Kako pravilno osvijetliti spavaću sobu?

nocna-lampica
Datum objave: 15. 04. 2015.

Spavaća soba mjesto je u kojem se trebate osjećati ugodno i opušteno. Ta soba je “sigurna soba “ vašeg doma. Takvo treba biti i osvjetljenje koje ćete postaviti.

U spavaćoj sobi trebate dobro razmisliti o osvjeteljenju. S jedne strane ono ne smije biti presnažno, no opet, ne bi ste smjeli biti ni u totalnom mraku. Kada se ujutro dižete, a vani je još  mrak ili sumrak - treba vam jako svjetlo kako bi mogli obući dvije iste čarape.

Bilo bi dobro kada bi na strop postavili jedan ili dva lustera, srednje jačine, ovisno o veličini sobi, a u same ormare ugradili jače led lampice koje bi koristili samo kod oblačenja.

Ne budite druge kad čitate

No, najvažnije je da dobro razmislite o tome kakvo ćete svjetlo staviti na noćni ormarić. To je lampica koju ćete prvu upaliti kada se noću probudite i svjetlo koje ćete koristiti kada čitate. Tada ne bi trebali buditi onog drugog koji s vama spava!

Noćne lampice doiste dolaze u svim mogućim visinama i oblicima. Postoje one koje možete direktno postaviti na zid, a imaju fleksibilne vratove pa svjetlo možete usmjeriti točno tamo gdje vam je potrebno.


Foto: Josh Angehr/Flickr.com

One ne moraju izgledati ni hotelsko ni sterilno. Danas se na tržištu nudi niz varijacija na temu pa ćete sigurno naći lampicu koja će odgovarati stilu vaše spavaće sobe.

Također, ukoliko imate bračni krevet, pripazite da svaka strana ima svoju vlastitu utičnicu.

Ukoliko ne želite “šrafati” lampicu na zid, uzmite klasičnu, stojeću i prilikom kupnje pripazite da uzmete onu odgovarajuće visinu da vam ne blješti direktno u lice ili pak ne budi ostale koji spavaju s vama.

Pokušajte sljedeće:

  • nađite prekidač za svijetlo koji omogućava postepeno pojačavanje svjetla;
  • postavite prekidač odmah do vrata kako bi svjetlo uključili pri ulasku u sobu, a drugi do kreveta kako se ne bi morali ustajati da ga ugasite;
  • u spavaćoj sobi koristite nijanse bijele ili tople boje kako bi soba bila svjetlija;
  • ako su vam prozori okrenuti prema jugu ili istoku (istočna strana pogotovo je osjetljiva ujutro) stavite tamnije zastore ukoliko nemate rolete ili žaluzine;
  • nikako nemojte koristiti svijeće u spavaćoj sobi, mogli bi se zapaliti.
     

Postavi nam pitanje