9 iznenađujućih dobrobiti spavanja

iznenadujuce-dobrobiti-spavanja
Datum objave: 13. 11. 2015.

Zbog količine obaveza često si uskraćujemo dobar i kvalitetan san, a time si činimo medvjeđu uslugu kada je u pitanju naše zdravlje. 

San ima izrazito pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Može spriječiti nastanak dijabetesa, dobar je za liniju i blagotvorno djeluje na imunološki sustav.

Pitate se kako? Nastavite čitati i doznajte više o devet iznenađujućih dobrobiti spavanja.

1. Spavanje na lijevom boku za zdravlje srca i dobru probavu

Ako spavate na lijevom boku, činite nešto dobro za vaše srce i probavne organe. Zvuči neobično, ali je tako.

Pitate se zašto? Zato što je srce smješteno na lijevoj strani tijela i kad spavamo na lijevom boku, ono je oslobođeno od opterećenja i bolje funkcionira.

Spavanje na lijevom boku podržava i zdravo funkcioniranje slezene i potiče pravilnu probavu.

2. Spriječite nastanak dijabetesa – spavajte goli!

Spavanje bez pidžame može pomoći u prevenciji dijabetesa i srčanih bolesti.

Na koju foru? Stvar je u tome da ako nam nije prevruće dok spavamo, nivo šećera u krvi će se sniziti. Zbog toga su osobe koje spavaju gole zaštićene od dijabetesa.

Spavanje bez pidžame omogućuje mirniji san, kao i osjećaj svježine nakon buđenja.

3. Kratki popodnevni odmor uravnotežuje imunološki sustav

Kraći popodnevni odmor podiže koncentraciju

 

Kao što smo već i pisali - drijemanje nije gubitak vremena.

Samo 40 minuta popodnevnog odmora može uravnotežiti vaš imunološki sustav i podići energiju.

Najbolji odabir popodnevnog odmora je između 13 i 15 sati. Također, vaša koncentracija i raspoloženje biti će na „nivou“.

Svako duže spavanje od ovog može imati kontraefekt. Zbog toga se ne preporučuje drijemati više od 30-40 minuta.

4. Što duže spavate – više ćete mršavjeti

Još jedna izneneđujuća korist spavanja je ta, da je ono dobro za vašu vitku linju.

Potvrđeno je kako osobe koje spavaju manje od 7 sati imaju povećani rizik od pretilosti.

Manjak sna negativno utječe na balans hormona koji kontroliraju apetit.

5. Spavanje za mladenački izgled

“Beauty sleep” nije mit, već ovaj izraz itekako ima smisla.

Tijekom spavanja naše tijelo se regenerira i oporavlja. Spavanje također uključuje obnavljanje stanica kože.

Zbog toga nedostatak sna ubrzava proces starenja, te nastaju podočnjaci i bore, što nikako ne zvuči primamljivo.

6. Kvalitetan san za bolji imunitet

Znate li da nas nedostatak sna može doslovno učiniti bolesnima?

Da, dobro ste čuli. Naš imunitet oslabi i ne može se učinkovito boriti s virusima i bakterijama, a poznato je kako naš imunološki sustav najbolje radi tijekom noćnog sna.

Redovit san ne pomaže samo brzom oporavku od bolesti, već nas i štiti da se ne razbolimo.

7. Dobar san važan je za pamćenje

Znamo da je vrlo važno dobro funkcionirati na poslu. Svakodnevno se susrećemo s mnogo informacija koje treba upamtiti, kako bi ih iz dana u dan mogli povezivati s novim informacijama.

Nedostatak sna može dovesti do gubitka pamćenja i onda smo u „gabuli“.

Zbog toga se dobro naspavajte i možete biti uvjereni kako nećete imati problema s pamćenjem.

Zbog nedostatka sna možete imati problema s pamćenjem

 

8. Spavanje poboljšava koordinaciju

Bavite se sportom ili nekim drugim aktivnostima gdje vam je potrebna dobra koordinacija pokreta, važno je da dobro spavate.

Zašto? Zato jer spavanje utječe na bolju koordinaciju pokreta.

Ako ste danas razbili šalicu na poslu, ili se spotaknuli na stepenicama - moguće je da ste umorni.

9. Dobar san za dugi život

Istraživanja su pokazala kako osobe, koje imaju redovit i kvalitetan san, žive duže.

Pitate se kako je to moguće? Pa upravo smo vam nabrojali razloge:)

Redovit i kvalitetan san produžuje život

 

Nadamo se kako smo vam uspjeli dokazati zašto je važno naći vremena za spavanje.

Dobro si organizirajte vrijeme i stići ćete sve.

Jer što je važnije od vas i vašeg zdravlja? :)

Postavi nam pitanje

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)