Birate krevet? Dobri razlozi zašto treba paziti na visinu kreveta

Foto: Grégory Tonon/Flickr.com
Datum objave: 12. 04. 2017.

Što je važno kod kupnje kreveta? Bitan je dizajn, kako će se uklopiti u spavaću sobu, je li dovoljno velik… No, obraćate li pozornost na to koliko je visok? 

Krenuli ste u kupnju novog kreveta. Onaj stari već je oguljen, škripi i želite novi krevet koji će vam biti daleko udobniji kada krenete u zasluženi noćni odmor. 

Osim toga, vrijeme je za preuređenje spavaće sobe i želite da ona doista bude oaza mira te da izgleda udobno. 

Kada razgledavate krevete na umu vam je samo njegov dizajn i razmišljate hoćete li imati dovoljno mjesta kada tijekom noći okrećete i prevrćete. 

Pri tom traženju sigurni ne razmišljate o tome koliko je krevet visok. Trebali bi! Prava visina kreveta znatno može doprinijeti izgledu spavaće sobe, ali i dobrom osjećaju ustajanja svakog jutra.

Bilo da izaberete visoki krevet s visokim madracem koji nalikuje kraljevskom krevetu ili niski krevet čiji madrac leži na tlu, visina doista može utjecati na vas. 

Udobni krevet, krevet prave visine

Jedna od najvažnijih stvari vezana uz krevete i madrace jest da budu udobni i da pružaju kvalitetni odmor svake noću u svakom pogledu wink

Koliko je lagano ući i sići s kreveta ovisi baš o visini kreveta. S niskih kreveta može biti teško ustati, a ako je krevet previsok na njega se teško popeti. Ne nemoguće, ali relativno nepraktično.

Najbolja visina kreveta, mjereno prema visini prosječne osobe, je 65 centimetara. 

Dakle, prava visina kreveta ovisi o tome koliko ste visoki. Kako bi vidjeli kako vam “leži” krevet kada ga isprobavate pokušajte sjesti na kraj kreveta. Ako vam tabani dotiču pod i ako su vam koljena u istoj liniji s bokovima našli ste krevet prave visine. Ako su vam koljena iznad bokova krevet je prenizak, a ako vam stopala ne dotiču pod krevet je previsok

Da da… zbog traženje kreveta prave veličine možete se osjećati kao Zlatokosa smiley

Ovih pravila o pravoj visini sigurno se ne trebate držati kao “pijan plota”. Pogotovo ako tražite bračni krevet tj. krevet za dijeljenje s drugom osobom. 

Ako baš želite visoki krevet jer ste se odlučili za uređenje spavaće sobe u malo raskošnijem stilu (visoki kreveti nekako imaju kraljevski štih) ne morate odustati od visokog kreveta. Jednostavno dodajte koju pomičnu stepenicu ako je potrebno.

Japanci također ne slijede pravila o visini. Njihovi kreveti su vrlo niski, gotovo na podu. Ako vas ne smeta teško dizanje iz kreveta i važan vam je minimilazam u uređenju - samo naprijed.

Prava visina kreveta za svaku dob

Osobe koje se već teško ustajku moraju paziti na visinu kreveta
Osobe koje imaju problema s kralježnicom trebaju paziti na visinu kreveta


Ako ste mlađi i zdravi, sasvim vam je svejedno kako ćete ulaziti u krevet ili silaziti s njega. Tamo nakon pedesete ipak se javljaju problemi s kralježnicom. Tada je bitan i sam madrac i jastuk koji se koristi… ali i visina kreveta. 

Za djecu je pak u prve tri godine bitno da ne padnu s kreveta. Kreveti za bebe dolaze s ogradicama, a kreveti za malo veće sa zaštitnom daskom. 

Djeca jako vole i krevete na kat, a kod njih samo morate paziti ima li dovoljno mjesta do stropa (u potkrovljima).

I visina madraca je bitna

Krevet High Life visoki je krevet s visokim madracem
Krevet High Life visoki je krevet s visokim madracem


Kada jednom odaberete krevet prave visine za sebe, morate odabrati i odgovarajući madrac. Pojedini okviri kreveta doista ne trpe niske madrace. Pogotovo kreveti bez okvira tj. kreveti na koje se madrac samo polaže. Takvim krevetima odgovara deblji i viši madrac
Za razliku od visokog kreveta koji imaju dosta mjesta za odlaganje - njima treba niži madrac

Ako kupujete Happy Dreams krevete, uz njih idu i Happy Dreams madraci...

Mali zaključak o visini kreveta

Ako vam je jako bitno kako ustajete s kreveta i kako se na njega penjete, poštujte “pravilo koljena”. 
Ako vam nije bitno malo se pomučiti prilikom odlaska na spavanje i ustajanja iz kreveta, vodite se samo pravilom odabira kreveta koji vam se estetski najviše sviđa.

Uz dobar madrac na krevetu s kojim ste jako zadovoljni sigurno ćete dobro spavati. A to je najbitnije. 

Madraci za dobar san