Ne možete spavati? Smanjite temperaturu u sobi

Datum objave: 19. 02. 2016.

Stručnjaci se slažu kako temperatura spavaće sobe utječe kako na kvalitetu i duljinu vašeg sna te kako spavanje u hladnijoj sobi ima brojne zdravstvene dobrobiti. Saznajte koje.

Kada je vani hladno, najviše volite vašu spavaću sobu jako zagrijati i ušuškati se pod poplun? Čini vam se kao da je nemoguće da vam bude pretoplo.

Ili možda volite otići u drugu krajnost pa i zimi spavati uz otvoren prozor?

Niti jedno niti drugo nije dobra ideja.

Jer iako vi možda mislite kako je najvažnije zaspati na vama najugodnijoj mogućoj temperaturi, znanost to ne potvrđuje.

Prema mnogobrojnim istraživanjima idealna temperatura za spavanje je između 15 i 19 stupnjeva Celzijusa i ako želite dobro spavati, termostat bi svaku večer trebali tako i namjestiti. 

U hladnijoj sobi bolje ćete spavati

Stručnjaci se slažu kako temperatura spavaće sobe utječe na kvalitetu i duljinu vašeg sna.

Zašto?

- Kada idete na spavanje, temperatura vašeg tijela se spušta do razine idealne za spavanje. Tijelo ima nešto kao interni termostat i ako je u sobi prevruće ili prehladno, tijelo se bori kako bi postiglo svoju optimalnu temperaturu za spavanje - kaže H. Craig Heller, profesor biologije na Stanfordu. 


Prije spavanja temperatura tijela se spušta

 

Blagi pad temperature tijela nas uspavljuje i zato je općenito bolje spavati u hladnijoj nego pretoploj prostoriji.

Ipak, u sobi se ne smijete smrzavati, inače ćete se probuditi. Stručnjaci se slažu kako je najbolje temperaturu spavaće sobe držati između 15 i 19 stupnjeva.

Osim što ćete lakše zaspati i bolje spavati, optimalna temperatura sobe poboljšat će kvalitetu vaše REM faze sna, a to je faza u kojoj sanjate.

Spavanje u hladnijoj sobi ima i neke druge koristi. Saznajte koje.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Spavanjem u hladnijoj prostoriji učinit ćete nešto jako korisno za vaše tijelo koje će vam biti zahvalno. Prema studiji o dijabetesu, spavanje u nešto hladnijoj sobi pomaže smanjiti rizik od metaboličkih bolesti kao što je dijabetes.


Spavanje u hladnijoj sobi ubrzava metabolizam i potrošnju kalorija

 

Istraživanje je pokazalo kako spavanje na temperaturi do 19 stupnjeva Celzijusa izrazito dobro djeluje na metabolizam osobe, pomaže u stvaranju "dobrih masnoća" u krvi i potiče bržu potrošnju kalorija tijekom dana. 

Znanstvenici su to otkrili proučavajući četiri mjeseca osobe koje su spavale na temperaturi do 19 stupnjeva i osobe koje su spavale na 23 stupnja Celzijusa.

spavaća soba neka bude vaša pećina

Stručnjaci s američke Akademije za medicinu spavanja imaju za vas neobičan savjet, a to je da o svojoj spavaćoj sobi razmišljate kao o pećini.

Ona je tamna, hladna i tiha i takva mora biti i vaša spavaća soba.

Tu logiku primjerice slijede šišmiši koji spavaju i do 16 sati na dan i time se kvalificiraju u prave znalce za dobar san.

Nadamo se kako smo vas uvjerili da smanjite temperaturu na vašem termostatu i priuštite su zdrav i osvježavajući san.

Laku noć :)

Nađite madrac za svjež san

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)