Kako masaža može pomoći vašoj bebi da bolje spava

Datum objave: 11. 03. 2016.

Praksa masaže dojenčeta nije ništa novo i već stoljećima se prakticira u mnogim kulturama poput primjerice indijske. Na Zapadu je to relativno nova stvar i mi tek otkrivamo dobrobiti masaže bebe dojenčeta.

Ako ste ponosni roditelj male bebe, glavna stvar koja vas muči je kako svojoj bebi (i sebi) osigurati dovoljno sna.

Moguće rješenje je masaža.

Možda vam to zvuči iznenađujuće, ali bebi će jako goditi masaža. Blagi dodiri će opustiti i smiriti bebu, a to je samo jedna od brojnih dobrobiti koje će opuštajuća masaža imati za bebu i za vas.

Praksa masaže dojenčeta nije ništa novo i već stoljećima se prakticira u mnogim kulturama poput primjerice indijske. Međutim, nama na Zapadu masaža bebe je novost.

Masažu dojenčeta u zapadnim je zemljama popularizirala žena po imenu Vimala Schneider McClure, koja je radila u jednom sirotištu u Indiji.

Tamo je vidjela kako 12-godišnja djevojčica rutinski masira svu djecu. Iako djeca nisu bila dobro hranjena jako dobro su se razvijala, a Vimala je zaključila kako to ima veze upravo s redovnim masažama.

 

Po povratku u SAD-u sredinom 70-ih, McClure je krenula širiti riječ o dobrobitima masaže dojenčadi i širenju riječi o dojenčadi i time je uvelike pridonijela da se danas masaža bebe priznaje kao višestruko korisna praksa.

Masaža dojenčeta potiče sve sustave tijela, uključujući:

 1. Živčani sustav
 2. Krvožilni sustav
 3. Dišni sustav
 4. Probavni sustav
 5. Imunološki sustav

Dobrobiti masaže dojenčeta: za vas i za bebu

 • ...poboljšana probava. Vjerovali ili ne, bebama masaža može uvelike pomoći kod probave i tako smanjiti plinove i nadutost. Ako vaše dijete pati od nadutosti, masaža bi mu mogla pomoći da se osjeća bolje, a onda i da bolje spava.
 • ...ublažavanje stresa i napetosti. Ovo vrijedi i za vas i za vaše dijete. Nježno masiranje bebi može pomoći bebi da se umiri i opusti, a smirujući efekt masaže će djelovati i na vas. To je posebno vrijedna informacija za roditelje nemirne djece ili beba koje pate od kolika.
 • ...jačanje veze s djetetom.  Dodir i miris izrazito su važni za bebu do godine dana, jer ona tako komunicira s okolinom. Nježni dodir bebi prenosi roditeljski ljubav na način kako to može rijetko što u toj dobi. Masaža bebe je zapravo je odličan način za jačanje veze između bebe i roditelja i snažno utječe na emocionalni i na motorički razvoj djeteta.
 • ...poboljšani rast i razvoj. Istraživanja su pokazala kako djeca koju njihovi roditelji masiraju pokazuju poboljšani rast i razvoj. Masaža također utječe na poboljšanu funkciju imunološkog sustava, što znači da bebe koje su redovno masirane ne obolijevaju tako često. Jako dobar razlog da počnete masirati svoju bebu, zar ne?
 • ...bolje spavanje. Istraživanja pokazuju da su djeca koju njihovi roditelji masiraju prije spavanja brže utonu u san i spavaju dublje i duže. Za sve umorne mame i tate, to je zaista dobra vijest ;)

Kako masirati bebu

Razmišljate kako bi bilo dobro da i vi počnete masirati svoju bebu?

Definitivno podržavamo i donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći. U videu pogledajte i kako masaža bebe izgleda u praksi.

 • Za masažu uvijek koristite neko jestivo ulje. Ekstra djevičansko organsko kokosovo ulje je odličan izbor.
 • Nemojte pokušavati masirati dijete kada je nemirno ili plače. S masažom počnite kada je dijete mirno i opušteno. 
 • Ako beba postane nemirna kada ju počnete masirati - prestanite. Masiranje bebe kada ona ne želi učinit će je samo još nemirnijom. Osim toga, tako će beba još u kolijevci naučiti kako je u redu reći "ne" kada ne želi da je se dira.
 • Prije masaže bebe uklonite nakit i podrežite nokte.
 • Uvijek započnite masažu sa "najmanje intenzivnim" dijelovima tijela, odnosno sa stopalima i nogama. 
 • Nemojte masirati bebu ako bolesna ili ima osip. Također nije preporučljivo masirati bebu od 48 do 72 sati nakon cijepljenja.
 • Bebu možete masirati već tjedan nakon rođenja, samo pazite na dio oko pupka.
 • Masaža bebe je nešto što oba roditelja mogu raditi pa budite sigurni da i tata ima priliku bebi dati masažu.

Nadamo se kako smo vam dali dovoljno poticaja da svaki dan odvojite vrijeme i pružite masažu svojoj bebi.

Kada se beba navikne na novu aktivnost, trenuci masaže postaju pravo uživanje za sve i poboljšavaju vašu bliskost.

Osim toga, masaža ima brojne druge dobrobiti za vašu bebu i pomaže joj da bolje i kvalitetnije spava.

A kako bi i vi bolje spavali, pogledajte ponudu naših madraca i utonite u san ;)

Nađi madrac za sebe

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)