljno prostora za zdrav san bez iskrivljenja kralježnice ili hladnih stopala.

Što se događa ako spavamo na prekratkom madracu?

Spavanje na madracu koji veličinom ne odgovara spavaču, odnosno prekratak je, moglo bi se usporediti sa spavanjem na kauču.

U početku je možda u redu, no za sat - dva počnu se javljati problemi. 

Prvo je teško održavati noge unutar kreveta, nakon toga se primjećuje neugoda od stalne skvrčenosti.

Naravno, lako se izravnati ako vam ne smeta što stopala vise izvan madraca. Tome možete doskočiti tabureom ili tapeciranom klupom, no teško je pogoditi istu čvrstoću madraca i taburea. 

Iako je nekim osobama fetalni položaj jedan od najudobnijih položaj za spavanje, malo je teško cijelo vrijeme ostati u istom položaju. 

Bolovi u leđima i vratu često prate neudobne položaje, a to dugotrajno može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema. 

Stopala koja vise pravi su mamac za komarce ljeti ili ozebline zimi. Ipak ih je najbolje držati pokrivene na madracu.

Udoban položaj najvažniji je faktor zdravog sna,a svi znamo da pomanjkanje sna uzrokuje brojne teškoće koje s vremenom mogu postati ozbiljan problem.

Prednosti madraca po mjeri

Komfor je definitivno glavna prednost madraca po mjeri za osobe kojima su standardni madraci prekratki.

No, komfor u ovom slučaju nije sam sebi cilj, već je dovoljno mjesta u krevetu predispozicija za zdrav san. 

Ako spavate na madracu prave veličine, bolje ćete se naspavati i time izbjeći neispavanost te bolove u leđima i vratu.

Dovoljno prostora za pravilno (ravno) spavanje bilo na leđima ili na boku smanjit će pritisak na površinu tijela te će omogućiti mišićima da se u potpunosti opuste čime će se tijelo moći kvalitetno odmoriti.

Dobre dimenzije madraca garantiraju kvalitetan san

Madrac koji pravilno podupire kralježnicu i čini je ravnom (odnosno u pravilnom položaju) održat će njezino zdravlje i poboljšati kvalitetu sna, a to nije moguće na prekratkom madracu.

Rijetki su oni koji se barem jednom ne promijene položaj u snu. Okretanje je mnogima nesvjesna radnja, no okretanje na prekratkom krevetu može rezultirati buđenjem (jer noga spadne s kreveta).

Kod mijenjanja položaja na madracu adekvatne veličine manja je vjerojatnost da će vas okretanje probuditi usred noći.  

Buđenje kod okretanja, hladne noge koje vise ili skvrčenost mogu biti frustrirajući, što može prerasti i u stres.

Nitko ne bi trebao biti pod stresom kada se sprema na spavanje, već bi krevet trebao biti oaza mira i najbolje mjesto za opuštanje, što onaj pravile veličine i čvrstoće jest. 

Nedostaci madraca po mjeri

Iako ima mnogo prednosti naručivanja madraca po mjeri, postoji i jedan nedostatak, a to je trošak.

Izrada madraca po mjeri više košta od madraca standardnih dimenzija iz dva razloga:

  1. potrebno je više materijala za izradu, te 
  2. sama izrada traje duže. 

Madrac koji je duži od standardnog stajat će vas otprilike 30% više no što njegov najbliži “susjed” standardnih dimenzija. 

Ako vam je potreban madrac koji je i duži i širi od standardnih, za njega je potrebno izdvojiti otprilike 50% više.

Naravno, madrac po mjeri donosi i druge troškove jer je za njega potrebno posjedovati i odgovarajuće podnice i okvir kreveta u odgovarajućim dimenzijama.

Osim toga, najvjerojatnije će vam trebati i posteljina većih dimenzija, ili barem plahta koja odgovara madracu po mjeri. 

Iako je sustav po mjeri skuplji od standardnih rješenja, zdravlje bi ipak trebalo biti najvažnije jer preveliki madrac nikada nije na odmet, no premali može ozbiljno narušiti zdravlje.

Ako vam hladne noge i fetalni položaj ne smetaju, usrećit će vas i standardni madraci, no svima višima do 190 cm ipak preporučujemo naručivanje madraca po mjeri.

Potražite svoj savršeni Happy Dreams 

Madrac po mjeri