Neka jesen u sobi caruje

Datum objave: 16. 09. 2015.

Ako već ne možemo izbjeći nadolazeće tmurne jesenske dane, možemo izbjeći tmurnu sobu. Donosimo vam nekoliko trikova kako se pripremiti za jesen.

Kuc, kuc. Jesen nam kuca na vrata.

Entuzijazam za provođenjem vremena na otvorenom polako opada.

Topli čaj, dobra knjiga i krevet postaju najbolja ideja ikad.

No, soba vam je tmurna kao i ovo vrijeme vani i ne čini se kao ugodno mjesto dobrodošlice. 

Dobra vijest je da postoji mnogo jednostavnih promjena koje će vašu sobu učiniti mjestom s kojeg nećete htjeti otići.

I to u jesenskom tonu. Znate već, kako bi bili u skladu s prirodom.

Sobu morate pripremiti za hladnije dane, a mogli bi je i urediti u jesenskom tonu.

1) U sobi mora biti toplo

 • Zamijenite posteljinu. Dodajte novo ruho najvećoj stvari koju imate u svojoj sobi – krevetu. Obucite ga u paperjastu i mekanu posteljinu.


   
 • Odaberite prikladan materijal. Najbolje je upotrijebiti flanel koji dobro podnosi tamne boje. On ne mora biti skup i trajat će jako dugo. Lan pruža mekan i udoban osjećaj koji će vam lako produljiti provedeno vrijeme u krevetu.
   
 • Za kontrast koristite bijelu boju. Da biste unijeli jesenski duh u sobu, ne morate se riješiti sve ljetne posteljine. Bijele plahte i jastučnice stvaraju dobar kontrast s tamnim plahtama i poplunima.
   
 • Krevet prekrijte pokrivačem. Ako ste previše izbirljivi i ne osjećate se spremno za kupnju nove posteljine jednostavnije rješenje je da  preko kreveta prebacite pleteni pokrivač ili deku tamnijih boja. I to je neki početak.


   
 • Obratite pažnju i na podove. Ima li boljeg osjećaja od čupavog i mekanog tepiha pod nogama? Stavite jedan pokraj kreveta, drugog pokraj njega, trećeg... Ma nikad ih nema dosta. 
   
 • Što više jastuka. Čim je veća hrpa to je krevet vizualno udobniji. Narančasta, žuta, crvena, smeđa samo su neke od boja koje možete upotrijebiti. Dajte mašti na volju. 


   
 • Upotrijebite deke. Bile one stare ili nove važno je da izgledaju toplo. Ubacite ih u bilo koji kutak sobe - na fotelju, krevet, noćni ormarić, pod... Mogućnosti je previše. Tako se možete toplo "učahuriti" na bilo kojem mjestu sobe. 

2) Popunite prazan prostor za osjećaj topline 

 • Fotelja. Jedan kutak vaše sobe već dulje vrijeme zjapi prazan. Vrijeme da ubacite udobnu fotelju. Prekrijte je mekom dekom. Pokraj nje stavite malu svjetiljku i zavalite se uz dobru knjigu.
   
 • Napravite jesenski potpourri. Imate ukrasne zdjele čija je jedina uloga stvaranje prašine? I za to imamo ideju. Prošećite se i skupite jesenske plodove - žireve, češere, lišće i smjestite ih u zdjelu. Dobar način za unijeti malo mirisa jeseni. 


   
 • Goli zidovi. Umjesto da napravite cijeli maleraj u sobi ili trošite novce na skupocjene slike, postoji jedan jako dobar trik. Skupite jesensko lišće i uramite ga.  

3) Promijenite rasvjetu

 • Prigušite svijetlo. Rasvjeta ima veliku ulogu u stvaranju atmosfere. Bilo da koristite noćnu svjetiljku ili luster, upotrijebite žarulje toplijih tonova.
   
 • Svijeće. Mogu biti mirisne, tanke, debele, visoke... Unijet će romantičnu atmosferu.  Za kreativce imamo i projekt. Napravite svijećnjak tako da na prazne staklenke zalijepite lišće i u njih stavite lučice. 

Ovo su samo neki od naših najomiljenijih trikova za uređenje sobe.

A sada jedan savjet za vas.

Utoplite se uz slojevitu odjeću, topli napitak i “mozak na pašu”.

Postavi nam pitanje