Istraživanja pokazala: Novi madrac umanjuje stres i osigurava kvalitetan san

novi-madrac-manje-stresa
Datum objave: 21. 07. 2014.

Spavanje igra veliku ulogu u zdravlju našeg uma i tijela. Zato ne škrtari na dobrom snu i uloži malo u svoje zdravlje.

Način na koji spavamo igra veoma važnu ulogu u zdravlju našeg uma i tijela jer, naposljetku, upravo u krevetu provodimo trećinu svakog svog dana. Dok spavamo naša se tijela imaju priliku u potpunosti oporaviti, pohraniti informacije i opustiti mišiće i udove. Ako imate osjećaj da se "borite" s tim da dobijete dovoljno odmora, velika je mogućnost da je krivac loš madrac.

Vjerojatno ne biste trčali maraton ili se penjali na planinu bez pravilne opreme. Unatoč tome, iako trećinu svojih života provedemo spavajući, mnogi nisu adekvatno pripremili svoju spavaću sobu za taj proces odmaranja, posebice kada je riječ o madracima. Vjerojatno ćete doći u napast da za takvo što okrivite skromni budžet zbog kojeg si ne možete priuštiti kvalitetan madrac, ali ako samo malo povećate cifru koju ste spremni izdvojiti za dobar i kvalitetan madrac koji će višestruko unaprijediti vaše zdravlje.

Čemu onda škrtariti na dobrom snu?

Pogrešan madrac, ili jednostavno onaj koji je prestar, može biti uzrok mnogim problemima u vašem zdravlju i životu općenito, počevši od bolova u leđima do neprestane "čangrizavosti" koju možete iskusiti zbog nedovoljnog ili nedovoljno kvalitetnog odmora. S tim na umu upozorit ćemo vas na neke od načina na koje loš madrac može naštetiti vašem zdravlju.

Kupnjom novog madraca smanjit ćete stres

U jednom istraživanju provedenom 2009. godine 59 zdravih muškaraca i žena 28 noći proveli su na svojim običnim madracima, a dodatnih 28 noći spavali su na novim, udobnim madracima. Kada su zamoljeni da procjene razine stresa bazirane na faktorima kao što su zabrinutost, užurbane misli, nervoza, razdražljivost ili pak glavobolja, pokazalo se da je spavanje na novim madracima kod ispitanika uzrokovalo značajno opadanje razine stresa zbog povećane kvalitete spavanja i smanjenja boli u leđima zbog kvalitetnijih madraca.

Možda ste alergični na vaš madrac

Ili barem na grinje koje su svoj dom pronašle baš u vašem madracu. Ova mikroskopska stvorenja hrane se mrtvom kožom koju prirodno odbacujemo. Budite uvjereni kako je vaš krevet prepun nakupina mrtve kože na kojoj se grinje goste, što može biti posebno problematično za ljude koji boluju od astme. Redovito pranje posteljine u vrućoj vodi može uvelike pomoći u smanjenju ovog problema, a jastučnice koje nose "antialergijsku" oznaku mogu pomoći još i više. Madrac redovito održavajte!

"Srednje tvrd" madrac je relativan pojam

Nema standardizirane definicije što madrac čini tvrdim, a što mekanim. Takav doživljaj prepušten je na subjektivnoj procjeni kupca jer svi imamo različite afinitete i osjećaj za tvrdo ili mekano. Također, teško je utvrditi jesu li tvrđi ili mekši madraci bolji za vaš san - sve je stvar osjećaja udobnosti koji je kod svakog čovjeka različit. Prilikom kupnje novog madraca stoga obavezno isprobajte neke od njih i to barem 20 minuta prije nego se odlučite na kupnju.

Okretanje i prevrtanje može biti znak da vam je potreban novi i bolji madrac.

Ako se cijelu noć prevrćete, a ujutro budite s neopisivom boli u leđima - pravac po novi madrac! Napravite tu investiciju i definitivno će vam se višestruko isplatiti. Tijelo će vam biti zahvalnije.