Nikako da se riješite grinja? Možda je kriva boja vaše spavaće sobe

Datum objave: 17. 06. 2016.

U nizu eksperimenata istraživači su zamijetili, vjerovali ili ne, da grinje imaju svoje omiljene boje. Ti naši mali nevidljivi kućni neprijatelji, ako je suditi prema istraživanju, preferiraju crvenu i crnu boju, a izbjegavaju zelenu i žutu.

Ukoliko vam prisutnost grinja u domu oduvijek predstavlja problem, otkriće američkih znanstvenika moglo bi vas zanimati.

Naime, u nizu eksperimenata istraživači su zamijetili, vjerovali ili ne, da grinje imaju svoje omiljene boje.

Ti naši mali nevidljivi kućni neprijatelji, ako je suditi prema istraživanju, preferiraju crvenu i crnu boju, a izbjegavaju zelenu i žutu.

Kućno grinje je parazit koji živi u ljudskom okruženju, na našoj posteljini, tepisima i drugim vlaknastim materijalima. Jedu perut i druge izumrle stanice kože, kao i razne druge organske materije.

U prirodi ih gotovo pa ih nema, budući da ih izlaganje direktnim sunčevim zrakama, potpomognuto mikro predatorima, doslovce ubija.

Kako se smatraju jednim od najčešćih uzročnika astme i alergijskih oboljenja, mnogim ljudima zavrti se u glavi pri samoj pomisli na ta mala stvorenja.

Borba s NAmetnicima

Svima nam je poznat onaj neugodni miris, ili bolje reći, smrad enzima koje grinje proizvode primjerice kada čistimo tepih ili praznimo sadržaj usisavača.

Ova studija, iako mala i netko bi rekao nedovoljno vjerodostojna, mnoge će obradovati, jer svakako predstavlja korak prema naprijed u borbi s tim nametnicima.

Znači li to da je vrijeme da preuredite svoju spavaću sobu i u prvi plan stavite boje koje ovi štetnici ne vole?

Vjerojatno je ipak prerano za to, kaže i sama jedna od autorica studije Corraine McNeill s Union Collegea u Lincolnu u američkoj saveznoj državi Nebraski.

Kako se navodi u priopćenju iz Entomološkog društva SAD-a, McNeil je kazala kako bi savjeti za promjenu boje plahti i posteljina bilo ipak malo pretjerani.

Korištenje boje za praćenje i prevenciju od grinja trebala bi poslužiti kao neka vrsta zamke i trebala bi se koristiti s još nekim strategijama za kontrolu razmnožavanja grinja.

Grinje se boje zelene i žute boje

Ne znam koliko bi ozbiljno mogla biti shvaćena izjava da kažem ljudima ‘nemojte kupiti crvenu torbu ili crvene plahte’, jer još ne možemo tako nešto reći sa sigurnošću.

Stručnjaci su prije i za vrijeme istraživanja mislili da će se grinje sakriti bilo gdje, no studija, čiji su rezultati objavljeni krajem travnja u američkom znanstvenom časopisu Journal of Medical Entomology, je pokazala da su njihova mjesta za skrivanje bila povezana s određenim bojama.

“U početku smo mislili da će grinje preferirati crvenu boju, budući da je krv crvene boje, a oni se ipak hrane i krvlju, no nakon provedene studije smo došli do saznanja da je glavni razlog zašto mislimo da grinje vole crvenu boju taj što oni jedni druge vide u crvenoj boji, pa idu na zajednička skrovišta kako bi mogli biti na većem okupu s obzirom na to da je poznato da preživljavaju u zajednici”, tvrdi znanstvenica McNeill.

Osim toga, otkriveno je kako grinje izbjegavaju žutu i zelenu boju iz razloga što te boje podsjećaju na žarko osvijetljena područja, što im nikako ne odgovara.

Nadmudrite grinje u spavaćoj sobi

Ukoliko vam promjena boje madraca neće pomoći u borbi s grinjama, evo nekoliko savjeta kako si možete olakšati život:

  • pranje tkanina vodom na temperaturi iznad 60 °C najčešće će ukloniti grinje
  • usisivači na paru razlažu složene enzime i smanjuju vjerojatnost pojave alergije
  • potrebno je češće bacati upotrebljene vrećice usisivača, jer grinje mogu izaći iz vrećice
  • smanjivanje vlažnosti u zraku smanjuje problem, ali pazite jer čak i u suhim uvjetima grinje mogu preživjeti i razmnožavati se u posteljini
  • koristite manje vlaknaste zavjese i tepihe, jer time grinjama smanjujete površinu životnog prostora
  • nemojte nasjedati na marketinške trikove! Naime, Izbjeljivači i jaki deterdženti ne ubijaju grinje, iako neke kemikalije na bazi benzil benzoata mogu smanjiti njihov broj

Dekoracija sobe može početi

Ako vam naši savjeti, a ni otkriće američkih istraživača, neće dati sigurne odgovore na pitanja vezana uz grinje, s dekoracijom spavaće sobe nemate razloga čekati.

Ljeto samo što nije stiglo, a uz novi madrac, lakše ćete spavati.

Ukoliko odaberete i prave boje, posebice posteljinu, mogli bi imati ugodniji i mirniji san.

Pogledajte i naše krevete