Kupujete madrac za dijete? Uz ovih nekoliko savjeta bit će vam lakše

Datum objave: 10. 06. 2016.

Iznimno je važno znati da kralježnica novorođene bebe može narasti i do 1.5 centimetara tijekom noći. Stoga bi madrac trebao biti dovoljno mekan, a opet dovoljno čvrst da dijete ne bi previše “potonulo”.

Kada dođe vrijeme za to da vašeg mališana iz jastuka za novorođenčad preselite u njegov prvi krevetić, ili pak samo prvi puta kupujete madrac za vaše dijete, često se suočavate s bezbroj pitanja.

Koji madrac odabrati? Od kojih materijala? Kojih dimenzija? Koliko visok? Pitanja se nameću sama od sebe, a ispravnog odgovara često je teško pronaći.

Upravo stoga, svima koji se nalaze ili će se uskoro naći u takvoj situaciji, donosimo nekoliko savjeta na što obratiti pažjnu kada kupujete madrac za najmlađeg, ili jednog od najmlađih, članova vaše obitelji.

Madrac kao potpora kralježnici

Dr. Havard Bergby, pedijatar kiropraktičar iz Sydneya, savjetuje roditeljima da kada kupuju krevet i madrac za dijete najprije uzmu u obzir težinu i dob djeteta. Prijelaz iz dječjeg krevetića u normalan krevet trebao bi se odvijati, napominje dr. Bergby, između 18 i 36 mjeseci.

Dakle, navršene tri godine krajnji je rok da dijete bude u adekvatnom samostalnom krevetu i na kvalitetnom madracu.

Tijekom godina rasta vašeg djeteta, važno je da ono ima kvalitetan madrac koji pruža dobru potporu za kralježnicu.

Baš kao i vaš madrac, djetetov također mora imati unutarnje opruge i temelj koji podupire i usklađuje njegov donji dio leđa te istovremeno olakšava napetost, naprezanje i zamor mišića.

Bez obzira na to što vašem djetetu liječnik iz zdravstvenih razloga nije preporučio neki oblik ortopedskog madraca, bilo bi dobro da ono spava na madracu s odgovarajućom podrškom.

Povedite dijete u kupnju madraca

Što se tiče izbora, stručnjaci nemaju ništa protiv toga da vaše dijete aktivno sudjeluje u izboru madraca i kreveta. Povedite mališana sa sobom u kupnju i neka sam isproba nekoliko različitih madraca.

Tako ćete iz prve ruke doznati na kojem se najudobnije osjeća.

Naravno, kada su u pitanju tek rođena djeca, roditelji moraju sami donijeti ispravnu odluku.

Naime, iznimno je važno znati da kralježnica novorođene bebe može narasti i do 1.5 centimetara tijekom noći. Stoga bi madrac trebao biti dovoljno mekan da djetetu bude maksimalno udobno, a opet dovoljno čvrst da dijete ne bi previše “potonulo” u madrac, što može stvoriti nove probleme u rastu.

Vodite računa o čistoći madraca

Jednako važna je čistoća. Svi madraci trebali bi biti tretirani protiv grinja prije prodaje.

Međutim, to ne znači da s vremenom grinje neće razviti, pogotovo s obzirom na to da svake noći ljudsko tijelo gubi do jedne litre tjelesne tekućine kroz kožu i usta, kao i milijune stanica kože.

Iz tog razloga navlake za madrac su dobar način za dodatnom anti-alergijskom zaštitom, kao i izolacijom da madrac ostane suh u svim uvjetima.

Općenito, čista i uredna soba u kojoj dijete spava je dobar način kontrole širenja grinja.

Mnogi materijali od kojih su sačinjeni madraci sadrže štetne kemikalije, kao što je polivinil klorid, koji može biti karcinogen. Organski madraci, koji su obično izrađeni od pamuka, sve su popularniji pa ih je i vrlo lako za pronaći.

Mijenjajte madrace redovito

Koliko često bi trebalo zamijeniti dječji madrac, svodi se na kvalitetu kreveta i veličinu vašeg djeteta, kaže dr Bergby.

Sve dok nije preraslo krevet, dijete može u njemu spavati i do pet godina u kontinuitetu.

Nekakvo univerzalno pravilo glasi da bi madrac trebalo promijeniti svake tri godine u vremenu od djetetova rođenja do navršenih deset godina života, odnosno svakih pet godina između desete i dvadesete godine.

Prozračnost, dugotrajnost i udobnost

U svakom slučaju, u našoj ponudi za svoje mališane možete pronaći dva visoko kvalitetna madraca.

Madrac Colors s profiliranom PU pjenom visine 10 cm i dimenzija 200 sa 90 cm.

Uz njega dolazi i periva navlaka napravljena od 100 posto pamuka.

Osim toga, tu je i dječji madrac Bubi izrađen na Bonnell opružnoj jezgri koju odlikuje izuzetna prozračnost i dugotrajnost. Kombinacijom ostalih materijala koji su ugrađeni u madrac postignuta je optimalna udobnost, a može se koristiti na svim vrstama fiksnih podnica.

Ovaj krasan dječji madrac visine 16 cm, moguće je naručiti u tri različite dimenzije, ovisno o veličini kreveta mašeg mališana (120x60, 125x65 i 140x70).

Neka vaše dijete bezbrižno spava na svom novom madracu:).

Pogledajte naše dječje madrace