7 biljaka za čist i zdrav zrak u spavaćoj sobi

Datum objave: 06. 05. 2016.

Želite zdrav i čist zrak u spavaćoj sobi? Ne morate trošiti tisuće kuna na skupe pročišćivače zraka, već sve što trebate je nabaviti nekoliko biljaka.
Jednako su učinkovite, mnogo povoljnije i još će vam ukrasiti dom.

Naši domovi postaju sve bolje izolirani i energetski učinkoviti.

To je s jedne strane dobro jer štedimo na računima za grijanje, no s druge strane na taj način u našim domovima, uz topli zrak, često “zatočimo” i razne otrove.

Naši domovi i naše spavaće sobe često su pune kemikalija poput benzena, formaldehida i amonijaka. Ti otrovi dolaze iz kućanskih predmeta i zagađuju vaš dom bez vizualnog upozorenja.

Najgore je što razni otrovi koje udišemo dolaze od stvari koje nam se čine bezopasne i nismo uopće svjesni da nam štete.

Evo nekoliko primjera zagađivača:

Nakon ovih loših vijesti imamo i dobru!

A to je kako ne morate trošiti tisuće kuna na skupe pročišćivače zraka, već sve što trebate učiniti je nabaviti nekoliko biljaka.

Jednako su učinkovite, mnogo povoljnije i još će vam ukrasiti dom.

1. Bršljan 

Bršljan je idealna biljka za vaš dom jer se vrlo lako održava i brzo raste. Uz to, bršljan je idelana biljka za pročišćavanje zraka od fekalnih čestica i formaldehida. Biljka je vrlo korisna i za pročišćavanje zraka od duhanskog dima.  


Bršljan (Hedera Helix)

2. Zlatni puzavac 

Istraživači NASA-e zaključili su kako je zlatni puzavac najbolja biljka za čišćenje doma od formaldehida. Dobra vijest je i ta da je ovu tešku izuzetno jednostavno održavati. Stoga ako spadate među one kojima uvene svaka biljka, ovaj će zlatni puzavac biti iznimka koja potvrđuje pravilo;) Zlatni puzavac je i jako dobar čistač doma od ugljičnog monoksida.


Zlatni puzavac (Epipremnum Aureum)

3. Bostonska paprat 

Bujna bostonska paprat jako dobro funkcionira kao prirodni ovlaživač zraka. Uz dodavanje vlage prostoru paprat će raditi dobar posao i u oslobađanju prostora od formaldehida. Biljka ima velike i bujne listove i već će jedna biljka imati vidljiv efekt na poboljšanje kvalitete zraka u spavaćoj sobi.


Bostonska paprat (Nephrolepis Exalta Bostoniensis)

4. Zmajevac 

Dugi prugasti listovi ove biljke lako mogu rasti u zatvorenom prostoru samo s malim količinama sunčeve svjetlosti i uz umjereno zalijevanje. Ova biljka je izvrstan način da se iz doma eliminira trikloretilen koji dolazi iz otapala i lakova. 


Zmajevac (Dracaena Deremensis)

5. Palma sreće (Chamaedorea Elegans)

Palma sreće se može dobro uklopiti u prostore bez direktnog svjetla. NASA je ovu biljku proglasila najboljim čistačem zraka od benzena i trikloretilena. Uz to, NASA-ini istraživači zaključili su kako je palma sreće veliki ovlaživač zraka. 


Palma sreće (Chamaedorea Elegans)

6.Sanseverija, sabljica ili svekrvin jezik

Biljka poznata kao svekrvin jezik specifična je po tome što tijekom noći "udiše"ugljični dioksid, a oslobađa kisik. Mnogi ljudi zato je drže u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Jednostavna je za održavanje i brine o tome da se formaldehid koji istječe iz vašeg tepiha i drvenog namještaja ne zadržava u zraku.

-
Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata)

 

7. Spatifulum

Ovu kolekciju biljaka koje čiste zrak završit ćemo s biljkom spatifulum - najljepšom biljkom na našem popisu. Ovu biljku iz porodice ljiljana koristite za uklanjanje trikloretilena, benzena, acetona i alkohola iz zraka. Ipak, držite je izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

 

Time smo došli do kraja ovog zelenog popisa za čišći zrak u vašem domu.

Nadamo se kako ćete već danas se zaputiti u vrtni centar i nabaviti jednu ili dvije biljke s popisa. 

Jer zanemarivanje kvalitete zraka koji udišemo na dnevnoj bazi može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Alergije, astme i česte glavobolje su samo neke od mnogih neugodnosti koje zbog lebdećih čestica koje udišemo. 

Uz to, važno je i da spavate na kvalitetnom jastuku i madracu s antialergijskim i antibakterijskim svojstvima.

Nađite ih u našoj ponudi.

Nađi antialergijski jastuk