Kako masaža može pomoći vašoj bebi da bolje spava

Datum objave: 11. 03. 2016.

Praksa masaže dojenčeta nije ništa novo i već stoljećima se prakticira u mnogim kulturama poput primjerice indijske. Na Zapadu je to relativno nova stvar i mi tek otkrivamo dobrobiti masaže bebe dojenčeta.

Ako ste ponosni roditelj male bebe, glavna stvar koja vas muči je kako svojoj bebi (i sebi) osigurati dovoljno sna.

Moguće rješenje je masaža.

Možda vam to zvuči iznenađujuće, ali bebi će jako goditi masaža. Blagi dodiri će opustiti i smiriti bebu, a to je samo jedna od brojnih dobrobiti koje će opuštajuća masaža imati za bebu i za vas.

Praksa masaže dojenčeta nije ništa novo i već stoljećima se prakticira u mnogim kulturama poput primjerice indijske. Međutim, nama na Zapadu masaža bebe je novost.

Masažu dojenčeta u zapadnim je zemljama popularizirala žena po imenu Vimala Schneider McClure, koja je radila u jednom sirotištu u Indiji.

Tamo je vidjela kako 12-godišnja djevojčica rutinski masira svu djecu. Iako djeca nisu bila dobro hranjena jako dobro su se razvijala, a Vimala je zaključila kako to ima veze upravo s redovnim masažama.

 

Po povratku u SAD-u sredinom 70-ih, McClure je krenula širiti riječ o dobrobitima masaže dojenčadi i širenju riječi o dojenčadi i time je uvelike pridonijela da se danas masaža bebe priznaje kao višestruko korisna praksa.

Masaža dojenčeta potiče sve sustave tijela, uključujući:

 1. Živčani sustav
 2. Krvožilni sustav
 3. Dišni sustav
 4. Probavni sustav
 5. Imunološki sustav

Dobrobiti masaže dojenčeta: za vas i za bebu

 • ...poboljšana probava. Vjerovali ili ne, bebama masaža može uvelike pomoći kod probave i tako smanjiti plinove i nadutost. Ako vaše dijete pati od nadutosti, masaža bi mu mogla pomoći da se osjeća bolje, a onda i da bolje spava.
 • ...ublažavanje stresa i napetosti. Ovo vrijedi i za vas i za vaše dijete. Nježno masiranje bebi može pomoći bebi da se umiri i opusti, a smirujući efekt masaže će djelovati i na vas. To je posebno vrijedna informacija za roditelje nemirne djece ili beba koje pate od kolika.
 • ...jačanje veze s djetetom.  Dodir i miris izrazito su važni za bebu do godine dana, jer ona tako komunicira s okolinom. Nježni dodir bebi prenosi roditeljski ljubav na način kako to može rijetko što u toj dobi. Masaža bebe je zapravo je odličan način za jačanje veze između bebe i roditelja i snažno utječe na emocionalni i na motorički razvoj djeteta.
 • ...poboljšani rast i razvoj. Istraživanja su pokazala kako djeca koju njihovi roditelji masiraju pokazuju poboljšani rast i razvoj. Masaža također utječe na poboljšanu funkciju imunološkog sustava, što znači da bebe koje su redovno masirane ne obolijevaju tako često. Jako dobar razlog da počnete masirati svoju bebu, zar ne?
 • ...bolje spavanje. Istraživanja pokazuju da su djeca koju njihovi roditelji masiraju prije spavanja brže utonu u san i spavaju dublje i duže. Za sve umorne mame i tate, to je zaista dobra vijest ;)

Kako masirati bebu

Razmišljate kako bi bilo dobro da i vi počnete masirati svoju bebu?

Definitivno podržavamo i donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći. U videu pogledajte i kako masaža bebe izgleda u praksi.

 • Za masažu uvijek koristite neko jestivo ulje. Ekstra djevičansko organsko kokosovo ulje je odličan izbor.
 • Nemojte pokušavati masirati dijete kada je nemirno ili plače. S masažom počnite kada je dijete mirno i opušteno. 
 • Ako beba postane nemirna kada ju počnete masirati - prestanite. Masiranje bebe kada ona ne želi učinit će je samo još nemirnijom. Osim toga, tako će beba još u kolijevci naučiti kako je u redu reći "ne" kada ne želi da je se dira.
 • Prije masaže bebe uklonite nakit i podrežite nokte.
 • Uvijek započnite masažu sa "najmanje intenzivnim" dijelovima tijela, odnosno sa stopalima i nogama. 
 • Nemojte masirati bebu ako bolesna ili ima osip. Također nije preporučljivo masirati bebu od 48 do 72 sati nakon cijepljenja.
 • Bebu možete masirati već tjedan nakon rođenja, samo pazite na dio oko pupka.
 • Masaža bebe je nešto što oba roditelja mogu raditi pa budite sigurni da i tata ima priliku bebi dati masažu.

Nadamo se kako smo vam dali dovoljno poticaja da svaki dan odvojite vrijeme i pružite masažu svojoj bebi.

Kada se beba navikne na novu aktivnost, trenuci masaže postaju pravo uživanje za sve i poboljšavaju vašu bliskost.

Osim toga, masaža ima brojne druge dobrobiti za vašu bebu i pomaže joj da bolje i kvalitetnije spava.

A kako bi i vi bolje spavali, pogledajte ponudu naših madraca i utonite u san ;)

Nađi madrac za sebe