Kako odabrati madrac za Vaše dijete

Datum objave: 19. 04. 2012.

Za svoje dijete želiš samo najbolje, zar ne? Pri kupnji madraca vodi se ovim provjerenim savjetima s kojima nećeš pogriješiti.

Kad krenete u potragu za madracom za Vaše dijete, lako se možete izgubiti među svim izborima i savjetima koje možete čuti od drugih. Materijali, karakteristike, cijene... odjednom toliko stvari igra ulogu u vašem izboru.

Mnogi roditelji razmišljaju o dječjem madracu kao o nečem kratkotrajnom pa zbog toga ne gledaju na to kao na investiciju. Pri takvoj kupnji morate imati na umu da dijete provede 10-12 sati spavajući svaki dan. Kada kupujete dječiji madrac investirate u zdravlje vašeg djeteta. Bitno je da kroz njegov čitav razvoj madrac omogućava potporu svih točaka tijela vašeg djeteta kako bi se njegov kostur mogao pravilno formirati. Osim dobre potpore, obratite pažnju na materijal od kojeg je madrac napravljen. Birajte madrace koji su proizvedeni procesima koji ne zahtjevaju upotrebu kemikalija. Organski materijali i moderni materijali koji su nastali hladnim lijevanjem će biti zdraviji izbor. Madraci koji sadrže kemikalije mogu lako uzrokovati alergije na koži i u dišnom sustavu djeteta, zato uvijek pitajte za takve informacije stručnu osobu u trgovini gdje tražite madrac te imajte na umu ima li vaše dijete već nekakve alergije. Takve karakteristike više nisu opcija nego potreba. Razmišljajte unaprijed koliko dugo želite da vaše dijete spava na tom madracu. Ono nikada ne smije prerasti madrac, pogotovo ne toliko da mu noge vise s jedne strane kreveta jer onda ne dobiva pravilnu potporu za kralježnicu pa se kostur formira na krivi način. Svaki madrac nosi i svoje higijenske karakteristike koje utječu na zdravlje vašeg djeteta. Osim materijala od kojeg je madrac napravljem, razmislite o opciji da madrac koji kupite ima presvlaku od prirodnih materijala koja se može lako skinuti i oprati u perilici rublja. I najbitnije od svega, povedite dijete sa sobom u kupovinu. Pozovite ga da legne i isproba nekoliko madraca. Ono će vam najbolje reći koji mu više odgovara, ali ćete i vi sami moći vidjeti neke prednosti i nedostatke isprobanih madraca. Obratite pozornost kada vaše dijete sjedne na kraj madraca, koliko se spušta i klizi li dijete dolje. Provjerite upada li vaše dijete u madrac te da li se deformira kada netko sjedne ili legne pored njega. Čvrsta potpora je bitna kako bi se vašem djetetu omogućila odgovarajuća potpora u rastu. Poslušajte i ono što će vam dijete reći. Ono najbolje zna kako se osjeća i hoće li moći zaspati na odabranom madracu.