Istraživanja potvrdila: novi madrac može ublažiti stres

Datum objave: 14. 03. 2016.

Istraživanja pokazuju kako spavanje na novom kvalitetnom madracu može učiniti za vaše zdravlje mnogo više nego što mislite. Prema istraživanjima, novi madrac ne samo da može poboljšati kvalitetu sna, nego i smanjiti stres. 

U zadnje vrijeme loše spavate?

Možda imate problema s usnivanjem ili se tijekom noći budite. Kako god da bilo, nesanica je ozbiljan problem i nemojte ju ignorirati.

Problemi sa spavanjem često upućuju kako smo pod stresom.

Naime, kada smo pod stresom naš “stresni sustav” (hipotalamus-hipofiza-kora nadbubrežne žlijezde) stalno radi i proizvodi hormon stresa kortizol.

Poznato je kako visoka razina kortizola ima brojna nepovoljna djelovanja na organizam, a povezana je i s lošim spavanjem.


Foto: http://sleeptoliveinstitute.com/

 

Ono što je posebno zabrinjavajuće da manjak sna uzrokovan stresom može još pogoršati učinke stresa. Jer za borbu sa stresom treba nam kvalitetan noćni san.

I što sada? Kako se izvući iz začaranog kruga?

Rješenje je možda novi madrac. Naime, istraživanja pokazuju kako novi madrac može poboljšati kvalitetu sna i smanjiti stres.

U nastavku saznajte kako. 

bolji san ublažava stres

Ako ste pod stalnim i kroničnim stresom nabavka novog madraca neće biti rješenje. Morat ćete naći okidače stresa i naći rješenje za njih.

Ono što novi madrac može učiniti je pomoći vam pomaže da bolje i kvalitetnije spavate. To će vam pomoći da se lakše nosite sa stresom i općenito da se bolje fizički osjećate.

Pokazalo je to istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Oklahoma. Istraživanje je pokazalo kako postoji značajna veza između zdravlja i kvalitetnog spavanja i kvalitetnog, odnosno novog madraca.


Na novom madracu bol u leđima trebala bi se smanjiti

 

Ispitanici su na novim madracima imali bolju kvalitetu sna i udobnije su spavali, a prijavili su i smanjenu bol u leđima i ukočenost. Zaključak studije je kako dobrobiti spavanja na novom kvalitetnom madracu s vremenom rastu bez obzira na dob, težinu, visinu i indeks tjelesne mase ispitanika.

Uz to, studija koju je proveo Better Sleep Council, otkrila je kako je poboljšanje kvalitete sna na novim madracima povezano sa značajnim smanjenjem razine stresa.

Studija: spavanje i stres

U studiji Better Sleep Councila, koje je ispitivala povezanost spavanja na novom, kvalitetnom madracu s razinom stresa, sudjelovalo je 30 žena i 29 muškaraca.

Ispitanici nisu imali kliničku povijest poremećaja sna, niti su patili od nesanice, a spavali su na madracima u prosjeku starima devet i pol godina.

Studija je trajala 56 dana. Prvih 28 dana ispitanici su spavali u svojim krevetima i svako jutro su ocjenjivali kvalitetu sna. Drugih 28 dana ispitanici su spavali u novim krevetima i na novim srednje-čvrstim madracima.

Novi madraci su bili istih veličina kao i stari madraci ispitanika, a kako bi se osigurao najprirodniji okoliš spavanja tijekom obje faze ispitanici su spavali u svojim sobama i sa svojom osobnim posteljinom i jastucima.

Na kraju svakog dana ispitivala se razina stresa, za koju se koristio upitnik s 32 tvrdnje. 

Tvrdnje su se odnosile na fizičke i emocionalne simptome povezane s tjeskobom i stresom, poput trešnje ruku, trzaja u snustiskanja zubiju, stezanja u prsima, napetosti, razdražljivosti i drugo.


Stres je neprijatelj sna i spavanja i općenito loše djeluje na organizam

 

Analiza je pokazala kako se kvaliteta sna poboljšavala iz dana u dan tijekom četiri tjedna ispitivanja u novim krevetima. Uz to, ispitanici su prijavili i značajno smanjenje boli u donjem dijelu leđa.  

Značajno povećanje kvalitete sna i smanjenje fizičke boli u novim krevetima, išlo je su usporedno sa značajnim smanjenjem stresa. 

Sa završetkom istraživanja, ispitanicima je ponuđeno da zadrže nove madrace, što su svi objeručke prihvatili. Baš čudno ;)

Ovisi od osobe do osobe

Ako i vi želite popraviti kvalitetu svojeg spavanja i smanjiti učinak stresa, možda bi trebali razmisliti u kupnji novog madraca.

Imajte ipak na umu kako stres proizlazi iz mnogih izvora i smanjenje stresa može biti teško postići. 

Krevet i madrac možda nisu lijek protiv stresa, no kvalitetno spavanje vam uvelike može pomoći da sa stresom lakše nosite. 

Zato učinite sve kako bi si osigurali dovoljno kvalitetnog ZzzZzzZzz :)

Nađi madrac za sebe

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)