Spavanje po paklenim vrućinama: 10 načina kako se rashladiti i čvrsto spavati

Tijekom ljetnih vrućina užasno je teško ostati u zatvorenom prostoru
Datum objave: 11. 07. 2017.

Noći su postale pakleno vruće, a zrak težak. Nije lako spavati, budite se nekoliko puta tijekom noći i ne možete spavati. Ako nemate klimu, ne očajavajte. Postoje načini kako se ohladiti i spavati. Pa čak i sanjati. 

Vrućina se uvukla u svaki kvadratni centimetar vašeg doma i ne popušta. Večer ne donosi nikakvo olakšanje. Čak niti goli uz svaki otvoreni prozor ne možete doći do svježeg zraka. 

Osjećate se kao da živite u tropima.  
 
Da, ljetne vrućine gadna su stvar, a sigurno neće popustiti. Vruće te teške i sparne ljetne večeri i noći najčešći su uzrok zašto su ljudi čangrizavi i umorni tijekom sunčanih ljetnih dana
 
Od teškog zraka i visokih temperatura zraka koje se poigravaju s unutarnjom temperaturom tijela mnogi se ne mogu naspavati. Visoka temperatura u spavaćoj sobi ne dopušta tijelu da se opusti, pa se čovjek često budi u potrebi za još jednom čašom vode ili iz čiste nelagode.
 
Rješenje je klima uređaj koji se pametno koristi, no ako ga nemate - ne očajavajte. Bez klime je preživjela ljudska civilizacija do 20. stoljeća, pa možete i vi. 
 
A kako bi to preživljavanje ipak bilo lakše za vas smo pripremili 10 hladnih savjeta 

1. Hladna glava, miran san

Znate li da je glava najtopliji dio našeg tijela? Ona je nešto poput našeg procesora. Ako je glava hladna - san će tijekom ljetnih vrućina sigurno biti čvršći. 
U tom poslu može vam pomoći jastuk. Za ljetne vrućine birajte čvršće jastuke, one u kojima vam glava ne tone pa vas i ne griju dodatno. 
 
Za ljetne vrućine možete isprobati My pillow Blu lavender iz Happy Dreams ponude. On je čvršći, a u sebi sadrži eterična ulja lavande i aloe vere koje vam donose dodatno osvježenje. 

2. Ventilator i zdjela leda

Prije nego što je izumljena klima, postojali su ventilatori. A s ventilatorima se može svašta. Ako uzmete jedan stari dobri ventilator i zdjelu leda, možete rashladiti spavaću sobu.
Tu zdjelu sa smrznutim kockicama samo treba staviti ispred ventilatora. Topli zrak topit će led, a kako će voda isparavati ventilator će tu hladnoću tjerati po sobi. 
 
Nije klima, ali rashladit će nešto 

3. Spavajte poput faraona

Faraoni su spavali s mokrim plahtama

Egipat je uvijek bio vruće mjesto, čak i u doba faraona, davno prije globalnog zatopljenja.  A kako su oni spavali?
Egipatska metoda uključuje jednu veliku mokru plahtu ili ručnik. Ako vam je doista užasno vruće, isprobajte to.
Plahtu ili ručnik namočite hladnom vodom i pripazite da to dobro ocijedite. Ako ste usred toplotnog udara - sigurni smo da će se mokra plahta do jutra osušiti. 

4. Plahte iz zamrzivača

Ako vam se ne sviđa ideja spavanja s mokrom plahtom na sebi, pokušajte te iste plahte staviti u zamrzivač. 
U plastičnu vrećicu stavite plahtu i strpajte je na 10 do 15 minuta u zamrzivač. To vam neće pomoći da ostanete hladni cijelu noć, ali dat će vam hladni početak spavanja.  

5. Birajte prirodne materijale za posteljinu

Suha, namočena ili zamrznuta posteljina - nema veze, bitno je da je od prirodnih materijala
Bilo kakva plastika tj. dodatak poliestera u pamuk samo uzrokuje dodatno znojenje. Ako možete, izaberite posteljinu od čistog pamuka. 

6. Spavajte goli

Spavanje u kostimu Adama i Eve ne čini vam se da je za vas - hm… U tom slučaju, pokušajte spavati barem samo u donjem rublju. I to pamučnom donjem rublju. 
Tko zna, možda vam se svidi pa nastavite i dalje spavati goli. 

7. Lagana hrana, miran san!

Tko jede salatu, mirnije spava

Kakve veze ima hrana s tim što ne mogu spavati tijekom noći? Pa… ima velike veze. Kada jedete tešku i masnu hranu, vaše tijelo treba više energije da je probavi. A  uz energiju, bez obzira radi li se o električnoj ili energiji organizma - proizvodi toplinu
Priroda se pobrinula za prehranu u ljetnim vrućinama - sigurno ste i sami primijetili da vam se tijekom vrućina više jedu salate i lubenice - lagana hrana
 
Poslušajte svoj apetit i mirnije spavajte

8. Čaša vode prije spavanja 

Znate ono kada se probudite usred noći jer vam nedostaje tekućine? Tome možete doskočiti ako prije spavanja popijete čašu vode. Samo jednu čašu vode jer bi vas u protivnim mogli probuditi odlasci na wc. 

9.Ugasite sve uređaje i svjetiljke

Ne možemo dovoljno puta ponoviti kako u spavaćoj sobi ne bi smjeli imati nikakve elektroničke uređaje. Mobiteli, tableti i računala zabranjeni su zbog plavog svjetla, a sve ostalo nije poželjno jer sve što je na struju proizvodi toplinu. 
Pa i najobičnija lampica. 

10.Spavajte sami 

Zimi se lijepo stisnuti uz osobu koju voliš. No vrućine su jače od ljubavi. Nije baš ugodno prilijepiti se uz nekoga. 
Ako želite biti “hladni” spavajte svaki na svom kraju kreveta, svaki sa svojom mokrom plahtom.  
 
Nadamo se da će vam bar jedan od ovih savjeta pomoći da hladniej spavate ovog ljeta