Za dobar prolazak na ispitu potreban je čvrst san!

spavanje-ucenje
Datum objave: 29. 05. 2015.

Doba je ispitivanja, testova, polaganja državne mature i ljetnih rokova. Stres totalan. No, za prolazak na ispitu potrebna je jedna ključna stvar: čvrst san. 

Neki od nas sa nimalo nostalgije sjećaju se dana kada su “gutali” udžbenike, pamtili definicije i mučili se sa zadacima iz fizike.

Mlađe generacije ovih dana proživljavaju teški psihički napor. Školska godina približava se kraju, a s njom i broj onih groznih ispitivanja i ispita. Maturanti se pripremaju za državnu maturu, a pred studentima su ljetni rokovi.

Tih se dana đaci i studenti doslovno bude s knjigom i s njom idu spavati.

Nemali broj njih loše spava, kavu ispijaju u ogromnim količinama, a dan prije ispita ne spavaju ili spavaju premalo.

Upravo je premalo sna razlog za lošije rezultate na ispitu.

Dokazali i Belgijanci

Naravno da to nalaže i sama logika, ali to je dokazalo i istraživanje koje su proveli belgijski znanstvenici sa sveučilišta Ghent i KU Leuven.

Anketirali su 621 studenta o navikama spavanja tijekom sezone ispita. Usporedili su rezultate ankete sa rezultatima ispita.

Zaključak je za očekivati: studenti koji su bolje spavali, imali su bolji rezultat na ispitu.

No, zašto je to tako?

Voditelj istraživanja sr. Stijn Baert objašnjava da se to događa iz razloga što se novo znanje usađuje u našu “bazu podataka” upravo tijekom spavanja.

To je zapravo i ono što vam baka govori. “Prespavaj to, ujutro ćeš bolje znati”, stara je mudrost koja nije bez razloga.

Spavat će ne-kampanjci

Naravno, da bi bili naspavani prije ispita morate imati i samodicipline.

Ukoliko se pridržite sljedećih nekoliko savjeta, mogli bi i uspjeti:

  • Planiraj unaprijed: znate kada je ispit. Podijelite stranice na onoliko dana unaprijed koliko imate i pridržavajte se toga! Bilo bi idealno kada bi dva dana prije ispita ostavili samo za ponavljanje.
  • Uči, spavaj pa ponovi: san, kao što je i belgijska studija pokazala, utječe na pamćenje. Nakon što sve pročitate s razumijevanjem i bilješkama prvi put idite spavati. Kad se probudite - ponovite.
  • Ne uči cijelu noć: učenje cijelu noć i ne-spavanje neće vam donijeti nikakvu korist. Bit ćete totalno iscrpljeni.
  • Udoban jastuk i madrac: ako vam do sada nije smetalo kako spavate, u doba kada ste pod stresom - smetat će vam. Bilo bi dobro kad bi su kupili jastuk i madrac koji vam je udoban.

I sretno na ispitu. Ako ste na kraju školovanja, izdržite još malo ;)

Postavi nam pitanje