Umorni ste nakon spavanca? Možda je za to kriva štitnjača.

Hipotireoza uzrokuje umor
Datum objave: 12. 09. 2018.

Postoje neke situacije u kojima Vam ni udobni Happy Dreams madraci i jastuci ne mogu pomoći kod umora. Tad je vrijeme za razgovor s liječnikom.

Svake se večeri veselite krevetu, no jutarnje buđenje pada vam teško čak i nakon desetak sati sna?.

Mnogi bi vam rekli da jednostavno niste jutarnja osoba, no moguće je da vam štitnjača otežava spavanje.

Što je štitnjača?

Štitna žlijezda ili štitnjača jedna je od endokrinih žlijezda ljudskog tijela. 

Nalazi se s prednje strane vrata ispod grkljana i leptirastog oblika je (podsjeća na slovo H) jer je izgrađena od dva režnja koji su međusobno spojeni centralnim suženim dijelom.

Štitnjača je zadužena za proizvodnju hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3) koje izlučuje u krv. 

Štitnjačom upravlja žlijezda hipofiza pomoću tireotropina (TSH) koji potiče stvaranje hormona štitnjače.

Hormoni štitnjače utječu na funkciju svih organa u tijelu, a za njihovu proizvodnju potreban je jod.

Ako ne unosimo dovoljno joda u organizam štitnjača obolijeva, odnosno dolazi do uvećanja štitnjače (gušavost ili struma).

Liječenje štitnjače

Velik broj ljudi ima poteškoća sa štitnjačom, a mnogi simptome ne shvaćaju dovoljno ozbiljno pa ni ne traže liječničku pomoć.

umor je glavni simptom bolesne štitnjače

Dva najčešća stanja štitnjače su hipotireoze i hipertireoza. 

Osobama koje boluju od hipotireoze štitnjača ne proizvodi niti izlučuje dovoljno hormona štitnjače.

Hipotireoza uzrokuje kroničan umor i iscrpljenost, poremećaji živčanog sustava, poremećaje pamćenja i raspoloženja, depresiju te mišićnu slabost, bolove u mišićima i zglobovima kao i zatvor. 

Kod osoba koje pate od hipotireoze često dolazi do umjerenog povećanje tjelesne mase, uglavnom zbog zadržavanja tekućine, a kod žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, neplodnosti, spontanih pobačaja i prijevremenih poroda, a može doći i do smetnje libida u oba spola.

Ako se slabija funkcija štitnjače ne liječi pravovremeno i s odgovarajućom terapijom javlja se ekstreman umor, pospanost, oticanje u području lica i ekstremiteta, funkcija bubrega se usporava, srce se usporava, dolazi do debljanja, opadanja kose.

Hipotireoza se uspješno liječi nadomjestkom hormona koji nedostaju sintetskim hormonom levotiroksinom i to najčešće doživotno. 

Kod hipertireoze je obrnuta situacija, štitnjača proizvodi previše hormona te se osobe koje od nje boluju suočavaju s razdražljivošću, nervozom, umorom, lupanjem srca, ispadanjem kose, gubitkom na težini, poremećenim menstrualnim ciklusom te smanjenim libidom. 

Liječenje hipertireoze traje kraće pomoću lijekova, no ako se proizvodnja hormona ni uz terapiju ne smanjuje, potrebna je operacija ili tretman radioaktivnim jodom. 

Štitnjača i san

Umor se kao simptom javlja i kod osoba koje pate od hipotireoze i hipertireoze iako je on izraženiji kod hipotireoze (usporene štitnjače).

Osobe kojima štitnjača radi sporo mogu spavati i preko 8 sati dnevno i još se osjećati neispavano i umorno. 

Jaka kava ne umanjuje umor kod hipotireoze

Čak ni popodnevni spavanac ne smanjuje osjećaj umora i često se osobe probude jednako neispavane kao prije odmora.

Česta iscrpljenost i neispavanost lako uzrokuje neraspoloženje pa osobe koje imaju manjak hormona često moraju dokazivati da nisu lijeni već samo umorni.

Hipertireoza je na početku zaslužna za budnost, no nakon nekoliko neprospavanih noći umor ipak prevlada i teško je nadoknaditi izgubljeni san

Kod liječenja potrebno je paziti na dozu lijekova, jer previše lijekova može potaknuti poteškoće sa spavanjem, noćno znojenje i ubrzano lupanje srca.

Ako vam umor ne može odagnati ni najjača šalica kave, nakon popodnevnog spavanca osjećate se kao da ste istrčali maraton, a nakon 10 sati sna osjećate se kao da ste tek legli na spavanje možda je vrijeme da se obratite liječniku. 

Za najmekše madrace i jastuke provjerite Happy Dreams ponudu.

Najudobniji madraci  Najmekši jastuci