Istraživanja potvrdila: novi madrac može ublažiti stres

Datum objave: 14. 03. 2016.

Istraživanja pokazuju kako spavanje na novom kvalitetnom madracu može učiniti za vaše zdravlje mnogo više nego što mislite. Prema istraživanjima, novi madrac ne samo da može poboljšati kvalitetu sna, nego i smanjiti stres. 

U zadnje vrijeme loše spavate?

Možda imate problema s usnivanjem ili se tijekom noći budite. Kako god da bilo, nesanica je ozbiljan problem i nemojte ju ignorirati.

Problemi sa spavanjem često upućuju kako smo pod stresom.

Naime, kada smo pod stresom naš “stresni sustav” (hipotalamus-hipofiza-kora nadbubrežne žlijezde) stalno radi i proizvodi hormon stresa kortizol.

Poznato je kako visoka razina kortizola ima brojna nepovoljna djelovanja na organizam, a povezana je i s lošim spavanjem.


Foto: http://sleeptoliveinstitute.com/

 

Ono što je posebno zabrinjavajuće da manjak sna uzrokovan stresom može još pogoršati učinke stresa. Jer za borbu sa stresom treba nam kvalitetan noćni san.

I što sada? Kako se izvući iz začaranog kruga?

Rješenje je možda novi madrac. Naime, istraživanja pokazuju kako novi madrac može poboljšati kvalitetu sna i smanjiti stres.

U nastavku saznajte kako. 

bolji san ublažava stres

Ako ste pod stalnim i kroničnim stresom nabavka novog madraca neće biti rješenje. Morat ćete naći okidače stresa i naći rješenje za njih.

Ono što novi madrac može učiniti je pomoći vam pomaže da bolje i kvalitetnije spavate. To će vam pomoći da se lakše nosite sa stresom i općenito da se bolje fizički osjećate.

Pokazalo je to istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Oklahoma. Istraživanje je pokazalo kako postoji značajna veza između zdravlja i kvalitetnog spavanja i kvalitetnog, odnosno novog madraca.


Na novom madracu bol u leđima trebala bi se smanjiti

 

Ispitanici su na novim madracima imali bolju kvalitetu sna i udobnije su spavali, a prijavili su i smanjenu bol u leđima i ukočenost. Zaključak studije je kako dobrobiti spavanja na novom kvalitetnom madracu s vremenom rastu bez obzira na dob, težinu, visinu i indeks tjelesne mase ispitanika.

Uz to, studija koju je proveo Better Sleep Council, otkrila je kako je poboljšanje kvalitete sna na novim madracima povezano sa značajnim smanjenjem razine stresa.

Studija: spavanje i stres

U studiji Better Sleep Councila, koje je ispitivala povezanost spavanja na novom, kvalitetnom madracu s razinom stresa, sudjelovalo je 30 žena i 29 muškaraca.

Ispitanici nisu imali kliničku povijest poremećaja sna, niti su patili od nesanice, a spavali su na madracima u prosjeku starima devet i pol godina.

Studija je trajala 56 dana. Prvih 28 dana ispitanici su spavali u svojim krevetima i svako jutro su ocjenjivali kvalitetu sna. Drugih 28 dana ispitanici su spavali u novim krevetima i na novim srednje-čvrstim madracima.

Novi madraci su bili istih veličina kao i stari madraci ispitanika, a kako bi se osigurao najprirodniji okoliš spavanja tijekom obje faze ispitanici su spavali u svojim sobama i sa svojom osobnim posteljinom i jastucima.

Na kraju svakog dana ispitivala se razina stresa, za koju se koristio upitnik s 32 tvrdnje. 

Tvrdnje su se odnosile na fizičke i emocionalne simptome povezane s tjeskobom i stresom, poput trešnje ruku, trzaja u snustiskanja zubiju, stezanja u prsima, napetosti, razdražljivosti i drugo.


Stres je neprijatelj sna i spavanja i općenito loše djeluje na organizam

 

Analiza je pokazala kako se kvaliteta sna poboljšavala iz dana u dan tijekom četiri tjedna ispitivanja u novim krevetima. Uz to, ispitanici su prijavili i značajno smanjenje boli u donjem dijelu leđa.  

Značajno povećanje kvalitete sna i smanjenje fizičke boli u novim krevetima, išlo je su usporedno sa značajnim smanjenjem stresa. 

Sa završetkom istraživanja, ispitanicima je ponuđeno da zadrže nove madrace, što su svi objeručke prihvatili. Baš čudno ;)

Ovisi od osobe do osobe

Ako i vi želite popraviti kvalitetu svojeg spavanja i smanjiti učinak stresa, možda bi trebali razmisliti u kupnji novog madraca.

Imajte ipak na umu kako stres proizlazi iz mnogih izvora i smanjenje stresa može biti teško postići. 

Krevet i madrac možda nisu lijek protiv stresa, no kvalitetno spavanje vam uvelike može pomoći da sa stresom lakše nosite. 

Zato učinite sve kako bi si osigurali dovoljno kvalitetnog ZzzZzzZzz :)

Nađi madrac za sebe