Na što sve treba obratiti pažnju kod kupnje kreveta za školarca?

Kako odabrati krevet za dijete?
Datum objave: 29. 08. 2018.

Kretanje u školu velika je promjena za cijelu obitelj. Djeca se moraju naviknuti na svakodnevne obaveze, a roditelji na činjenicu da njihovo malo zlato lagano odrasta.

Kretanje u školu pravo je vrijeme za prenamjenu sobe za bebe u sobu za pravog školarca.

Posebnu pažnju u adaptaciji sobe trebao bi imati krevet jer će u njemu vaše dijete ipak provesti najviše vremena; od 9 do 11 sati.

Potrebno je naći pravi balans između okvira kreveta, madraca i podnica koji će najbolje odgovarati vašem školarcu.

Krevet 

Ako se već ranije niste odlučili za to, polazak u školu (ili još bolje predškolski vrtić) pravo je razdoblje da vaš mališan počinje spavati u “krevetu za velike”

To znači da je vrijeme za kupnju standardnog jednostrukog kreveta u kojem će vaše dijete moći spavati dugi niz godina.

Općenito, kreveti se dijele na jednostruke i bračne krevete (ili krevete za dvije osobe).

Jednostruki kreveti izrađuju se u nekoliko veličina, a najčešće se dijele na dječje krevetiće ili popularno zvane kinderbeti, krevete za djecu i krevete za jednu osobu.

Krevet za školarce

Dječji krevet treba biti čvrst jer će se po njemu vjerojatno skakati.

Kinderbeti se izrađuju u dimenzijama 120 x 60 i 125 x 65 centimetara i djeca mogu u njima spavati do navršene treće godine, a nakon toga im treba više prostora.

Nakon kinderbeta roditelji se znaju odlučiti za “prijelazni” dječji krevet bez povišenih stranica koji se najčešće proizvodi u dimenziji 140 x 70 centimetara.

S obzirom na to da djeca brzo rastu, prijelazi dječji krevet mogu koristiti samo 2-3 godine i nakon toga im je potreban klasičan jednostruki krevet.

Okviri jednostrukih kreveta dugi su 190 i 200 centimetara a široki 80, 90 i 100 tako da mogu poslužiti vašem klincu čak i tijekom srednje škole.

Konačnu dimenziju okvira birajte prema raspoloživom prostoru u sobi pa ako imate prostora odlučite se za veći krevet koji će se moći duže koristiti.

Madrac 

Madrac, osim što mora dimenzijama odgovarati krevetu, mora biti prilagođen dobi djeteta

Lagani dječji madraci možda će odgovarati četverogodišnjaku, no prvašiću je potrebna veća potpora za kralježnicu jer osim što je viši, ima (u pravilu) i više kilograma. 

Iako se odraslima savjetuje kupovina madraca koji se prilagođavaju tijelu i nude različite stupnjeve čvrstoće, djeci se savjetuje spavanje na čvršćem madracu.

Glavni razlog tome je što djeca ubrzano rastu i potrebna im je čvrsta i ravna podloga kako ne bi došlo do bilo kakvih smetnji u rastu i razvoju kralježnice. 

Čvrst madrac omogućit će vašem mališanu pravilan razvoj i zdrav san. 

Madrac mora biti čvrst kako bi podupirao dječju kralježnicu

Madrac za dječji krevet treba biti tvrd kako bi pravilno podupirao kralježnicu

Ako razmišljate o nabavci madraca od memorijske pjene, birajte one od čvrsto zbijene pjene kao što su Happy Dreams Fortuna i Airmax madraci.

Podnica

Podnicu, madrac i krevet najbolje je kupovati u kompletu kako biste bili sigurni da sve dimenzije međusobno odgovaraju.

Podnica je veoma važna kod formiranja dječjeg kreveta je utječe na udobnost kreveta i čuva madrac.

Ako ste izabrali madrac od memorijske pjene za formiranje kompleta potrebna je letvičasta podnica kako bi se osiguralo nesmetano strujanje zraka. 

Kod izbora podnice za dječji krevet prednost dajte čvršćim podnicama sa gusto zbijenim letvicama kako bi ona u kombinaciji s madracom što bolje podržavala kralježnicu djeteta.

Madraci s oprugama podnose sve vrste podnica, ali one i u ovom slučaju moraju biti dovoljno čvrste.

Na što još treba paziti kod odabira kreveta za školarca?

Iako predškolci i prvašići vole šarenilo, pokušajte izbjegavati šarene komade namještaja ako ne namjeravate ubrzo mijenjati dječju sobu. 

Šestogodišnjaku će krevet u obliku crvenog autića biti ostvarenje snova, no za nekoliko godina će ga “prerasti” i nagovarati vas na zamjenu. 

Krevet može biti neutralan s jednostavnim linijama, a sobu možete podići šarenim detaljima i tako je lako prilagođavati vašem djetetu. 

krevet može biti jednostavan

Krevet Bianca dovoljno je neutralan da se uklopi u svaku dječju sobu

Polazak u školu je velika promjena i ne treba se začuditi ako vaš školarac od uzbuđenja doživi “nezgodu” u krevetu

Zato je dobro unaprijed pripremiti zaštitnu plahtu u odgovarajućim dimenzijama koja se može normalno prati u perilici rublja. 

Dobro će vam doći i ako ne možete odgovoriti dijete od pijuckanja sokića u krevetu.


Novi krevet za nove početke pronađite u Happy Dreams salonima i web shopu 

Želim novi krevet