Kakvi nas kreveti očekuju u budućnosti?

Kakvi nas kreveti očekuju u budućnosti?
Datum objave: 08. 07. 2016.

Dizajneri i umjetnici stvorili su virtualnu sobu budućnosti. U njoj se nalazi krevet koji prati vitalne funkcije spavača tijekom noći, a madrac se čisti sam od svih prljavština i grinja.  

Nekad davno za dobar spavanac bila je dovoljna i hrpa slame na podu. 

No kako to inače biva, mi ljudi nikada nismo u potpunosti zadovoljni i svako malo želimo poboljšati naše omiljeno mjesto za opuštanje i odmor - krevet. 

Toliko volimo spavati da je čak i NASA-ina tehnologija postala dio spavaće sobe. Naravno, riječ je o memory pjeni koja se danas može naći u madracima i jastucima, a osigurava najbolji san ikada. 

Iako mi bili prezadovoljni sa svim xyz pjenama koje se nalaze u kvalitetnim madracima i jastucima, zašto bi ovdje stali?

Znanstvenika fantastika ili moguća realnost?

Tehnologija se sve više razvija i samo je pitanje vremena kada će svi ti gadgeti postati dio spavaće sobe, madraca, pa čak i plahta.

Iz tog je razloga londonska umjetnica Melissa Sterry stvorila virtualni futuristički krevet koji bi nas u skorije vrijeme mogao dočekati i u realnosti.

Krevet budućnosti
Izgleda poprilično ludo, zar ne?

 

U svoju vlastitu viziju uključila je i podatke istraživanja od strane Sleep Councila kroz koje su znanstvenici željeli saznati što bi ispitanici najviše željeli imati u krevetu budućnosti. U istraživanju je sudjelovalo 2000 ispitanika, pa evo najpopularnijih odgovora.

1. Madrac koji se sam čisti 

U prosjeku, madrac kroz 10 godina teži 30 posto više nego kad ste ga kupili, a razlog su uglavnom mrtve stanice kože i grinje.

A sada nakon ove uznemirujuće informacije budimo iskreni. Koliko često čistite svoje madrace? Ne baš prečesto, zar ne? Bez brige, nećemo nikome suditi.

A dobra vijest je da se u skorijoj budućnosti nećete ni trebati brinuti za čistoću madraca jer bi se madraci budućnosti mogli sami čistiti! Koristit će tehnologiju sličnu onoj u modernim usisavačima što znači da više nikada neće spavati na vrhu prašine i prljavštine svake noći.

2. Plahte i madraci od prilagodljivih materijala

Tijekom noći je vruće pa se otkrivamo. Sljedeću minutu je hladno pa se ponovno pokrijemo.

Opet je vruće, ali ne toliko, pa jedna noga viri van popluna dok je druga ispod njega. 

Uf… Česti problem zbog kojeg ne možemo spavati. Pogotovo u ljetnim vrućinama kad ne znamo kud bi s posteljinom

Iz tog su razloga plahte i madraci od prilagodljivih materijala bili drugi najpopularniji odgovor među ispitanicima. Riječ je o materijalu koji se prema temperaturi sobe i tijela može zagrijati kada je hladno i automatski se ohladiti kada je vruće. 

3. Jastuci kao svjetlosni alarm

Jastuci koji mogu svijetliti u mraku.. Zvuči stvarno nepotrebno, zar ne? No, iza ove lude ideje postoji i stvarno dobar razlog.

Ovi jastuci će početi svijetliti slabim intenzitetom nekoliko minuta prije nego se morate probuditi. Kako se bliži vrijeme buđenja tako će sve jače i jače svijetliti do kad se ne probudite.

Jastuk koji svjetli u mraku
Vrijeme je za buđenje?

 

Ovakvo buđenje zdravije je od navijanja budilice jer naš biološki ritam spavanja upravo ovisi o izmjeni dana i noći. Kada je mračno, biološki ritam nam govori da je vrijeme za spavanje, a prve zrake sunca govore tijelu da je vrijeme za buđenje.

U ovom slučaju neće biti riječ o sunčevim zrakama već o udobnom jastuku smiley

4. Krevet koji lebdi u zraku

Kada zamišljamo budućnost, sve mora letjeti ili lebdjeti, pa zašto ne bi i kreveti? No, ne zbog toga da bi se osjećali kao na oblacima već zbog dodatnog prostora za odlaganje stvari kojeg nikad dosta.

Lebdeći kreveti otvorit će nove mogućnosti skladištenja ispod kreveta, a moći se će podići na toliku visinu da bi ispod njih mogli imati i pravu malu teretanu. 
Dakle, ne bi više trebali birati između kreveta sa spremištem ili ladicama u koje ponekad stane par čarapa i jastuk smiley

5. Krevet koji prati vitalne znakove

Trećina ispitanika želi pametne krevete koji tijekom noći prate vitalne znakove. Takvi kreveti bi mogli na vrijeme upozoriti ljude imaju li kakvih zdravstvenih problema, infekciju, nadolazeću prehladu ili povećani rizik od srčanog udara. 

6. Krevet s ugrađenim ekranom

Krevet i gledanje filmova. Savršena kombinacija protiv koje se ne možemo boriti. Pa kakvi bi to bili kreveti bez ugrađenog ekrana i zvučnika? Tako bi u budućnosti na stropu gledali omiljene filmove i serije, a ako ćete željeti malo romantike moći ćete imati i projekciju realnog prikaza zvjezdanog neba.


I što kažete na najpopularnije želje za krevet budućnosti? 

Imaju li smisla i hoće li se uopće realizirati?

Sve do kad ne dođu ovako pametni kreveti, mi ćemo vas pokušati zadovoljiti svojim kvalitetnim madracima i krevetima

Možda se ne čiste ili ne hlade sami, no osigurat će vam udoban i lijep san smiley

Potraži madrac sadašnjosti