Od kolijevke do krevetića: 5 trikova za bezbolnu prilagodbu djeteta

Datum objave: 13. 01. 2016.

Je li vaš mališan spreman da počne spavati u vlastitom krevetiću? Donosimo nekoliko savjeta kako bi vam olakšali odluku o tome te savjete kako dijete čim bezbolnije naviknuti na krevetić.

Želim van!

To je poruka koju će vam na ovaj ili onaj način vaše dijete će poslati kada će biti spremno reći "zbogom" kolijevci i "dobar dan" velikom i pravom krevetu.

Moguće je kako će vam vaše dijete uistinu reći kako ne želi više spavati u kolijevci, ali vjerojatnije je kako će se jednostavno početi penjati van iz svog krevetića.

Iako ne postoji neko pravilo kada je dijete spremno za prelazak iz kolijevke u dječji krevet, roditelji uglavnom o tome počnu razmišljati kada je dijete staro 18 mjeseci.

Vrijeme prelaska varira od djeteta do djeteta, ali ako je vaše dijete preveliko za kolijevku ili više puta dnevno iz nje “pobjegne” - onda definitivno znate da je vrijeme za krevet.

Kako izabrati dječji krevetić?

Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pozornost kod kupnje dječjeg kreveta, a mi ćemo izdvojiti najvažnije.

 • Krevet mora biti čvrst. Dijete će se valjati, skakati … i krevet treba izdržati taj poseban dječji tretman.
 • Preporučuje se nizak krevet. Krevet neka bude čim bliže tlu kako bi se smanjila mogućnost ozljeda uslijed padova s kreveta.
 • Jednostavno dizajniran. Odaberite krevet s uzglavljem, ali bez ukrasa, izreza ili drugih izbočina na koje bi se mogle znatiželjne glave udariti ili u njih umetnuti prste. Provjerite i da su svi bridovi kreveta glatki.
 • Uparen s madracem. Najbolje je kupiti krevet i madrac zajedno tako da ste sigurni da madrac lagodno stane u krevet. Ako kupujete madrac odvojeno od kreveta, budite sigurni da je dobrih dimenzija. Zato je najbolje kupovati standardne veličine kreveta i madraca i ne bi trebalo biti problema.

Savjeti za prelazak iz kolijevke u krevet

Kada ste kupili krevet i sigurni ste da je vaš mališan spreman za spavanje u “pravom” krevetu, vrijeme je da ga na to počnete i pripremati. Donosimo 5 savjeta za bezbolni prelazak iz kolijevke u krevet.

 1. Odaberite dobar “tajming”. Ako u životu vašeg mališan već ima mnogo promjena - dobio je brata ili sestru, odvikavate ga od pelena ili ide u novi vrtić - možda bi trebali pričekati sa zamjenom kreveta. To bi trebala biti uzbudljiva promjena, a ne zastrašujuća.
 2. Uključite dijete u akciju. Pomozite djetetu da se osjeća uzbuđeno oko ove promjene i sudjeluje u njoj. Vodite ga u trgovinu da izabere nove plahte i posteljinu za svoj novi krevet. Potaknite ga i da izabere nekoliko plišanih životinja koje će spavati s njih u novom krevetu.
 3. Držite se rutine spavanja. Nemojte mijenjati vrijeme za odlazak na spavanje, a ako je moguće stavite krevet na isto mjesto gdje je bila kolijevka. Ako ste s vašim mališanom svaku večer prije spavanja pili čaj i čitali knjigu, onda tako nastavite. Promjene u rutini spavanja samo će zbuniti vaše dijete.
 4. Vježbajte strpljenje. To znači da stalno morate biti spremni da vaše dijete iskoči iz kreveta i traži vas vode, zagrljaj ili neki drugi izgovor za bijeg iz sobe. Mirno i tiho vratite vaše dijete u krevet onoliko puta koliko je potrebno. Nemojte se uzbuđivati i potrudite se da taj proces vraćanja u krevet bude dosadan. Brzo će i djetetu dosaditi.
 5. Hvalite dobre navike spavanja vašeg mališana. Ako vaš mališan često tijekom noći izmigolji iz svojeg krevetića i ubaci se u vaš, korisno bi bilo osmisliti neki sustav nagrađivanja za svaku noć koju ostane u krevetu. Primjerice možete nacrtati grafikon s pet polja i za svaku noć provedenu u krevetu dati mu jednu naljepnicu. Nakon što ih skupi sve, nagradite ga s posebnom poslasticom koju voli.

Nadamo se kako ste saznali nešto korisno i kako vaš mališan spava kao top u svojem novom krevetiću :)

Pogledaj dječje madrace

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)