Proljetno čišćenje: prirodnim sredstvima uklonite grinje iz kreveta

Očistite madrac, jastuk i poplun od grinja
Datum objave: 27. 03. 2019.

Proljeće je pravo vrijeme da se riješite malih sitnih, ali strašnih grinja. Prirodnim sredstvima očistite cijeli krevet!

Proljeće koje nam je došlo nije nam ostavilo puno vremena za proljetne pripreme. Čini nam se da je već ljeto, a još nismo pospremili vunene veste, kape, šalove i izvadili sva ona pomagala za čišćenje. 

Proljetno čišćenje za neke je muka, ali znamo - među vama ima ovisnika o čišćenju wink 

A ako ste jedan od njih, morate znati neugodnu istinu: kuću ili stan nikad nećete moći očistiti i izglancati do savršenstva bez ijednog nametnika. 

Jer s nama žive tisuće oku nevidljivih organizama - grinje

Grinje, sitni organizmi koji uzrokuju alergije

Grinje su sićušna, malena i nevidljiva stvorenja koje pod povećalom izgledaju poput jako dlakavih paukova. Vole mračna mjesta puna hrane. Kako se hrane mrtvom kožom i peruti ljudi i kućnih ljubimca njihov život odvija se u madracima, jastucima, posteljini, kaučevima i tepisima. 

Jedan jastuk može biti dom 10.000 grinja. Madrac je još gori od jastuka, on može ugostiti od 100.000 do 10 milijuna grinja. Dakle, upropaštavaju nam najomiljenije mjesto u kući, i svake noći svoje tijelo “uronimo” u more grinja. 

Proljetno čišćenje zato je odličan start za borbu protiv grinja. Jer, ako niste znali, sunčeva svjetlost je prirodni neprijatelj grinja!

Sunce baš ne može prodrijeti svugdje. No postoji nekoliko jednostavnih načina kako se riješiti grinja

Kako prirodnim putem ukloniti grinje s jastuka i madraca ? 

Jastuk je prvi na udaru grinja. U jastuk direktno padaju mrtve stanice kože i perut kojima se grinje hrane. Niti madracu nije puno bolje. 

Zato bi malo češće trebali čistiti i jedno i drugo i to prirodnim sredstvima. Tko želi spavati na jastuku ili madracu natopljenom kemikalijama? 

Čišćenje jastuka prirodnim sredstvima

Očistite jastuk od grinja
Iako na jastuku piše ne smetaj, to ne znači da ne bi trebali očistiti i jastuk :)

 

Kada ste zadnji put očistili jastuk, priznajte? Jastuke bi trebalo čistiti tri puta godišnje, a ako do sada niste - iskoristite priliku!

Ako imate jastuke koje možete prati u perilici rublja to svakako i učinite. U bubanj jedne perilice stanu dva jastuka pa ih slobodno stavite. Nakon pranja, potrebno ih je dobro “izudarati” sa svih strana kako bi se što više vode izbacilo van i time spriječilo nastajanje pljesni u jastuku. 

Poslije male “tjelovježbe” na jastucima, ostavite ih na zraku koliko možete. smiley

Ako se radi o jastucima koje ne možete prati u perilici uzmite malo soda bikarbone i posipajte je po jastuku kroz sito za brašno. Nakon 15 minuta dobro usišite jastuk. 

Čišćenje madraca prirodnim sredstvima

Poslije jastuka, vrijeme je za madrac
Poslije jastuka, vrijeme je za madrac koji je prepun grinja

 

Kada očistite jastuke, krenite na madrac. 

Za prirodno čišćenje potrebno je

 • dvije vrećice sode bikarbone,
 • nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande, citrusa, ružmarina ili mente i sito za brašno. 

Soda bikarbona odlično upija vlagu koja pogoduje razvoju grinja dok će kapljice eteričnog ulja dezinficirati madrac i ugodno ga osvježiti

Koraci za čišćenje madraca:
 
1. U posudu s čepom stavite sve navedene sastojke.
2. Posudu začepite i dobro protresite.
3. Pomoću sita za brašno smjesu protresite po cijeloj površini madraca.
4. Pustite da odstoji otprilike sat-dva vremena.
5. Nakon toga madrac temeljito usisajte usisavačem.

Čišćenje popluna prirodnim sredstvima

I na posteljini se skupljaju grinje
Čim pomislimo na čišćenje posteljine, padne nam mrak na oči. No za čisti krevet vrijedi truda :)

 

Nadamo se da dobro čistite posteljinu i da je redovito mijenjate. No onaj poplun doista je teško očistiti

Za poplune je dobra vijest kako ih nije potrebno prati 5-10 godina ako koristimo navlaku za njih.

Cijeli poplun možete oprati u svojoj perilici rublja (ako vam stane) ili ga možete ručno oprati u kadi. Ako se može oprati u perilici rublja važno je da slijedite nekoliko osnovnih koraka:

1. Za početak provjerite deklaraciju popluna kako bi bili sigurni možete li ga prati u perilici rublja.
2. Ako se može prati u perilici rublja uključite ju na preporučeni program i uspite soda bikarbonu sa uljem eukaliptusa u pretinac za deterdžent i ocat u pretinac za omekšivač. To su prirodni deterdženti. Ili koristite obične deterdžente. 
3. Sušiti ga možete u sušilici ali ju uvijek stavite na manji broj obrtaja.
4. Prilikom sušenja u mašinu dodajte nekoliko loptica kao i ručnika koji će ubrzati sušenje.
5. Ako ga želite osušiti na zraku stavite ga na ravnu površinu kako se punjenje ne bi skupilo.

Pranje u maloj perilici rublja može loše završiti i za perilicu i za poplun - ako nemate dovoljno veliku perilicu odnesite svoj poplun na kemijsko čišćenje ili ga operite ručno.

Pranje popluna nije nešto što bi čovjek radio svako malo i ako se poplun samo malo zamrlja ne morate ga odmah cijelog ići prati. 

Na nastalu mrlju utrljajte otopinu vode i sapuna a potom ga dobro isperite i pazite da ne smočite punjenje - pogotovo ako je riječ o perju. Za sušenje vrijede ista pravila kao i kod jastuka. Ostavite ih na zraku da se “sami” osuše ili ih posušite fenom. wink

Mijenjajte madrace i jastuke 

Čišćenje je odličan način za uklanjanje grinja, pogotovo ako ste alergičar. No ne možete ih nikad do kraja izbaciti.

Osim toga, nakon nekog vremena madracima i jastucima istekne rok trajanja i gube formu. Zato bi ih trebalo mijenjati.

Jastuke bi trebali mijenjati svake dvije do tri godine, a madrace osam do deset godina
Možda je proljetno čišćenje vrijeme za bacanje starih stvari, a ne samo za čišćenje. 

Želimo vam uspješnu borbu protiv grinja! 


Trebaš novi madrac, jastuk ili poplun? 

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)