Prodavač savjetuje: kako izabrati odgovarajuće podnice za krevete

podnica-madrac
Datum objave: 11. 11. 2015.

Odlučili ste uložiti u novi, kvalitetan madrac. I to je odlična odluka, ali važno je znati kako je za kvalitetno spavanje, uz madrac važna i kvalitetna podnica.

Kako bi tijelu omogućili čim kvalitetnije opuštanje tijekom spavanja, madrac i podnice trebaju biti u harmoniji, odnosno pogodni jedno za drugo.

Postoje određena pravila kombiniranja madraca i podloge, a jedno od toga je da madraci od pjene i lateksa obavezno moraju imati letvičastu podlogu, dok madraci s oprugama mogu biti postavljeni i na punu podlogu.

Kod madraca od lateksa i madraca sa džepićastim oprugama, zbog strukture madraca, obavezna je letvičasta podloga gušćih rasporeda letvica.

Tih pravila trebalo bi se držati, jer samo na taj način možemo osigurati optimalnu podršku našim leđima, odnosno dobar raspored opterećenja.

Najbolje podnice za krevet

Podnice, odnosno podloga za madrac, može biti od metala ili drva. Mi preporučujemo kvalitetne drvene podnice sa što više užih letvica (cca 3,5 centimetra) i što manjim razmakom među njima (ne više od širine letvice). Odabirom takvih podnica produžujemo vijek trajanju madraca i ujedno iskorištavamo do maksimuma kvalitete i prednosti našeg madraca.

Podnice možemo dalje podijeliti:

  • fiksne (podnica Laguna)
  • podnice na ručno podizanje (Laguna flex)
  • podnice na motorno podizanje s kontrolnim upravljačem koji omogućuje podizanje uzglavlja do sjedećeg položaja te uznožja s presavijanjem u predjelu koljena (Laguna mot).

Kod zadnjeg tipa podnice se uvijek preporučuje najelastičniji tip madraca, odnosno madrac od latexa.

odabir podnice: na što obratiti pažnju?

Kada se odlučite na kupnju podnica obavezno provjerite veličinu madraca i kreveta. U slučaju bračnih kreveta (190/200*160/180 podnice su uvijek dvije (190/200*80/90) i zato je bitno da provjerite kako su vam raspoređeni nosači podnica unutar kreveta.

Trebali bi imati nosače okolo cijelog kreveta i jedan vertikalni i to obavezno širine od cca 2,5 cm pa na šire. Također provjerite visinu nosača podnica, odnosno krajnju visinu ležaja koju dobivate zbrajanjem okvira, visine podnice i madraca.

Preporuka je ako ste u mogućnosti da uvijek kupite podnicu i madrac kod istog proizvođača i taj komplet obavezno isprobate prije kupnje.

To se preporuča, jer drugačija baza može dati različiti osjećaj ležanja na madracu. 

Vjerujemo da smo vam ovim člankom pomogli da izbjegnete najčešći problem i rezultat pogrešnog spajanja madraca i podnice.

I zapamtite: kvalitetna podnica čuva madrac.


Valentina, prodajni savjetnik u Happy Dreams salonu Karlovac
 

Postavi pitanje Valentini