Klima u spavaćoj sobi: prijatelj koji može postati neprijatelj

Datum objave: 22. 07. 2015.

U ovim vrućinama nije moguće preživjeti bez klime. Pogotovo kada idete spavati. Istovremeno ta klima može vam uzrokovati glavobolje i probleme s disanjem. Budite oprezni s njom u spavaćoj sobi.

Vruće je. 
Ovaj status sigurno ste vidjeli kod svojih Facebook prijatelja posljednjih dana barem 15 puta.
 
Kao da to svatko ne može zaključiti sam za sebe još nas i na TV vijestima i na internet portalima obasipaju slikama vrućina, a meteorolozi i njihova predviđanja očekuju se s velikim nestrpljenjem.
 
To vas već živcira. Kao da nikad do sada nije bilo vrućih ljeta. Što bi trebali reći stanovnici Saudijske Arabije? Njima je stalno 40 stupnjeva u hladu.
 
Vaš moto je: ignoriram vrućinu.
 
Na poslu ste u klimatiziranom, a kada dođete kući, opet upalite klimu. Ne izlazite van do navečer, a i tada vam je malo mučno zbog pritiska.
 
Kada idete spavati opet uključite klimu.
 
Tu trebate biti i malo oprezni.
 
Klima koja je upaljena u spavaćoj sobi i puše direktno na vas kada ste najpasivniji (kada spavate) može biti doista opasna.
Iako je spas tijekom ljetnih mjeseci i ovakvih toplinskih udara, može biti i opasna. 
 

Klima koja puše direktno u glavu može biti opasna
 
Uz boravak u klimatiziranim prostorima vežu se i neki zdravstveni poremećaji. 
 

1. Bolesni i umorni zbog klime?

Klima može biti i razlog zašto ste umorni. Dakle: dođete vrlo lagano obučeni na posao, a klima vam jako puše. Zbog toga drhtite, a kad se tijelo pokušava zagrijati javlja se umor.Javlja se i glavobolja. No, ni to nije sve. Hladan zrak uzrok je onom groznom “šlajmu” koji vam se javlja usred velikih vrućina, a promjena toplo hladno uzrokuje prehlade pa čak i gripe usred toplinskog udara.

2. Suha koža zbog klime

Ljeto, vrijeme kada se znojite i kad vam bi koža trebala biti manje suha, a postane suša nego zimi. Razlog je opet klima. Taj stroj koji nas hladi isušuje zrak, a ako dugo boravimo u takvom prostoru rezultat je ljuštenje kože.
 

3. Zbog klime nismo naviknuti na vrućinu

Logično je. Ako ste cijelo vrijeme na hladnom, vaše tijelo se ne može dobro pripremiti za vrućinu. Tijelo doživi stres kada se iz ugodnog rashlađenog ureda ili kuće izloži nemilosrdnom UV zračenju. Ti šokovi dobro ne djeluju na kronične bolesnike, a i uzrok su smrti tijekom ljetnih vrućina. 

4. Problemi s disanjem 

Kroz klima uređaje, pogotovo one u autu mogu ući mikroorganizmi i bakterije koje uzrokuju probleme u dišnom sustavu. Najpoznatija bolest koja proizlazi iz klime koja nije redovno čišćena je tzv. Legionarska bolest koja može uzrokovati i groznicu i upalu pluća.
 

Rashladite sobu prije odlaska na spavanje

I kako onda rashladiti spavaću sobu i spavati zdravo tijekom ljetnih vrućina?
 
Dakle, ako imate klimu u spavaćoj sobi ona nikako ne bi smjela puhati direktno u vas. Niti kada tamo boravite budni, a pogotovo kada spavate.
 
Rashladite spavaću sobu prije odlaska na spavanje na nešto nižu temperaturu, a klimu ugasite kako hladni zrak ne bi puhao direktno na vas. 
 
To je cijeli trik. I nadamo se da spavate na udobnom krevetu i madracu.
 
I laka vam hladna noć.