Kako odabrati idealan jastuk za spavanje

Datum objave: 09. 03. 2016.

Jastuk često uzimamo zdravo za gotovo, a izuzetno je važan za kvalitetan san. Bez odgovarajućeg jastuka  mogu se javiti problemi s vratom, glavom i kralježnicom. 

Jastuk je vjerojatno najpodcjenjenija kategorija u segmentu spavanja. Svi ga uzimaju zdravo za gotovo, no jastuk je jako važan za dobar san.

Ako dovoljnu pažnju ne posvetite izboru jastuka, mogu se javiti problemi s vratom, glavom i kralježnicom. U tekstu saznajte kakve vrste jastuka postoje i koji jastuk odabrati ovisno o vašem položaju spavanja.

Vrste jastuka

1. klasični jastuci

Jastuke prvenstveno moramo podijeliti na klasične i anatomske jastuke.

U klasične jastuke ubrajamo jastuke koji su punjeni perjem ili poliesterskim vlaknom te su dimenzija 60*80 cm. Mi u Happy Dreamsu u ponudi imamo jastuk Comfort koji je punjen poliesterskim vlaknom. 

Pogodan je za osobe koje su sklonije klasičnom jastuku te za opremanje objekata.

Specifične karakteristike ovog jastuka su svakako lagano održavanje jer jastuk je strojno periv.

Antialergijskom i antibakterijskom obradom presvlake postignuta je otpornost jastuka na razne vrste bakterija, što je znatna prednost u opremanju velikih objekata kao što su apartmani i hoteli.

2. Anatomski jastuci 

Anatomskih jastuka imamo nekoliko različitih vrsta i oni, kao i madraci, mogu biti od različitih vrsta pjena. Najpopularniji su jastuci od visco-elastične odnosno od memory pjene.

Jastuci mogu biti u različitim oblicima, a najčešće su jastuci profilirani u obliku vala ili su u klasičnom obliku. Ono što je jako bitno kod odabira anatomskih jastuka je to da nemamo svi iste proporcije tijela i navike spavanja, a s time imamo i potrebu za različitim jastucima.

Kako ne spavamo svi na istim madracima tako i jastuci mogu varirati od osobe do osobe.

Prilikom odabira samog jastuka jako je bitan i položaj spavanja. U nastavku donosimo koje jastuke preporučujemo osobama koje spavaju na boku, onima koji kombiniraju spavanje na boku i leđima i osobama koje spavaju na trbuhu.

Viši jastuci za spavače na boku

Osobama koje spavaju na boku najbolje odgovaraju nešto viši jastuci (do 16 cm visine) i njima preporučujemo My Pillow blue Lavander.

Radi se o jastuku od ventilirajuće visco-elastične pjene koji se savršeno uklapa u oblike koje podržava i pomaže opuštanju.

Uz to, jastuk sadrži i Health Protection, ekskluzivni tretman koji pomaže ukloniti i spriječiti bakterije, prašinu, grinje i gljivice odgovorne za alergije, loše mirise te promjenu boje tekstila.

Valoviti jastuci za osobe koje spavaju na boku i leđima

Spavačima koji kombiniraju bočno spavanje s položajem na leđima najbolje odgovaraju valoviti jastuci koji s različitim visinama vala daju mogućnost spavaču da sam odabere visinu na kojoj mu je ugodnije spavati.

Takvim spavačima preporučujemo jastuk My pillow eco green ili jastuk Venice anatomic.

Prvi je jastuk od ventilirajuće visco-elastične pjene i savršeno se uklapa u oblike koje podržava i pomaže opuštanju. 

Jastuk Eco Green pruža čistu udobnost s inovativnom mješavinom sirovih materijala koji su nastali iz obnovljivih izvora što pridonosi harmoniji s prirodom.

Venice Anatomic je jastuk od ventilirajuće visco elastične pjene koja, zahvaljujući svojim posebnim značajkama nedeformiranja, osigurava izvrsnu udobnost. 

Venice se oblikuje tako da ravnomjerno raspoređuje težinu, a nakon uporabe se polako vraća u svoj izvorni oblik. Zahvaljujući posebnoj konfiguraciji, pruža idealnu potporu vratnim kralješcima te osigurava slatka i mekana buđenja.

Niži jastuci za spavače na trbuhu

Osobe koje vole spavati na trbuhu prvenstveno trebaju što niži jastuk da ne bi došlo do poremećaja u vratnoj kralježnici i ostatku tijela.

Stručnjaci čak smatraju da je položaj spavanja na trbuhu potpuno nepravilan položaj za spavanje, ali i tu možemo pomoći s varijantom jastuka Venice Ortopedic koji svojim specifičnim oblikom pruža najbolju potporu glavi i vratu.

Jastuk je obogaćen mirisnim uljima koja omogućavaju lakše i ugodnije spavanje.

Ovo su općenite preporuke za odabir jastuka.

Svakako prije bilo koje kupovine bi jastuk trebalo isprobati, odnosno leći na njega. 

Imate li bilo kakvih pitanja mi ćemo vam svakako probati pomoći da za sebe odaberete najbolji jastuk.


Krunoslav Kolarević, Happy Dreams Osijek

Pogledaj naše jastuke