Što je dekubitus i kako ga ublažiti

lijecenje-dekubitusa-anatomski-jastuk-i-madraci-od-pjene
Datum objave: 07. 01. 2016.

Dekubitus dolazi od latinske riječi decumbere što znači ležati, a to su zapravo rane nastale na koži zbog dugotrajnog ležanja. Madraci od memorijske pjene su pogodni za ublažavanje ove bolesti.

Dekubitus je oštećenje kože koje nastaje stalnim pritiskom podloge (bilo koje vrste ležaja) na određeni dio tijela.

Nakon nekog vremena konstantni pritisak oslabljuje cirkulaciju krvi u tijelu te dolazi do dubljeg oštećenja mišićnog tkiva i raznih infekcija.

Javlja se kod osoba koje dulje vrijeme leže u krevetu (paralizirani su, slabi ili sputani), a najčešće zahvaća bokove, zatiljak, laktove i lopatice, tj. dijelove tijela koji su u direktnom dodiru s podlogom.

Dekubitus se razvija kroz četiri stadija

U prvom stadiju nastaje površinsko crvenilo kože koje može brzo proći ako se taj dio tijela na vrijeme rastereti od pretjeranog pritiska na podlogu.

U drugom stadiju se na području crvenila počinju nazirati mjehurići koji lako mogu puknuti, a u trećem i četvrtom stadiju već dolazi do ozbiljnih infekcija mišića, tetiva i kostiju.

Što utječe i kako ublažiti razvoj dekubitusa

Za nesmetano odvijanje metaboličkih procesa koža mora biti opskrbljena hranjivim tvarima i dovoljnom količinom kisika koja dolazi kroz cirkulaciju krvi. Ako se ta opskrba krvlju prekine dulje od dva sata koža će početi odumirati.

Čak i ako se krvni protok samo djelomično prekine, dekubitus se može razviti i zbog trenja tijela s različitim vrstama materijala posteljine, neprikladne odjeće, naborane posteljine i neudobnog kreveta kao i zbog pretjeranog znojenja, tj. nečiste i vlažne kože.

Kako bi se ublažila bol bolesnika trebalo bi preraspodijeliti pritisak na kritičnim područjima tijela podlaganjem tijela jastucima, upotrebom odgovarajućeg madraca i redovitim mijenjanjem posteljine.

Isto tako bi trebalo jastuk i madrac zaštiti antialergijskim i antibakterijskim presvlakama, a najbolje bi bilo upotrijebiti materijale poput pamuka ili pahuljaste vune.

Što su aNTIDEKUBITALNI MADRACI?

Prije svega, važno je spomenuti da postoje posebno napravljeni madraci za ublažavanje ove bolesti kod nepokretnih osoba ili osoba koje većinu vremena provode u krevetu.

Klasični antidekubitalni madraci punjeni su poliuretanskom pjenom, a mogu u sebi imati i električni kompresor zraka. Taj kompresor ćelije madraca puni zrakom kako bi rasteretio dijelove tijela koji su u izravnom kontaktu s podlogom.

Za dobivanje ovakvog specijaliziranog madraca trebate se obratiti svom liječniku kako bi vas uputio liječniku specijalisti. Specijalisti mogu biti ortopedi, specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije te kirurzi koji na kraju procjenjuju ima li protrebe za izdavanjem antidekubitalnog pomagala.

Neke osobe mogu nabaviti madrac na teret HZZO-a, a među njima su osobe koje pate od tetraplegije, paraplegije, potpuno nepokretne osobe i oni koji imaju dekubitus trećeg i četvrtog stupnja.

Kod odabira antidekubitalnog madraca važno se dobro informirati o njegovoj kvaliteti i karakteristikama te protičitati uputu za njegovo pravilno korištenje.

Madraci na bazi pjene mogu pomoći

Dobra alternativa antidekubitalnom madracu su madraci na bazi pjene koji mogu u određenoj mjeri smanjiti pritisak tijela na podlogu i ublažiti bolove. No imajte na umu kako su svakako najbolji izbor posebno medicinski napravljeni antidekubitalni ležajevi. 

Madrac King je odličan izbor za antidekubitalni ležaj
Madrac King je jedan od boljih izbora za oboljele od dekubitusa

 

Madraci na bazi pjene mogu osigurati potporu, elastičnost i prozračnost, a mnogi imaju i antidekubitalna svojstva.

Neke od najpopularnijih pjena su poliuretanska (PU) pjena, hladno lijevana (HR) pjena, memory pjena i latex pjena. Bitno je napomenuti kako madraci mogu biti napravljeni i u kombinaciji više vrsta pjena, pa je izbor zaista neograničen. Primjerice, Madrac King je anatomski tip madraca s jezgrom izrađenom od kombinacije memory i poliuretanske pjene.

Maksimalno se prilagođava svakom obliku tijela pa smanjuje pritisak na zahvaćene dijelove tijela i ima antidekubitalno djelovanje.

Zbog boljeg protoka zraka dobro reagira na tjelesnu temperaturu što uvelike pomaže kod sprečavanja dekubitusa jer vlažnost kože pospješuje razvoj bolesti.

Za dodatnu potporu tijela odaberite anatomske jastuke

Jastuk Fortuna je anatomski jastuk oblikovan memorijskom pjenom
Jastuk Fortuna je jedan od boljih odabira jer se maksimalno prilagođava obliku tijela

 

Uz madrace na bazi pjene dobro će doći i anatomski jastuci koji će poslužiti kao dodatna potpora i zaštita tijelu.

Jedan od boljih odabira je zasigurno jastuk Fortuna izrađen od anatomski oblikovane memorijske pjene koja se maksimalno prilagođava obliku tijela i tjelesnoj temperaturi što smanjuje vlažnost kože.

Jastuk je presvučen s antialergijskom i antibakterijskom poliesterskom tkaninom.

Uz odabir odgovarajućeg madraca i jastuka, kod dekubitusa vrlo važna i odgovarajuća prehrana bogata bjelančevinama, vitaminom C i mineralima koja će pridonijeti bržem zacjeljivanju već postojećih rana i spriječiti razvoj novih.

Pogledajte našu ponudu madraca