Od kolijevke do krevetića: 5 trikova za bezbolnu prilagodbu djeteta

Datum objave: 13. 01. 2016.

Je li vaš mališan spreman da počne spavati u vlastitom krevetiću? Donosimo nekoliko savjeta kako bi vam olakšali odluku o tome te savjete kako dijete čim bezbolnije naviknuti na krevetić.

Želim van!

To je poruka koju će vam na ovaj ili onaj način vaše dijete će poslati kada će biti spremno reći "zbogom" kolijevci i "dobar dan" velikom i pravom krevetu.

Moguće je kako će vam vaše dijete uistinu reći kako ne želi više spavati u kolijevci, ali vjerojatnije je kako će se jednostavno početi penjati van iz svog krevetića.

Iako ne postoji neko pravilo kada je dijete spremno za prelazak iz kolijevke u dječji krevet, roditelji uglavnom o tome počnu razmišljati kada je dijete staro 18 mjeseci.

Vrijeme prelaska varira od djeteta do djeteta, ali ako je vaše dijete preveliko za kolijevku ili više puta dnevno iz nje “pobjegne” - onda definitivno znate da je vrijeme za krevet.

Kako izabrati dječji krevetić?

Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pozornost kod kupnje dječjeg kreveta, a mi ćemo izdvojiti najvažnije.

  • Krevet mora biti čvrst. Dijete će se valjati, skakati … i krevet treba izdržati taj poseban dječji tretman.
  • Preporučuje se nizak krevet. Krevet neka bude čim bliže tlu kako bi se smanjila mogućnost ozljeda uslijed padova s kreveta.
  • Jednostavno dizajniran. Odaberite krevet s uzglavljem, ali bez ukrasa, izreza ili drugih izbočina na koje bi se mogle znatiželjne glave udariti ili u njih umetnuti prste. Provjerite i da su svi bridovi kreveta glatki.
  • Uparen s madracem. Najbolje je kupiti krevet i madrac zajedno tako da ste sigurni da madrac lagodno stane u krevet. Ako kupujete madrac odvojeno od kreveta, budite sigurni da je dobrih dimenzija. Zato je najbolje kupovati standardne veličine kreveta i madraca i ne bi trebalo biti problema.

Savjeti za prelazak iz kolijevke u krevet

Kada ste kupili krevet i sigurni ste da je vaš mališan spreman za spavanje u “pravom” krevetu, vrijeme je da ga na to počnete i pripremati. Donosimo 5 savjeta za bezbolni prelazak iz kolijevke u krevet.

  1. Odaberite dobar “tajming”. Ako u životu vašeg mališan već ima mnogo promjena - dobio je brata ili sestru, odvikavate ga od pelena ili ide u novi vrtić - možda bi trebali pričekati sa zamjenom kreveta. To bi trebala biti uzbudljiva promjena, a ne zastrašujuća.
  2. Uključite dijete u akciju. Pomozite djetetu da se osjeća uzbuđeno oko ove promjene i sudjeluje u njoj. Vodite ga u trgovinu da izabere nove plahte i posteljinu za svoj novi krevet. Potaknite ga i da izabere nekoliko plišanih životinja koje će spavati s njih u novom krevetu.
  3. Držite se rutine spavanja. Nemojte mijenjati vrijeme za odlazak na spavanje, a ako je moguće stavite krevet na isto mjesto gdje je bila kolijevka. Ako ste s vašim mališanom svaku večer prije spavanja pili čaj i čitali knjigu, onda tako nastavite. Promjene u rutini spavanja samo će zbuniti vaše dijete.
  4. Vježbajte strpljenje. To znači da stalno morate biti spremni da vaše dijete iskoči iz kreveta i traži vas vode, zagrljaj ili neki drugi izgovor za bijeg iz sobe. Mirno i tiho vratite vaše dijete u krevet onoliko puta koliko je potrebno. Nemojte se uzbuđivati i potrudite se da taj proces vraćanja u krevet bude dosadan. Brzo će i djetetu dosaditi.
  5. Hvalite dobre navike spavanja vašeg mališana. Ako vaš mališan često tijekom noći izmigolji iz svojeg krevetića i ubaci se u vaš, korisno bi bilo osmisliti neki sustav nagrađivanja za svaku noć koju ostane u krevetu. Primjerice možete nacrtati grafikon s pet polja i za svaku noć provedenu u krevetu dati mu jednu naljepnicu. Nakon što ih skupi sve, nagradite ga s posebnom poslasticom koju voli.

Nadamo se kako ste saznali nešto korisno i kako vaš mališan spava kao top u svojem novom krevetiću :)

Pogledaj dječje madrace