Kupujete madrac za dijete? Uz ovih nekoliko savjeta bit će vam lakše

Datum objave: 10. 06. 2016.

Iznimno je važno znati da kralježnica novorođene bebe može narasti i do 1.5 centimetara tijekom noći. Stoga bi madrac trebao biti dovoljno mekan, a opet dovoljno čvrst da dijete ne bi previše “potonulo”.

Kada dođe vrijeme za to da vašeg mališana iz jastuka za novorođenčad preselite u njegov prvi krevetić, ili pak samo prvi puta kupujete madrac za vaše dijete, često se suočavate s bezbroj pitanja.

Koji madrac odabrati? Od kojih materijala? Kojih dimenzija? Koliko visok? Pitanja se nameću sama od sebe, a ispravnog odgovara često je teško pronaći.

Upravo stoga, svima koji se nalaze ili će se uskoro naći u takvoj situaciji, donosimo nekoliko savjeta na što obratiti pažjnu kada kupujete madrac za najmlađeg, ili jednog od najmlađih, članova vaše obitelji.

Madrac kao potpora kralježnici

Dr. Havard Bergby, pedijatar kiropraktičar iz Sydneya, savjetuje roditeljima da kada kupuju krevet i madrac za dijete najprije uzmu u obzir težinu i dob djeteta. Prijelaz iz dječjeg krevetića u normalan krevet trebao bi se odvijati, napominje dr. Bergby, između 18 i 36 mjeseci.

Dakle, navršene tri godine krajnji je rok da dijete bude u adekvatnom samostalnom krevetu i na kvalitetnom madracu.

Tijekom godina rasta vašeg djeteta, važno je da ono ima kvalitetan madrac koji pruža dobru potporu za kralježnicu.

Baš kao i vaš madrac, djetetov također mora imati unutarnje opruge i temelj koji podupire i usklađuje njegov donji dio leđa te istovremeno olakšava napetost, naprezanje i zamor mišića.

Bez obzira na to što vašem djetetu liječnik iz zdravstvenih razloga nije preporučio neki oblik ortopedskog madraca, bilo bi dobro da ono spava na madracu s odgovarajućom podrškom.

Povedite dijete u kupnju madraca

Što se tiče izbora, stručnjaci nemaju ništa protiv toga da vaše dijete aktivno sudjeluje u izboru madraca i kreveta. Povedite mališana sa sobom u kupnju i neka sam isproba nekoliko različitih madraca.

Tako ćete iz prve ruke doznati na kojem se najudobnije osjeća.

Naravno, kada su u pitanju tek rođena djeca, roditelji moraju sami donijeti ispravnu odluku.

Naime, iznimno je važno znati da kralježnica novorođene bebe može narasti i do 1.5 centimetara tijekom noći. Stoga bi madrac trebao biti dovoljno mekan da djetetu bude maksimalno udobno, a opet dovoljno čvrst da dijete ne bi previše “potonulo” u madrac, što može stvoriti nove probleme u rastu.

Vodite računa o čistoći madraca

Jednako važna je čistoća. Svi madraci trebali bi biti tretirani protiv grinja prije prodaje.

Međutim, to ne znači da s vremenom grinje neće razviti, pogotovo s obzirom na to da svake noći ljudsko tijelo gubi do jedne litre tjelesne tekućine kroz kožu i usta, kao i milijune stanica kože.

Iz tog razloga navlake za madrac su dobar način za dodatnom anti-alergijskom zaštitom, kao i izolacijom da madrac ostane suh u svim uvjetima.

Općenito, čista i uredna soba u kojoj dijete spava je dobar način kontrole širenja grinja.

Mnogi materijali od kojih su sačinjeni madraci sadrže štetne kemikalije, kao što je polivinil klorid, koji može biti karcinogen. Organski madraci, koji su obično izrađeni od pamuka, sve su popularniji pa ih je i vrlo lako za pronaći.

Mijenjajte madrace redovito

Koliko često bi trebalo zamijeniti dječji madrac, svodi se na kvalitetu kreveta i veličinu vašeg djeteta, kaže dr Bergby.

Sve dok nije preraslo krevet, dijete može u njemu spavati i do pet godina u kontinuitetu.

Nekakvo univerzalno pravilo glasi da bi madrac trebalo promijeniti svake tri godine u vremenu od djetetova rođenja do navršenih deset godina života, odnosno svakih pet godina između desete i dvadesete godine.

Prozračnost, dugotrajnost i udobnost

U svakom slučaju, u našoj ponudi za svoje mališane možete pronaći dva visoko kvalitetna madraca.

Madrac Colors s profiliranom PU pjenom visine 10 cm i dimenzija 200 sa 90 cm.

Uz njega dolazi i periva navlaka napravljena od 100 posto pamuka.

Osim toga, tu je i dječji madrac Bubi izrađen na Bonnell opružnoj jezgri koju odlikuje izuzetna prozračnost i dugotrajnost. Kombinacijom ostalih materijala koji su ugrađeni u madrac postignuta je optimalna udobnost, a može se koristiti na svim vrstama fiksnih podnica.

Ovaj krasan dječji madrac visine 16 cm, moguće je naručiti u tri različite dimenzije, ovisno o veličini kreveta mašeg mališana (120x60, 125x65 i 140x70).

Neka vaše dijete bezbrižno spava na svom novom madracu:).

Pogledajte naše dječje madrace

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)