Kakvi nas kreveti očekuju u budućnosti?

Kakvi nas kreveti očekuju u budućnosti?
Datum objave: 08. 07. 2016.

Dizajneri i umjetnici stvorili su virtualnu sobu budućnosti. U njoj se nalazi krevet koji prati vitalne funkcije spavača tijekom noći, a madrac se čisti sam od svih prljavština i grinja.  

Nekad davno za dobar spavanac bila je dovoljna i hrpa slame na podu. 

No kako to inače biva, mi ljudi nikada nismo u potpunosti zadovoljni i svako malo želimo poboljšati naše omiljeno mjesto za opuštanje i odmor - krevet. 

Toliko volimo spavati da je čak i NASA-ina tehnologija postala dio spavaće sobe. Naravno, riječ je o memory pjeni koja se danas može naći u madracima i jastucima, a osigurava najbolji san ikada. 

Iako mi bili prezadovoljni sa svim xyz pjenama koje se nalaze u kvalitetnim madracima i jastucima, zašto bi ovdje stali?

Znanstvenika fantastika ili moguća realnost?

Tehnologija se sve više razvija i samo je pitanje vremena kada će svi ti gadgeti postati dio spavaće sobe, madraca, pa čak i plahta.

Iz tog je razloga londonska umjetnica Melissa Sterry stvorila virtualni futuristički krevet koji bi nas u skorije vrijeme mogao dočekati i u realnosti.

Krevet budućnosti
Izgleda poprilično ludo, zar ne?

 

U svoju vlastitu viziju uključila je i podatke istraživanja od strane Sleep Councila kroz koje su znanstvenici željeli saznati što bi ispitanici najviše željeli imati u krevetu budućnosti. U istraživanju je sudjelovalo 2000 ispitanika, pa evo najpopularnijih odgovora.

1. Madrac koji se sam čisti 

U prosjeku, madrac kroz 10 godina teži 30 posto više nego kad ste ga kupili, a razlog su uglavnom mrtve stanice kože i grinje.

A sada nakon ove uznemirujuće informacije budimo iskreni. Koliko često čistite svoje madrace? Ne baš prečesto, zar ne? Bez brige, nećemo nikome suditi.

A dobra vijest je da se u skorijoj budućnosti nećete ni trebati brinuti za čistoću madraca jer bi se madraci budućnosti mogli sami čistiti! Koristit će tehnologiju sličnu onoj u modernim usisavačima što znači da više nikada neće spavati na vrhu prašine i prljavštine svake noći.

2. Plahte i madraci od prilagodljivih materijala

Tijekom noći je vruće pa se otkrivamo. Sljedeću minutu je hladno pa se ponovno pokrijemo.

Opet je vruće, ali ne toliko, pa jedna noga viri van popluna dok je druga ispod njega. 

Uf… Česti problem zbog kojeg ne možemo spavati. Pogotovo u ljetnim vrućinama kad ne znamo kud bi s posteljinom

Iz tog su razloga plahte i madraci od prilagodljivih materijala bili drugi najpopularniji odgovor među ispitanicima. Riječ je o materijalu koji se prema temperaturi sobe i tijela može zagrijati kada je hladno i automatski se ohladiti kada je vruće. 

3. Jastuci kao svjetlosni alarm

Jastuci koji mogu svijetliti u mraku.. Zvuči stvarno nepotrebno, zar ne? No, iza ove lude ideje postoji i stvarno dobar razlog.

Ovi jastuci će početi svijetliti slabim intenzitetom nekoliko minuta prije nego se morate probuditi. Kako se bliži vrijeme buđenja tako će sve jače i jače svijetliti do kad se ne probudite.

Jastuk koji svjetli u mraku
Vrijeme je za buđenje?

 

Ovakvo buđenje zdravije je od navijanja budilice jer naš biološki ritam spavanja upravo ovisi o izmjeni dana i noći. Kada je mračno, biološki ritam nam govori da je vrijeme za spavanje, a prve zrake sunca govore tijelu da je vrijeme za buđenje.

U ovom slučaju neće biti riječ o sunčevim zrakama već o udobnom jastuku smiley

4. Krevet koji lebdi u zraku

Kada zamišljamo budućnost, sve mora letjeti ili lebdjeti, pa zašto ne bi i kreveti? No, ne zbog toga da bi se osjećali kao na oblacima već zbog dodatnog prostora za odlaganje stvari kojeg nikad dosta.

Lebdeći kreveti otvorit će nove mogućnosti skladištenja ispod kreveta, a moći se će podići na toliku visinu da bi ispod njih mogli imati i pravu malu teretanu. 
Dakle, ne bi više trebali birati između kreveta sa spremištem ili ladicama u koje ponekad stane par čarapa i jastuk smiley

5. Krevet koji prati vitalne znakove

Trećina ispitanika želi pametne krevete koji tijekom noći prate vitalne znakove. Takvi kreveti bi mogli na vrijeme upozoriti ljude imaju li kakvih zdravstvenih problema, infekciju, nadolazeću prehladu ili povećani rizik od srčanog udara. 

6. Krevet s ugrađenim ekranom

Krevet i gledanje filmova. Savršena kombinacija protiv koje se ne možemo boriti. Pa kakvi bi to bili kreveti bez ugrađenog ekrana i zvučnika? Tako bi u budućnosti na stropu gledali omiljene filmove i serije, a ako ćete željeti malo romantike moći ćete imati i projekciju realnog prikaza zvjezdanog neba.


I što kažete na najpopularnije želje za krevet budućnosti? 

Imaju li smisla i hoće li se uopće realizirati?

Sve do kad ne dođu ovako pametni kreveti, mi ćemo vas pokušati zadovoljiti svojim kvalitetnim madracima i krevetima

Možda se ne čiste ili ne hlade sami, no osigurat će vam udoban i lijep san smiley

Potraži madrac sadašnjosti

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)