Bolovi u leđima i spavanje: rješenje je pravi madrac

Bol u leđima može se pojačati uslijed lošeg i starog madraca
Datum objave: 05. 07. 2017.

Bol u leđima stvarno je ružna stvar kada se desi. Ona se može javiti zbog starog i lošeg madraca, a upravo takvi madraci je mogu pojačati ako se javi iz drugih razloga. Saznajte kako odabrati madrac za bolna leđa. 

Kada nas leđa zabole, ništa nije dobro. Bol u koljenu ili u laktu još nekako preživljavamo, ali kada “prereže” nema baš puno pomoći.
 
Razlozi za bolna leđa mogu biti razni:

  • previše vremena provodite sjedeći pred raznim ekranima
  • kralježnica mora nositi preveliku težinu, a nema pomoć mišića
  • spavate na trbuhu što stvara pritisak na leđa
  • imate stari ili loše odabran madrac

U Happy Dreamsu vam ne možemo pomoći kako biste što manje vremena provodili pred ekranima. Ne možemo vam pomoći ni s mišićima, njih sami morate izvježbati pravim vježbama za leđa. 
Možemo vam reći da ne spavate na trbuhu (ako je to moguće) već da, ako vas doista bole leđa, spavate na boku ili na leđima

I možemo vam pomoći kod izbora novog madraca 

Kada je madrac uzrok bolnih leđa?

Spavanje na lošem madracu baš kao i spavanje na kauču može dovesti do boli u leđima, a osim što može biti uzrok boli, može i pojačati već postojeću bol
 
Kako? Tijekom noći okrećete se i mijenjate položaj spavanja 40 do 60 puta tijekom noći. Kada je madrac koji vas drži u horizontali premekan, pretvrd ili još gore - pun kvrga i federi iskaču iz njega (!) ne može vam pružiti potporu koju trebate.

 

Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako spavanje na madracu starijem od 10 godina doista može biti prvi i glavni uzrok bolova u leđima. Čak 30 posto ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju nakon spavanja na starom madracu izjavilo je kako ih bole vrat i leđa, a njih 56 posto koji su spavali na novom madracu nisu imali nikakvih problema 

Bol u leđima zbog madraca #1: madrac je premekan

Kada vas bole leđa, madrac vam treba biti potpora. Ako legnete na madrac koji je premekan, tijelo će vam “potonuti”. Zbog prejakog pritiska živca javit će se bolovi i osjećaj utrnulosti. 

Bol u leđima zbog madraca #2: madrac je pretvrd

Istina je, tvrdi madrac bolja je opcija za sve koji imaju bolove u leđima. No ako je madrac pretvrd može imati negativni učinak: tijelo tjera da se uskladi s tvrdom i ravnom podlogom tj. kralježnicu tjera u ravnu liniju.

Bol u leđima zbog madraca #3: madrac je prestar

Madrac bi trebalo mijenjati svakih sedam godina. Nakon tog vremena madrac gubi svoju formu, pjene i gelovi se raspužu ili stvrdnu a opruge razmjeste. Zato dolazi do svakakvih kvrga i udubljenja na kojima baš i nije neki užitak spavati. 

Najbolji madraci za kralježnicu 

Kada birate madrac za zdravu kralježnicu, madrac koji će vam pomoći za bolove u leđima, na umu morate znati kako spavate:

# Spavanje na leđima

Ako spavate na leđima, to je najbolji položaj za kralježnicu. Ipak, birajte madrac srednje tvrdoće - takvi madraci pružaju idealnu potporu za bolove u donjem dijelu leđa. U slučaju da vas bole leđa iskušajte mali trik: postavite jastuk ispod koljena kako bi održali prirodnu krivulju donjeg dijela leđa. Ako mislite kako vam je potrebna dodatna podrška, pokušajte narolati mali ručnik i staviti ga ispod donjeg dijela leđa. A umjesto ručnika možete odabrati i jastuk.

Srednje tvrdi madrac Simple
Madrac Simple s jezgrom od PU pjene 

 

# Spavanje na boku

Madrac koji je umjereno mekan najbolja je podrška za sve spavače na boku koji muku muče s bolovima u leđima. Za tu skupinu bitan je i anatomski jastuk koji će pružati potporu ramenima vratu (jer sve je povezano s kralježnicom).

Madrac Superb
Madrac Superb, mekani madrac za spavače na boku

#Spavanje na trbuhu

 Ljudi koji spavaju na trbuhu, što može biti i uzrok bolova u leđima, trebaju malo tvrđi madrac kako bi pružao dovoljnu potporu.  

Tvrđi madrac za spavanje na trbuhu Fortuna
Madrac Fortuna tvrđi je madrac koji se preporučuje ljudima koji spavaju na trbuhu


Naravno, nitko ne spava samo na trbuhu ili na leđima, položaj spavanja promijeni se, kako smo napisali, 40 do 60 puta tijekom noći. 

Za bolove u leđima zato su najbolji madraci od memorijske pjene koji imaju visoku izolaciju pokreta, a zadržavaju optimalnu količinu tvrdoće ili mekoće

Najbolji madraci za kroničnu bol u leđima 

Dobro odabran madrac od memorijske pjene doista može pomoći pri kroničnoj boli u leđima. 
 Ergonomska pjena daje upravo dovoljnu potporu krivuljama tijela, mišićima i kostima kralježnice.

Sama kralježnica, kao što vjerojatno znate, nije ravna već je u obliku slova S i čine je četiri blaga “zavoja”:

  • vratni zavoj u obliku slova C koji drži glavu
  • prsni zavoj u obliku slova C koji drži gornji dio tijelo (torzo)
  • slabinski zavoj u obliku slova C koji je zapravo osnova kralježnice
  • križna i trtična kost

Kada spavamo vrlo je važno očuvati normalni poredak tih zavoja - u suprotnom vrlo je moguća pojava kronične boli u leđima. 
 
Kada birate madrac za kroničnu bol u leđima birajte madrac koji nije ni premekan ni pretvrd. I trebali bi mirnije spavati  

Srednje tvrdi madrac Magnificent
Madrac srednje tvrdoće Magnificent
 

Kupnjom pravog madraca i zamjenom starog za novi sigurno ćete si olakšati život. No kod ozbiljnih problema nemojte odgađati posjet liječniku i pokušajte što manje sjediti te vježbati mišiće oko kralježnice.

Želimo vam ugodne snove!

Madraci za zdravu kralježnicu