10 najboljih filmova o lucidnim snovima

Lucidni snovi su vječna inspiracija za filmske redatelje
Datum objave: 20. 06. 2017.

Lucidni snovi, snovi koje se može kontrolirati i koji omogućavaju ulazak u drugi svijet inspiracija su mnogih umjetnika. Djela Salvadora Dalija rezultat su lucidnih snova, a tanka linija sna i jave inspiracija je mnogih filmskih redatelja. 

Sanjate li? Sigurno sanjate, samo se ne sjećate. Ili sanjate malo. 
 
A znate li što su lucidni snovi? To su snovi u kojima je osoba svjesna svog sna što se obično događa kada sanja neku nevjerojatnu pojavu. 
 
Ta vrsta snova kod svakog čovjeka nekoliko puta u životu se dogodi spontano. Pojedincima je to iskustvo toliko značajno da ga pokušavaju ponoviti tehnikama poticanja lucidnih snova
 
Ljudi žele ponoviti iskustvo sna kojeg su kontrolirali i koji im je omogućio da zakorače u neki sasvim drugi svijet. Neki u tom svijetu traže i odgovore na mnoga pitanja koja ih more u realnom svijetu. 
 
Veliki izumitelj Nikola Tesla jedan je od najpoznatijih lucidnih sanjara. Njegova je želja bila da kroz snove testira zamisli pojedinih izuma
 
Salvador Dali svoje snove pretvorio je u umjetnička djela, a lucidni snovi, tanka granica između sna i jave vječna su inspiracija filmskih redatelja
 
Pronašli smo za vas najbolje filmove inspirirane lucidnim snovima.

filmovi insprirani lucidnim snovima su: 

1. matrix

"Uzmi plavu pilulu i priča završava. Probudit ćeš se u svom krevetu i vjerovat ćeš u što želiš vjerovati. Uzmi crvenu pilulu i ući ćeš u Zemlji čudesa gdje ću ti pokazati koliko je duboka zečja rupa". 

Ako ste gledali Matrix sjećate se te scene, ona se odnosi na to koliko je čovjek svjestan prave prirode Matrixa. 

U ovom popularnom filmu starom već punih 18 godina haker Neo koji živi relativni običnim životom upoznaje enigmatičnog Mopheusa koji ga vodi u "pravi svijet". 

Matrix je u svojoj suštini lucidni san kojeg svi dijele, a njime upravlja umjetna inteligencija koja simulira stvarnost. 

2. Početak 

Početak (Inception) film je Christophera Nolana iz 2010.u kojem glavni lik lopov Dominick Cobb (Leonardo DiCaprio) koristi najnoviju vojnu tehnologiju i ulazi u podsvijest svojih meta. On se zove arhitektom snova. Cijeli film vrti se upravo oko upravljanja snovima. 

 

3. Nebo boje vanilije

Nebo boje vanilije film je iz 2001. godine koji se vrti oko neobičnog životnog zaokreta glavnog lika Davida Aamesa. David (Tom Cruise) živi lagodan život dobrostojećeg 33-godišnjaka, nasljednika uspješne tvrtke. Jedne večeri upozna Sofiju, djevojku svojih snova koju izgubi uz "malu greškicu" u koracima.

Nakon što preživi prometnu nesreću koju je namjerno skrivila njegova bvivša djevojka David se nađe u vrtlogu romanse, sumnjem ljubavi, seksa i lucidnih snova te počinje gubiti osjećaj za stvarnost.  Upravljanje snovima prati cijeli film. 

4. Avatar

Prava ljepota filma Avatar leži u njegovoj izradi, gledati ga u kinu s 3D naočalama doista je posebno iskustvo. 

No, i ovaj film se na neki način tiče lucidnog sanjanja. Priča se vrti oko muškarca u invalidskim kolicima koji, jednom kada počne sanjati, postane plavi, veliki izvanzemaljac. U tom obliku istražuje prašume neistraženog planeta, bori se protiv zlih zvijeri, leti na leđima zmajeva i spašava plavu civilizaciju od tirana napadača. 

Kroz cijelu priču proteže se promjena svijesti i odvajanje uma od tijela koje nepokretno leži. 

 

5. Probuđeni život 

Probuđeni film priča je o snovima, baš o lucidnim snovima  Film prati priču mladog čovjeka koji je čvrsto odlučio naći razliku između svijesti i snova. Njegov je cilj doznati što nam snovi žele reći i kako oni oblikuju našu svijest i naš život. 

Probuđeni život neobičan je film, nije za svakoga, a nije napravljen ni u jednoj klasičnoj tehnici. Redatelj Richard Liklater odlučio se za rotoskopiju - animaciju nakon snimanja kamerom.

 

6. Snovi

Snovi su crna komedija o lucidnim snovima, lagani filmić za sredinu tjedna ili lijeno nedjeljno poslijepodne. U njemu se bivši glazbenik/sada tvorac glazbenih jingleova Gary Sheller (Martin Freeman) tijekom lucidnog sna zaljubi u djevojku Annu. U njegom životu već u javi postoji prava žena, no Anna je njegova strast. Kada Annu upozna u stvarnosti Gary se intenzivno "baca" na istraživanje tehnika o ulasku u lucidne snove. Sve više vremena provodi sanjajući, a problemi u njegovom pravom životu samo se gomilaju...

7. Znanost o snu

Znanost o snu zaigrana je romantična fantazija, film francuskog redatelja MIchela Gondrya iz 2006. Još jedan film u kojem se rješenje za ljubav traži u lucidnim snovima. Naime, mladi Stephane pokušava osvojiti srce svoje susjede Stephanie, ali to mu nikako ne polazi za rukom. Rješenje za svoju ljubav, pogađate, nalazi u kontroliranju svojih snova.

 

8. Biti John Malkovich

Biti John Malkovich neobičan je film kojeg obožavaju kritičari. Radnja spaja lutkara koji je počeo raditi u uredu, ali otkrije tajni tunel koji vodi ravno u um glumca Johna Malkovicha. U ovom jedinstvenom filmu spaja se logika snova i teleportacija svijesti. 

 

9. Ljupke kosti

Film pun oskarovaca, Ljupke kosti, prati priču 14-godišnje djevojčice Susie Salmon čije je djetinjstvo prekinuto ubojstvom. No Susie ne želi preći na drugu stranu i svoju priču priča kroz neku vrstu lucidnog sna-limba.

Ljupke kosti nisu samo teška priča već i vizualno divno izveden film što nije čudo pošto su djelo Petera Jacksona. 

10. Imaginarij dr. parnassusa

Imaginarij doktora Parnassua film je o čovjeku koji može upravljati maštom drugih ljudi. U ovom filmu glavni akter i njegova trupa svojoj publici obećavaju put u Imaginarij, mjesto gdje se ostvaruju svi snovi. 

Ovaj film iz 2010. morate pogledati. Radi se o priči punoj divnih vizualnih efekata. 

 

Jesmo li ih sve pobrojali? Naravno da nismo  Uzeli smo neke koji su nam se činili zanimljivijima. Nadamo se da ćete uživati, a nakon gledanja pravac krevet i želimo vam divne snove na vašem udobnom madracu

Naslovna fotografija: Robert Couse-Baker/Flickr.com
 

Madraci za lucidne snove