Dijete mokri u krevet? Nije to takav problem

dijete-spavanje-noc
Datum objave: 14. 04. 2015.

Prelazak djeteta s pelena na gaćice za svakog je roditelja veselje, ali istovremeno i razdoblje u kojem treba puno strpljenja. Nerijetko djeca noću mokre i tada najviše pati madrac. Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta kako madrac održavati čistim. 

Konačno ste se riješili pelena i vaše dijete je shvatilo da je ljepše živjeti bez plastificirane gaze među nogama?

No, istovremeno ste svjesni da problem nije do kraja riješen. Na spavanju, kada se svi sistemi svjesnosti vašeg mališana isključe, često se namoči posteljina, ali i madrac.

Posteljinu možete lako oprati, samo sve bacite u perilicu za rublje i gotovi ste. No, madrac ne možete tako lako očistiti.

Nemojte pokleknuti i samo radi toga vratiti svom djetetu pelenu preko noći. To bi bio golem korak unatrag za vas i vaše dijete.

Naravno, pokušajte sve da vaše dijete ne mokri u krevet. Tijekom dana ga stalno ohrabrujte da samostalno koristi wc ili tutu. Posebno je važno da djetetu kažete da odmah ide na wc “kada ga stisne” i da ne zadržava do posljednjeg mogućeg trenutka. Također, potičite vaše dijete na odlazak na wc prije spavanja.

Stvaranje takvih navika sigurno će smanjiti noćno mokrenje u krevet.

Morate znati da koliko god se trudili ipak će biti mokrenja u krevet.

vodootporna plahta je broj jedan

Prva stvar bez koje nikako ne biste trebali biti su zaštitne plahte (zaštitna plahta Protecta). Prekrijte madrac vodootpornom plahtom. One su plastificirane i perive na visokim temperaturama.

Naravno, trebali bi kupiti najmanje dvije. U slučajevima kada često morate mijenjati posteljinu, morat ćete prati i vodootporne plahte. Ako ste u fazi intenzivnog odvikavanja od pelena, češće ćete prati.

I uz vodootpornu plahtu postoji mogućnost (mada nešto manja) da urin dođe do madraca.

Jednostavno čišćenje madraca od urina 

Evo kako možete očistiti madrac od urina kada se to desi:

  1. operite plahte i posteljinu kao i obično. Ukoliko osjetite posebno jak miris urina, durgi put dodajte malo octa;
  2. skupite opremu za čišćenje: hladnu vodu, ocat, soda bikarbonu, malo deterdženta, krpicu za čišćenje, usisavač i sušilo za kosu;
  3. napravite mješavinu: stavite decilitar hladne vode, pola decilitra octa i malo deterdženta. Tom mješavinom namočite mrlju na madracu i ostavite da djeluje 10 do 15 minuta. Ocat će upiti miris urina i očistiti mrlju;
  4. posipajte mokru mrlju sa soda bikarbonom i pričekajte 10 do 15 minuta da upije tekućinu;
  5. uklonite soda bikarbonu mokrom krpicom i usišite ostatak praha;
  6. fenom do kraja osušite madrac

Ovaj postupak možda ćete morati ponavljati svaki dan. Sa zaštitnom plahtom rjeđe. Nemojte zaboraviti, djeca ne mokre u krevet namjerno. Naoružajte se strpljenjem i - polako.

Nabavite zaštitnu plahtu