Kako olakšati bolove od izbijanja zubića i pomoći bebi da spava

izbijanje-zubića-problemi-sa-spavanjem
Datum objave: 16. 03. 2016.

Izbijanje zubića ponekad prođe sasvim nezapaženo, no češće je popraćeno bolovima, plakanjima i neispavanošću. Saznajte kako pomoći vašem mališanu ublažiti bolove i pomoći mu da lakše utone u san. 

Iznenadna buđenja, plač, mijenjanje pelena, česte promjene u obrascu spavanja, neispavanost…

To su samo su neki od problema s kojima se mladi roditelji moraju nositi, a kad se napokon nauče na ovakav režim (ne)spavanja evo i novog problema - izbijanje zubića. 

No, kroz ovu dramu ne morate prolaziti sami jer smo mi mislili na vas.

U nastavku donosimo par savjeta koji će pomoći mališanu ublažiti bolove od izbijanja zubića pa će tako i lakše usnuti u san. A možda se i vi uspijete naspavati ;)

Nekoliko savjeta za miran san vašeg mališana

Prve zubiće dijete najčešće dobiva između petog i sedmog mjeseca starosti, a sam proces može trajati i po nekoliko tjedana. Zbog bolova, mališan će najvjerojatnije biti uznemiren i loše spavati.

Malo je toga što uistinu može pomoći u takvim situacijama, no mi smo se potrudili i skupili savjete za koje mislimo da ih svakako vrijedi iskušati. Nadamo se da će vam neki od njih i pomoći :)

1) Gel za rast mliječnih zubi

U ljekarnama je moguće bez liječničkog recepta kupiti gelove i kapi za ublažavanje bolova kod rasta zubi. Premažu se preko mjesta gdje će niknuti zubić i kroz neko vrijeme lagano umrtvljuju tkivo i ublažavaju bol.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a trebate li dodatne informacije ili bilo kakav savjet, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. 

2) Gumene “grickalice” za masiranje desni

Gumene grickalice masiraju desni
Tvrđe "grickalice" će pomoći mališanima ublažiti upalu zubnog mesa

 

Tijekom izbijanja zubića, mališan će pojačano sliniti i imati potrebu stavljati u usta sve što mu se nađe pod rukom. Čak i svoje prstiće.

Zato mu obavezno nabavite gumene “grickalice” ili “trljalice” koje služe kako bi ih djeca grizla, a ujedno im masiraju desni i ublažuju bol.

Odaberite one koje su ispunjene tekućinom i ohladite ih u hladnjaku. Hladnoća će ublažiti upalu zubnog mesa.

3) Zamrznuta hrana umjesto “gumenih grickalica”

Uz gumene “grickalice”, mališanu možete dati i neku hranu koju će grickati.

Pokušajte mu dati zamrznutu bananu ili pecivo. Djetetu će biti zabavno cuclati ih, a ujedno će mu masirati desni. No, uvijek budite u blizini kako dijete ne bi otkinulo komad hrane i progutalo ga.

Za djecu koja su dovoljno velika da jedu čvrstu hranu dobro će doći keksi i dvopek. Suhi su i hrskavi te će stvoriti potreban pritisak na natečene desni.

4) Masiranje desni i nožnih prstića

Kad god je moguće masirajte prstima djetetove desni. Tako ćete potaknuti cirkulaciju krvi i ubrzati izbijanje samog zubića. Isto tako, masirajte i vrhove nožnih prstića jer tamo leže refleksne zone za bol u zubima.

5) Čaj od kadulje i kamilice

Prije nego što zubić nikne, desni se obično zacrvene i upale pa je dijete uznemireno, neutješno i loše spava sve dok bol ne prestane.

Kako bi bol čim prije prestala, pokušajte s čajevima od kadulje i kamilice koji imaju antibakterijska i protuupalna svojstva. U vruću vodu je potrebno dodati dvije do tri žličice suhih cvjetova i ohlađeni čaj utrljati na području desni.

Ako ništa od navedenog neće pomoći posavjetujte se s pedijatrom koji bi vam mogao pripisati lijekove za ublažavanje tegoba pri izbijanju zubića.

Najbojli lijek je pružiti mališanu svu ljubav
Nema boljeg lijeka od ljubavi i pravog zagrljaja

 

Izbijanje zubića jedan je od perioda koji smo svi morali proći pa će ga tako proći i vaša beba.

Najvažnije što možete napraviti za svoje dijete je da ga tješite, tepate mu, mazite, pazite i pružite mu svu moguću ljubav.

Ipak nema boljeg lijeka od čvrstog zagrljaja. To je jedini lijek koji uvijek pomaže :)

A kako bi se i vi čim bolje naspavali možda je vrijeme da sebi priuštite jedan dobar madrac.

Tako ćete i vi i mališan dobiti potreban odmor ;)

Pogledajte naše madrace

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)