Odmara li Djed Božićnjak dovoljno?

Datum objave: 27. 12. 2018.

Da li i Djed Božićnjak riskira svoje zdravlje time što je budan cijelu Badnju noć, ali i noćima prije?

Stručnjaci za spavanje diljem svijeta upozoravaju Djeda Božićnjaka na zdravstvene rizike od cjelonoćnog letenja, a još su više zabrinuti zbog manjka sna.

Svake godine Djed Božićnjak i njegov tim vilenjaka i sobova ostaju budni dva dana i dvije noći da bi za Božić mogli dostaviti poklone djeci u cijelom svijetu - no to može ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.

Nedostatak sna štetan je za naše zdravlje, pogotovo ako spavamo manje od šest sati po noći, kroz duži period.

No, uzimajući u obzir da on to radi samo jednom godišnje, za dugoročno zdravlje mu to ne može naštetiti. Ali gledajući kratkoročno, postoje određeni rizici. Zbog manjka sna bit će pospan, njegova budnost će biti smanjena kao i njegova sposobnost razmišljanja i pamćenja.

Tu se krije rizik za njega i za druge: mogao bi zaspati za uzdom i srušiti saonice, mogao bi i na kraju čak dostaviti krivi poklon krivoj osobi

Tijekom priprema za Božić Djed nema puno vremena za spavanje. On i cijeli njegov tim zauzeti su pregledavanjem pisama koja dolaze iz cijelog svijeta, razvrstavanjem poklona i punjenjem vreća darovima, te utovarom saonica.

Bilo bi dobro za njega da je odmoran koliko je to moguće. Kratki spavanac na krovu tu i tamo (ne duži od 20-tak minuta) mogao bi mu malo pomoći, no nikako nije zamjena za kvalitetan noćni san od osam sati.

Djed ima ogromnu odgovornost prema svojim zaposlenicima, vilenjacima i sobovima. Zaposlio ih je više tako da može lakše organizirati smjene, kako bi se svi pravilno odmorili.

Djed sigurno osjeća jet-lag na kraju svoga putovanja. Da bi isporučio darove točno u ponoć po cijelome svijetu on mora provesti 24 sata u trans-meridijanskom putovanju s brzim promjenama vremenskih zona i kratkim vremenom za prilagodbu svojeg biološkog sata.

Kratak san pomaže kod oporavka od kratkoročne pospanosti i umora, ali neće pomoći kod izbjegavanja dugoročnih posljedica od nedostatka sna. Ako bi Djed tako radio tijekom cijele godine, zdravlje bi mu definitivno bilo narušeno.

Međutim, djeca mogu ostati smirena: on to radi jednom godišnje, a zahvaljujući našim poklonima i savjetima ostat će svjež i jak!

Kako to znamo? Pa… recimo da nam je stiglo jedno pismo

Pismo Djeda Božićnjaka.

"Dragi Happy-evci!

Jako me razveselio vaš poklon! Obično sam ja taj koji dijeli poklone i nisam se snašao kada mi je stigao vaš ogroman paket. Mislio sam da je neka greška u pitanju. Drago mi je da sam bio u krivu.

Fantasy krevet koji ste mi poslali savršeno se uklopio u našu spavaću sobu. Ladice sa svake strane čine ovaj krevet lijepim kao i praktičnim - unutra stanu sve moje božićne pidžame. Baka je presretna, jer uvijek nam fali mjesta za pohranu.

Ja sam sretniji s podnicama i madracom kojeg ste poslali u paketu s krevetom! Kako je samo udobno spavati na njemu. Savršeno se prilagođava mojoj anatomiji tijela, za koju svi znamo da je, khm, malo posebnija…

No, takvu prozračnost, čvrstoću i elastičnost uistinu nisam očekivao od jednog naizgled običnog madraca. Moja kralježnica uistinu uživa.

Baka Mraz već je svima ispričala o novom krevetu. Sretna je, jer sada je sigurna da ću moći uhvatiti dovoljno kvalitetnog sna svake godine prije početka sezone darivanja.

Ona najbolje zna koliko mi je potreban kvalitetan odmor i oporavak tijekom priprema za najprometnije doba godine.

Tipično, u ovo doba godine, prevrćem se po krevetu i prebacujem s jedne strane na drugu, budim se i onda me moj nemirni um drži budnim neko vrijeme.

Ali zahvaljujući vašem krevetu, ove godine sam se toliko kvalitetno naspavao da bih mogao dijeliti poklone još dvije noći zaredom.

Također, čitajući vaš blog, naučio sam puno korisnih stvari, kao na primjer da ne provjeravam vremensku prognozu na svom pametnom telefonu po noći prije odlaska na spavanje, jer će me plavo svjetlo duže držati budnim.

Baka Mraz i ja puno vas pozdravljamo, a Baka vam šalje i svoj tajni recept za najbolji kapučino, ili kako ga ona voli zvati - spavačino. 

Topli napitak od čokolade pomoći će vam da zaspite.

Recept je vrlo jednostavan - zapravo se radi o svježoj vrućoj čokoladi s pepermintom. Možete dodati i šlag te mrvice čokolade.

Meni uvijek pomogne da se opustim. Složi mi ga svaki put kada sam nervozan zbog Badnje večeri.

Probajte, jer i vi se morate dobro odmoriti kako bi proizveli čim više udobnih kreveta i madraca.

Topli pozdravi,

Djed Božićnjak"

FANTASY KREVET DOUBLE MADRAC