Kojim biljkama je mjesto u spavaćoj sobi?

biljek-spavaca-soba
Datum objave: 07. 04. 2015.

Spavaća soba ne bi trebala biti "botanički vrt" vaše kuće. No, ima biljaka koje se mogu savršeno uklopiti. Doznali smo koje su to. 

Trebamo li biljke u spavaćoj sobi? Sigurno je da bi zaljubljenici u “zelene ljubimce” napravili i od spavaće sobe mali botanički vrt. No, da li je lonačnicima, kaktusima i fikusima tamo doista mjesto?

Kinezi kažu: Bilje dalje od kreveta

Ukoliko ste dom uredili u skladu kineske filozofije uređenja prostora (naravno, mislimo na feng shui) biljke nećete staviti u spavaću sobu. Naime, prema Kinezima, zelenilu nije mjesto tamo gdje se spava, ukoliko se radi o maloj prostoriji. Ukoliko je ipak vaša spavaća soba nešto veća feng shui dopušta suživot s biljkama. Pod jednim uvjetom: treba ih odmaknuti od kreveta.

Također, neki protivnici zelenila u spavaćim sobama kažu da im tamo nije mjesto “jer oduzimaju ljudima kisik tijekom spavanja”. Kao što je poznato, biljke proizvode kisik. Prilikom fotosinteze od sunčeve energije i ugljičnog dioksida stvaraju 02. Da, istovremeno im i treba kisik, ali u konačnici uvijek ga proizvedu više no što ga trebaju.

Dakle, dajemo zeleno svjetlo biljkama.

Ne gurajte nos u lišće

Tražimo odgovor na dva pitanja: kuda smjestiti biljke i koje odabrati da s vama spavaju?

Dakle, nemojte staviti omiljenu lončanicu pokraj noćnog ormarića. Ne gurajte nos direktno u lišće.

Ipak, imajte na umu da biljka treba imati nešto svjetla.  I ako ne zbog feng shuia, zbog biljkine dobrobiti - odmaknite je od kreveta. 

Svekrvin jezik idealan za spavanje

Jedna od biljaka koja je idealna za spavaću sobu jest svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata). Njoj nije potrebno puno brige, ali ni svjetla. Daje vrlo puno jer proizvodi vrlo velike količine kisika, a upija i štetne tvari poput formaldehida koje sadržavaju pojedina sredstva za čišćenje.


Foto: Woodleywonderworks/Flickr.com

Mirisna lavanda i gardenija 

U spavaću sobu ne bi smjeli stavljati ni biljke izuzetno intenzivnog mirisa. Npr. jorgovane ili zumbule.

No, arome pojedinih biljaka djeluju izuzetno smirujuće: to su lavanda i gardenija.

Lavandu možete pokušati posaditi u spavaćoj sobi, ali vjerojatno neće dugo opstati. Tom aromatičnom bilju treba puno prostora i sunca da bi živjela. Ukoliko imate dvorište, posadite je na južnu stranu s puno sunca, a kada procvate stavite grane u vazu u spavaćoj sobi.

Gardenija, također aromatična biljka vrlo ugodnog i laganog mirisa, već bi mogla preživjeti u spavaćoj sobi. No za nju treba imati malo više strasti. Ova biljka procvati će i mirisati jedino ako je pažljivo zalijevate i date joj puno svjetla.


Foto: Anna/Flickr.com

Bez obzira na što se odlučili, biljke će sigurno osvježiti vašu spavaću sobu. Samo, nemojte pretjerati.

Postavi nam pitanje