Kako olakšati bolove od izbijanja zubića i pomoći bebi da spava

izbijanje-zubića-problemi-sa-spavanjem
Datum objave: 16. 03. 2016.

Izbijanje zubića ponekad prođe sasvim nezapaženo, no češće je popraćeno bolovima, plakanjima i neispavanošću. Saznajte kako pomoći vašem mališanu ublažiti bolove i pomoći mu da lakše utone u san. 

Iznenadna buđenja, plač, mijenjanje pelena, česte promjene u obrascu spavanja, neispavanost…

To su samo su neki od problema s kojima se mladi roditelji moraju nositi, a kad se napokon nauče na ovakav režim (ne)spavanja evo i novog problema - izbijanje zubića. 

No, kroz ovu dramu ne morate prolaziti sami jer smo mi mislili na vas.

U nastavku donosimo par savjeta koji će pomoći mališanu ublažiti bolove od izbijanja zubića pa će tako i lakše usnuti u san. A možda se i vi uspijete naspavati ;)

Nekoliko savjeta za miran san vašeg mališana

Prve zubiće dijete najčešće dobiva između petog i sedmog mjeseca starosti, a sam proces može trajati i po nekoliko tjedana. Zbog bolova, mališan će najvjerojatnije biti uznemiren i loše spavati.

Malo je toga što uistinu može pomoći u takvim situacijama, no mi smo se potrudili i skupili savjete za koje mislimo da ih svakako vrijedi iskušati. Nadamo se da će vam neki od njih i pomoći :)

1) Gel za rast mliječnih zubi

U ljekarnama je moguće bez liječničkog recepta kupiti gelove i kapi za ublažavanje bolova kod rasta zubi. Premažu se preko mjesta gdje će niknuti zubić i kroz neko vrijeme lagano umrtvljuju tkivo i ublažavaju bol.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a trebate li dodatne informacije ili bilo kakav savjet, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. 

2) Gumene “grickalice” za masiranje desni

Gumene grickalice masiraju desni
Tvrđe "grickalice" će pomoći mališanima ublažiti upalu zubnog mesa

 

Tijekom izbijanja zubića, mališan će pojačano sliniti i imati potrebu stavljati u usta sve što mu se nađe pod rukom. Čak i svoje prstiće.

Zato mu obavezno nabavite gumene “grickalice” ili “trljalice” koje služe kako bi ih djeca grizla, a ujedno im masiraju desni i ublažuju bol.

Odaberite one koje su ispunjene tekućinom i ohladite ih u hladnjaku. Hladnoća će ublažiti upalu zubnog mesa.

3) Zamrznuta hrana umjesto “gumenih grickalica”

Uz gumene “grickalice”, mališanu možete dati i neku hranu koju će grickati.

Pokušajte mu dati zamrznutu bananu ili pecivo. Djetetu će biti zabavno cuclati ih, a ujedno će mu masirati desni. No, uvijek budite u blizini kako dijete ne bi otkinulo komad hrane i progutalo ga.

Za djecu koja su dovoljno velika da jedu čvrstu hranu dobro će doći keksi i dvopek. Suhi su i hrskavi te će stvoriti potreban pritisak na natečene desni.

4) Masiranje desni i nožnih prstića

Kad god je moguće masirajte prstima djetetove desni. Tako ćete potaknuti cirkulaciju krvi i ubrzati izbijanje samog zubića. Isto tako, masirajte i vrhove nožnih prstića jer tamo leže refleksne zone za bol u zubima.

5) Čaj od kadulje i kamilice

Prije nego što zubić nikne, desni se obično zacrvene i upale pa je dijete uznemireno, neutješno i loše spava sve dok bol ne prestane.

Kako bi bol čim prije prestala, pokušajte s čajevima od kadulje i kamilice koji imaju antibakterijska i protuupalna svojstva. U vruću vodu je potrebno dodati dvije do tri žličice suhih cvjetova i ohlađeni čaj utrljati na području desni.

Ako ništa od navedenog neće pomoći posavjetujte se s pedijatrom koji bi vam mogao pripisati lijekove za ublažavanje tegoba pri izbijanju zubića.

Najbojli lijek je pružiti mališanu svu ljubav
Nema boljeg lijeka od ljubavi i pravog zagrljaja

 

Izbijanje zubića jedan je od perioda koji smo svi morali proći pa će ga tako proći i vaša beba.

Najvažnije što možete napraviti za svoje dijete je da ga tješite, tepate mu, mazite, pazite i pružite mu svu moguću ljubav.

Ipak nema boljeg lijeka od čvrstog zagrljaja. To je jedini lijek koji uvijek pomaže :)

A kako bi se i vi čim bolje naspavali možda je vrijeme da sebi priuštite jedan dobar madrac.

Tako ćete i vi i mališan dobiti potreban odmor ;)

Pogledajte naše madrace