Dijelite krevet s djetetom? Uza sve dobrobiti može biti i vrlo opasno

Dijeljenje kreveta s djetetom
Datum objave: 18. 07. 2016.

Dijeljenje kreveta i snivanje s bebom, kada se izuzmu rizici, ima u stvari vrlo zaštitničku ulogu za djecu stariju od tri mjeseca

Dijeljenje kreveta s bebom za neke je roditelje posve normalno i prirodno, drugi ga baš ne podržavaju, ali im je jednostavnije, lakše i praktičnije, dok za treće ono ne dolazi u obzir jer, između ostaloga, nikako ne mogu zaspati.

I kod stručnjaka mišljenja su oprečna.

Jedni podržavaju takvu praksu, dok drugi ukazuju na negativne aspekte takvog načina života.

Neki stručnjaci podržavaju da beba spava u krevetiću pored kreveta roditelja u prvim godinama života. Navode da je to jača vezu te pomaže bebama da lakše zaspu.

Ipak, određena skupina pedijatara nikako ne podržava spavanje beba u istom krevetu s roditeljima jer je to, kažu, opasno.

Dijeljenje kreveta s bebom za neke je roditelje posve normalno i prirodno
Dijeljenje kreveta s bebom za neke je roditelje posve normalno i prirodno

Spavanje i dojenje su povezani

Svake godine vezano na ovu temu niknu nova istraživanja.

Tako su na ovogodišnjoj BOND konferenciji u New Yorku predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja koji kažu da što dalje bebe spavaju od mame, manje i jedu. Razlog zašto je to tako najprije valja tražiti u činjenici da majke koje spavaju pored djece češće doje preko noći.

Dakle, dijeljenje kreveta i dojenje pozitivno su povezani.

Osim toga, neka ranija istraživanja ukazala su na to da se djeca koja spavaju s roditeljima češće bude noću.

Čak 70 posto novopečenih roditelja barem povremeno dijeli krevet sa svojom bebom.

Tu se ubraja oko 2.9 milijuna majki koje su sudjelovali u ovoj vrlo opsežnoj američkoj studiji.

Zaštitnička uloga zajedničkog spavanja

Dijeljenje kreveta i snivanje s bebom, kada se izuzmu rizici, ima u stvari vrlo zaštitničku ulogu za djecu stariju od tri mjeseca.

Sa 6 godina života, djeca koja su dijelila krevet sa svojim roditeljima, imaju povećane kognitivne kapacitete.

Bebe koje su spavale s roditeljima ostvarile su više fizičkog kontakta i doživjele više dodira te postoji veća šansa da će postati sretnija kao djeca.

Još ako djetetu ispričate najdražu priču za laku noć, to će dijete će biti manje prestrašeno i lakše će sklapati prijateljstva s vršnjacima, upravo zbog razvijenijih kognitivnih kapaciteta.

Kasnije se ta se djeca razvijaju u optimističnije i samopouzdanije adolescente koji vjeruju u sebe i svoje prosudbe.

Kada odrastu, djeca koja su dijelila krevet s roditeljima, ista pozitivna iskustva sklonija su prenijeti i na vlastitu djecu.

Sa 6 godina života, djeca koja su dijelila krevet sa svojim roditeljima, imaju povećane kognitivne kapacitete
Sa 6 godina života, djeca koja su dijelila krevet sa svojim roditeljima, imaju povećane kognitivne kapacitete

Ušuškajte dijete između vas

Lauren Hale s Medicinskog Univerziteta Stony Brook u New Yorku je vodila drugu zanimljivu studiju nakon koje roditelji koji spavaju s djecom mogu odahnuti. I to ne samo zbog eventualnih noćnih mora djeteta.

"Roditelji mogu učiniti ono što misle da je najbolje za njihovu obitelj i slobodno udovoljiti djetetu da se ušuška pored mame i tate, jer spavanje s roditeljima nema negativan učinak", kazala je Hale.

Opasnost od dijeljenja kreveta s roditeljima postoji samo za bebe mlađe od godinu dana, za koje se preporučuje da spavaju isključivo u svom krevetiću.

Glavni razlog ovoj preporuci je sindrom iznenadne smrti djeteta uslijed kojeg je samo u 2008. godini u SAD-u stradalo 2.300 beba.

Iznenadna dojenačka smrt u pravilu nastupa bez upozorenja i ikakvih simptoma za vrijeme spavanja, a osim izbjegavanja zajedničkog spavanja, savjeti koji smanjuju rizik od nje su stavljanje djeteta da spava na leđima i izbjegavanja izlaganja djeteta duhanskom dimu.

razvijaju u optimističnije i samopouzdanije adolescente koji vjeruju u sebe i svoje prosudbe
Djeca koja su spavala s roditeljima razvijaju se u optimistične i samopouzdane adolescente koji vjeruju u sebe

Dijeljenje kreveta ne ugrožava razvoj djece

U istraživanju su Lauren Hale i njezini kolege prikupili podatke od 944 majke od kojih je pola izjavilo da dijele krevet sa svojom djecom u dobi od jedne do tri godine.

Djeca svih majki u istraživanju su u dobi od pet godina podvrgnuta analiziranju različitim testovima ponašanja i intelektualnog razvoja.

U prvi mah, rezultati onih koji su spavali s majkama su bili nešto gori od rezultata djece koja su spavala u svom krevetu. Međutim, vrijednosti su izjednačene kada su u obzir uzeti i ostali faktori razvoja, obrazovanja, socijalnog statusa djece, itd.

"Ohrabrujuće je znati da dijeljenje kreveta s roditeljima ne ugrožava razvoj djece u smislu psihološkog utjecaja, no ipak brinu podaci o smrtnim slučajevima djece od dvije do tri godine,“ rekla je Halle.

Oprezni Šveđani izdali vodič za roditelje

Uvijek pedantni Šveđani još su oprezniji, budući da je u toj skandinavskoj zemlji rizik od iznenadne smrti beba za pet puta veći u slučajevima kada roditelji i djeca dijele krevet!

Naime, prema studiji koja je analizirala više od 1.500 neobjašnjivih smrti beba, iznenadna dojenačka smrt je pet puta češća ako roditelji i beba spavaju u istom krevetu.

Znanstvenici iz švedskog Nacionalnog odbora za zdravlje i skrb zabrinuti zbog roditeljske prakse izdali su stoga vodič za roditelje kako bi upozorili na moguće opasnosti.

- Vrlo je važno da djeca do trećeg mjeseca spavaju sama u svom krevetiću. Ove smjernice su nove jer smo do sada upozoravali uglavnom samo pušače i roditelje pod utjecajem alkohola ili droge da ne spavaju s novorođenčetom u istom krevetu - izjavila je Kerstin Nordstrand iz Nacionalnog odbora za zdravlje i skrb.

Ohrabrujuće je znati da dijeljenje kreveta s roditeljima ne ugrožava razvoj djece u smislu psihološkog utjecaja
Ohrabrujuće je znati da dijeljenje kreveta s roditeljima ne ugrožava razvoj djece u smislu psihološkog utjecaja

Eto, sad više manje sve znate.

Iako postoje određene opasnosti, većina stručnjaka se slaže s time da nema ništa loše da dijelite madracspavate u krevetu s vašim anđelom.

S druge strane, ako se odlučite da spavate odvojeno, novi madrac će dati potporu djetetovoj kralježnici.

Ako pak niste više toliko sigurni da želite dijeliti krevet s vašim mališanom, možete ga nagraditi njegovim prvim dječjim krevetićem i pravim madracem te mu priskrbiti miran i kvalitetan san.

Vama će svakako dobro doći.

Pogledajte ponudu kreveta