Kako odabrati i sastaviti dječji krevetić?

Kako odabrati i sastaviti dječji krevetić?
Datum objave: 06. 06. 2018.

Prije dolaska vašeg mališana, želite se pobrinuti da ga dočeka najbolji udoban krevetić. Izbor se možda čini težak, ako niste pročitali ovaj blog. 

Ulaganje u dječji krevetić ulaganje je u zdravlje vašeg mališana, ako tako gledate, shvatit ćete kako je bitno odabrati kvalitetan krevetić.

Pažljivo odabran krevetić morate isto tako oprezno i sastaviti. Pokušajte to napraviti bez da vam ostanu neiskorišteni dijelovi s kojima nećete znati što napraviti :D

Prije same kupnje i sastavljanja dječjeg krevetića bitno je istražiti opcije.

Pri odabiru krevetića treba gledati na:

 • ekonomičnost kupnje
 • udobnost kreveta
 • sigurnost kreveta.

 

U prve dvije do tri godine života beba provodi najviše vremena u krevetu i to čak do 12 sati dnevno.

Ponuda dječjih krevetića je velika, a teško je odabrati pravi. Naš savjet je da razmišljate kritički. Što želite od tog kreveta i kako izgleda vaša lista prioriteta?

Ako vas zanima naše mišljenje, pročitajte nekoliko savjeta na koje je potrebno obratiti pažnju kod odabira idealnog krevetića za svog mališana.

 

Sigurnost bebe je na prvom mjestu

Sigurnost bebe je na prvom mjestu

Za početak, evo nekoliko važnih sigurnosnih mjera:

 1. Krevetić treba biti čvrst, jednostavnih i čistih linija.
 2. Oni koji na sebi imaju ukrasne detalje i vama se čine “fora”, nisu baš najsigurniji za bebu, kao ni krevetići s oštrim rubovima.
 3. Preporučena udaljenost između rešetki je 6 cm kako dijete ne bi moglo zaglaviti između ili proći kroz prostor između rešetki.

 

U prvim mjesecima ne trebate dodavati dodatne jastuke ili pokrivače u krevetić. Bebi to nije potrebno, a jastučići mogu blokirati disanje.

Neka se u krevetiću nalazi samo osnovna oprema:

 

U vremenima koja dolaze oduprite se porivu da krevetić postane spremište igračaka, jastuka i deka. Neka minimalizam bude vaša vodilja.

Madrac u kinderbetu ne smije biti pretvrd, ali nikako ne i premekan - kao oni od spužve. Za dječje krevetiće uvijek birajte jednozonske madrace. To su oni madraci koji u svakom svom dijelu pružaju jednaku potporu tijelu.

Potrebno je obratiti pažnju na dimenzije krevetića i madraca kako se ne bi dogodilo da jednom kada postavite madrac unutar rešetki, otkrijete rupu između madraca i ruba krevetića. U tu rupu beba može zaglaviti, a to ne želite.

Kada ste konačno odabrali idealan krevetić za vašeg mališana i on je stigao na vašu adresu - treba ga sastaviti.

 

Sastavljanje dječjeg krevetića

Za sastavljanje će vam trebati otprilike pola sata

Iako postoji puno različitih vrsta, najčešći su oni modeli s jednom kliznom stranicom koja se podešava prema visini. Sastavljanje jednog takvog krevetića opisat ćemo u koracima, a za sastavljanje će vam trebati otprilike pola sata.

 

 • Za početak izvadite dijelove iz kutije, posložite ih i pobrojite. Morate znati da ste dobili sve što ste platili.

 • Bočnu stranicu koja nije klizna položite uz zid tako da imate pristup rupama za vijke, odnosno da rupe nisu okrenute prema zidu.

 • Zašarafite bočnu stranicu na uzglavlje, ali nemojte zategnuti vijak do kraja, to ćete napraviti kada sve vijke postavite na svoje mjesto. Ponovite ovaj korak s donjom stranicom kreveta.

 • Sada je vrijeme da vijcima lagano pričvrstite podnicu za tri strane kreveta koje do sada imate posložene.

 • Nakon što se postavili tri fiksne stranice i podnicu vrijeme je da postavite i onu kliznu koja će biti uz vaš krevet.

 • Najprije ćete vjerojatno trebati postaviti vodilice za bočnu kliznu stranicu, a potom u vodilice postaviti, posljednju, četvrtu stranicu. Kada čujete “klik” to je znak da je stranica pravilno sjela u vodilice.

 • Nakon što je cijeli krevet složen vrijeme za zatezanje vijaka.

 • Nakon toga još jednom sve provjerite, rukama prijeđite preko svih drvenih površina i potražite pukotine. Ako ste zadovoljni stabilnošću i sigurnošću male noćne utvrde vaše bebe možete dodati i madrac.


Nakon madraca u krevet može i beba. Voila!

Ne znate koji madrac odabrati za vašeg mališana? Možda vam se svidi Bubi...

Bubi dječji madrac