Učinkovita prirodna sredstva za čišćenje madraca

prirodna-sredstva-za-ciscenje-madraca
Datum objave: 19. 03. 2015.

Znaš li da je učinkovito prirodno sredstvo za čišćenje madraca moguće napraviti kod kuće? Prouči i isprobaj naše jednostavne recepte.

Činjenica je da prosječni madrac sadrži 10.000 do 10.000.000 grinja.
No, grinje ne žive samo u madracu, već i u jastucima, posteljini pa čak i odjeći.
Vjerujemo da se sada zgražate nad ovom činjenicom. ;)
I mi smo se kada smo prvi put za nju čuli.

No, ukoliko redovito čistite svoj madrac, broj grinja možete znatno smanjiti.

Kako pravilno čistiti madrac i koja prirodna sredstva pritom koristiti, saznajte u nastavku.

Pravila za čišćenje madraca kojima ćete poboljšati kvalitetu spavanja       

Prvo i osnovno pravilo kada je u pitanju bilo koji model madraca glasi: nikad madrac ne ostavljajte u omotu od pla­stike.

Ostavite li omot, vaš madrac neće moći "disati" pa će se s unutrašnje strane omota stvoriti "rosa" koja uništava presvlaku madraca.

Drugo pravilo je da s madraca uklonite mrlje i tako uklonite daljnje razvijanje bakterija i gljivica.

Mrlje na madracu možete ukloniti suhim šamponom ili komadićem tkanine namoče­nim u deterdžent, no najbolja opcija su prirodna sredstva.

Valjda ne želite madrac tretirati kemikalijama, a nakon toga na njemu ležati po osam sati dnevno, zar ne?

tretiranje-kemikalijama

Treće pravilo je da kod čišćenja izbjegavate često usisavanje. Naime, sila usisa dugoročno uništava punjenje madraca.
Zato prašinu radije uklonite četkanjem s finom, mekom četkom.

Četvrto, no ne i manje važno pravilo je da nakon svakog čišćenja dobro osušite madrac na zraku (idealno je vani u prirodi), daleko od izvora umjetne topline.

Pročitajte ovdje i ostale savjete za održavanje vašeg madraca.

Spomenuli smo nekoliko puta da je najbolje madrac čistiti prirodnim sredstvima koja možete napraviti sami kod kuće. Sigurni smo da svaka kuhinja ima sastojke koji su potrebni. ;)

Najbolji recept za prirodno čišćenje pročitajte u nastavku.

Prirodna sredstva kojima ćete počistiti baš svaku mrlju

Jedan od najboljih recepata za očistiti vaš madrac i osvježiti ga  možete napraviti kod kuće, na vrlo jednostavan način.

U posudi pomiješajte jednu šalicu soda bikarbone i dodajte četiri do pet kapi eteričnog ulja lavande. Jako potresite. (Navedena količina dovoljna je za bračni krevet.)

Kako primijeniti tu mješavinu?

Prije nego počnete s čišćenjem madraca, odstranite svu posteljinu.

Posteljinu perite na višim temperaturama da biste ubili grinje.

Dok je vaša posteljina još u stroju za pranje rublja, na madrac pospite sodu bikarbonu kroz sito ili cjediljku.

Neka ona stoji na madracu minimalno sat vremena, a u idealnom slučaju više sati.

pranje-posteljina

 

Zašto baš soda bikarbona?

Ona izvlači prljavštinu, vlagu i neugodne mirise pa će vaš madrac nakon ovakvog tretmana biti čist i mirisan. Ulje lavande pomaže pak u smanjenju stresa i anksioznosti, potiče san i divno miriše.

Ne želite čistiti soda bikarbonom ili je trenutno nemate kod kuće?
Vjerovali ili ne, madrac možete očistiti votkom.

Alkohol uspješno ubija bakterije koje uzrokuju nastanak lošeg mirisa te ga i dezinficira. Za razliku od votke, klasični sprejevi za čišćenje vrlo često tek neutraliziraju neugodne mirise, a još k tome sadrže i neka otrovna sredstva.

Također, boca obične votke znatno je jeftinija od namjenskih sprejeva za čišćenje i dulje traje.

No, kako votkom očistiti madrac?

Jednostavno ulijte votku u bocu s raspršivačem te pošpricajte madrac. Ostavite madrac da se neko vrijeme suši te nakon toga namjestite krevet.

Pazite da madrac pošpricate lagano, a ne da ga natopite, jer se inače nikada neće osušiti.

Kako s madraca ukloniti mrlje

Katkad na madracu nastaju tvrdokorne mrlje kojih se ponekad teško riješiti. Treba ih ukloniti jer su to potencijalna mjesta za širenje bakterija i gljivica.

Evo odgovora kako se riješiti najčešćih mrlja.

Mrlje od krvi - Prije nego pokušate išta drugo prvo mrlju istrljate s krpicom umočenom u hladnu vodu. Mrlju možete protrljati i sodom bikarbonom pomiješanom s vodom.

Ako baš ništa ne pomaže, onda mrlju natapkajte s malo hidrogen peroksida, i dok se pojave mjehurići, obrišite je suhom, dobro upijajućom krpicom. No, ovaj potonji način probajte izbjeći. Ne samo da trebate izbjeći čišćenje kemikalijama zbog svoga zdravlja, već tim načinom možete oštetiti vaš madrac.

Zato prije pokušaja čišćenja kemikalijama saznajte od kojeg je materijala madrac napravljen. Nisu sve metode iste za sve tipove materijala.

Mrlje od sokova - Iako je ovakve mrlje u pravilu gotovo nemoguće u potpunosti ukloniti – možete smanjiti štetu pomoću razblaženog octa ili alkohola (70 – 90 postotni).

Dakle, navlažite krpicu octom ili votkom i istrljajte.

ocat-sredstvo-za-ciscenje


Madrac natopljen tekućinom - Dogodi li se da vam dijete po madracu prolije čašu soka, tekućinu prvo pokušajte što je više moguće upiti ručnicima i dobro upijajućim krpama.

Ima li tekućine zaista puno, dobra alternativa je i pijesak za mačke.

Na kraju ostavite madrac da se suši na suncu, dan ili dva, dok ne bude u potpunosti suh.

Najgore što možete napraviti za svoj madrac je da ga vlažnog vratite u okvire kreveta.

Trebaš novi madrac?

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)