Kako pametno urediti dječju sobu za učenje i igru

uredjenje-djecje-sobe
Datum objave: 27. 11. 2015.

Uređenje dječje sobe može biti zabavan posao i za vas i za dijete, a od dobro uređenog interijera vaše dijete može imati koristi. Ako se dijete ugodno osjeća u sobi u njoj će mu se biti lijepo igrati, odmarati - i učiti.

Moderno i kreativno uređena dječja soba pomoći će djetetu da se nakon škole opusti i u ugodnom prostoru lakše napravi domaću zadaću.

U nastavku saznajte kako urediti dječju sobu na način da uskladite dječju želju za igrom, veseljem i kreativnošću, s potrebom za dobro organiziranim za prostorom za rad i učenje.

1) Dajte djetetu “pravo glasa” u uređenju sobe

Njegujte osobnost vašeg djeteta tako da mu dopustite da sudjeluje u uređenju svoje sobe. Potičite dijete na samostalnost i omogućite mu da ukrasi sobu u skladu s time što mu se sviđa.

Ipak, jasno objasnite djetetu kako ima odgovornost za to što bira, odnosno, to što odabere danas, neće moći sutra odbaciti već će ti imati idućih 5 - 10 godina u svojoj sobi. Djetetu ponudite pomoć i uvijek mu budite na raspolaganju, ali neka se osjeća samostalno.

http://quinteriors.com/cool-tree-wall-decals-animal-and-floral-wall-decoration-for-kids-room_439/
http://quinteriors.com/cool-tree-wall-decals-animal-and-floral-wall-decoration-for-kids-room_439/

 

2) Podijelite dječju sobu na cjeline

Kod uređivanja bilo koje spavaće sobe dobro ju je podijeliti na nekoliko dijelova, a svaki od njih bi trebao imati svoju određenu svrhu.

To može biti prostor za spavanje u kojem ćete smjestiti krevet, prostor za igranje u kojem će mališan provoditi zabavno vrijeme ili mjesto za učenje.

Veliku pozornost trebate obratiti na uređivanje mjesta za učenje. U njemu bi se trebao nalaziti radni stol dovoljno velik za raširene knjige i bilježnice sa stolnom svjetiljkom.

Na zid možete objesiti i oglasnu ploču na koju vaš mališan može pribadati raspored sati, zadatke koje treba obaviti i različite podsjetnike.

3) bojama kreirajte vizualno veći prostor

Nježne, pastelne boje idelan su odabir za dječju sobu.

Osim što će se dobro uklopiti u svaki dizajn, ove boje prostor čine vizualno većim, što je dobra stvar za većinom manje dječje sobe.

http://idecoratingideas.com/wp-content/uploads/2015/11/Dinosaur-Wall-Decals-For-Kids-Rooms.jpg
http://idecoratingideas.com/wp-content/uploads/2015/11/Dinosaur-Wall-Decals-For-Kids-Rooms.jpg

 

Jedan ili dva zida možete obojiti u žarku boju. Zelena i plava idelane su boje za prostor za učenje.

Tople i svijetle nijense ružičaste, ljubičaste, žute, narančaste i crvene boje izvrstan su kontrast smirujućim tonovima zelene i plave i iskoristite ih za dio sobe namijenjen za dječju igru.

4) Iskoristite kuteve za spremanje stvari

Ako postoji ijedna soba koja treba dodatni prostor za pohranu onda je to dječja spavaća soba.

Kupite kutije za igračke, a sve nesikorištene kuteve ikorsitite za postavljanje polica. U dječjoj sobi dobro će doći i vješalice.

Ako spavaća soba služi kao i prostorija za učenje dobro je imati što više mjesta za pohranu kako bi soba bila čim urednija, a radni stol bez igračaka. 

5) Pametno odaberite rasvjetu za dječju sobu

Rasvjeta je bitan element uređenja dječje sobe. Neka bude zanimljiva i multifunkcionalna.

Bilo bi dobro da djeca mogu sama mijenjati razini osvjetljenja u sobi i uživati u svojem jednostavnom, ali personaliziranom dizajnu sobe. Jer katkad samo drugačije osvjetljenje može stvoriti potpuno drugačiji svijet.

Pogotovo u bujnoj dječjoj mašti. Prisjetite se samo kada su dvije fotelje i deka bili kućica ili svemirski brod :)

http://www.ninadecor.com/installing-night-lamps-kids-bedroom/fantastic-decoration-for-children-bedroom-with-colorful-night-lamps/
http://www.ninadecor.com/installing-night-lamps-kids-bedroom/fantastic-decoration-for-children-bedroom-with-colorful-night-lamps/

 

6) Odaberite funkcionalan i kvalitetan namještaj

Namještaj u dječjoj sobi neka bude funkcionalan i zabavan. Dobar izbor su podesivi komadi namještaja koji se mogu nadograđivati kako djeca rastu i tako vam uštedjeti novac.

Investirajte u kvalitetan madrac i krevet koji se može po potrebi razvući, a dekoracije neka budu kompromis između onog što se vama i vašem mališanu sviđa.

Kada je riječ o djeci, ništa nije trajno. Djeca brzo mijenjaju svoje navike, želje i ukus. To će se vjerojatno odraziti i na ukus uređenja sobe.

Zato je dobro uložiti u namještaj koji će duže vrijeme ostati u dječjoj sobi, a poigrati se s dekoracijama koje je moguće kupiti po povoljnijim cijenama.

Na taj način osigurat ćete svom djetetu prostor u kojem će moći uživati u provođenju slobodnog vremena i igri, ali i učiti.

Postavi nam pitanje