Dimenzije kreveta, znate li koje sve postoje?

O dimenzjiama kreveta rijetko razmišljate
Datum objave: 14. 03. 2019.

Kupujete posteljinu ili krevet? To znači da trenutno razmišljate o dimenzijama kreveta, a evo i članka koji će vam navesti kakve sve dimenzije kreveta postoje.   

Znate li koje su dimenzije vašeg kreveta?  Sigurno smo da ne znate. 
 
Ljudi razmišljaju o dimenzijama kreveta u dva sljedeća slučaja:

 • kada trebaju kupiti posteljinu za krevet
 • kada trebaju kupiti novi krevet.

Između tih trenutaka uopće ne razmišljaju o dimenzijama kreveta, a one su u Europi standardne.

Osim naravno, ako ne kupujete okrugli krevet ili krevet u obliku srca - tada razmislite o tome da ćete morati šivati plahte 

Dimenzije kreveta: jednostruki i bračni kreveti

Postoje dvije vrste kreveta: jednostruki (da ne napišemo samački) i bračni. 

Mada kada ste mladi jednostruki krevet često služi kao bračni, a kasnije obrnuto.

No, šalu na stranu, jednostruki kreveti obično dolaze u sljedećim dimenzijama:

 • 90x200 centimetara
 • 90x210 centimetara
 • 120x200 centimetara

Bračni kreveti su pak sljedećih dimenzija:

 • 140x200 centimetara
 • 160x200 centimetara
 • 180x200 centimetara

A koja od njih vama točno treba? Ona koja odgovara veličini vaše sobe, ali i ona koja odgovara načinu na koji spavate te vašoj težini i visini. 

Kome treba jednostruki krevet?

Jednostruki krevet tipičan je za studentske sobe

Jednostruki krevet dođe poput velikog kreveta malom djetetu. Takvi kreveti uobičajen su izbor za tinejdžere, a krase i svaku sobu studentskog doma

Jednostruki kreveti dobro dođu i odraslima koji su mirni spavači, a spavaju sami. Ili im se jednostavno više sviđa dizajn jednostrukog kreveta u sobi

Također, vlasnici apartmana kao i hotelijeri skloni su kupnji jednostrukih kreveta čijim se spajanjem dobiva bračni krevet

Dimenzije bračnog kreveta

Ovinso o komforu kojeg želite, odaberite dimenziju kreveta

Bračni kreveti nisu isključivo namijenjeni samo bračnim parovima. Mnogi vole komfor u krevetu iako su sami.

No neki vole komfor i kada dijele krevet sa svojom boljom polovicom. 

Minimalne dimenzije bračnog kreveta su 140x200 centimetara, a onaj u zlatnoj sredini je 160x200 centimetara.  Najveći standardni kreveti su 180x200 centimetara.  
Razlike među veličinom tih madraca su po 20 centimetara, ali s tih 20 centimetara, iako vam se možda ne čini, dobiva se puno prostora. 

Mladim parovima koji tek planiraju djecu preporučujemo kupnju najvećeg kreveta. 
Zašto? Zato što prvih djetetovih dvije do tri godine svi roditelji spavaju na rubu kreveta 

Dječji kreveti: standardne dimenzije

Kad smo već kod djece… osim što djeca spavaju s roditeljima, spavaju i u svojim krevetićima. 

Manji dječji krevetići dolaze u sljedećim dimenzijama:

 • 120x60 centimetara
 • 120x50 centimetara
 • 140x70 centimetara

Ovi krevetići mogu poslužiti umjesto kolijevke ili odmah nakon kolijevke, a djeca ih prerastu nakon treće godine. 

Kreveti za djecu od tri godine
Foto: Flickr.com/Personal Creations

Nakon treće godine djeca su već spremna za jednostruki krevet, a dječji jednostruki kreveti nešto su uži od običnih kreveta:

 • 70x160 centimetara 
 • 80x200 centimetara. 

I sada znate sve o dimenzijama kreveta. I tome da ih trebaju pratiti madraci odgovarajućih dimenzija

Jer kod kreveta i madraca veličina je doista bitna  

Nađi krevet pravih dimenzija i madrac koji ga prati

  

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)