Tako to rade u Skandinaviji: bebe spavaju vani do -15 stupnjeva

Sasvim uobičajen prizor: bebe spavaju u kolicima na svježem zraku, dok su roditelji na kavi
Datum objave: 22. 02. 2017.

Roditelji kolica parkiraju ispred kafića i sat do dva provode pijući kavu. Beba mirno spava na zimskim minusima. Skandinavske bebe svoja dnevna drijemanja provode na hladnom svježem zraku. 

Kako provodite zimu s bebom? Jeste li se zatvorili u četiri zida i strah vas je pokazati nos van?

U Hrvatskoj je ostanak unutra s bebom tijekom cijele zime sasvim prihvatljiv. Često ćete od ljudi čuti da hladno vrijeme nije za bebu ili da se nema što izvoditi malu djecu na zimu.  

U nekim jaslicama djecu ne vode van od 1. prosinca sve do 1. ožujka.  

Istovremeno, na hladnom sjeveru Europe, bebe ubrzo nakon rođenja počinju spavati na hladnom zraku

Sasvim uobičajen skandinavski prizor su kolica na balkonima i redovi kolica ispred kafića.

Maleni Finci, Danci, Šveđani i Norvežani od ranih dana spavaju i sanjaju na svježem zraku, na temperaturama do -15 stupnjeva.

Finska čak ima i službenu preporuku Ministarstva zdravstva:
Bez obzira na godišnje doba, mnoge bebe spavaju u kolicima na svježem zraku. Djeca bolje spavaju na svježem zraku nego u spavaćoj sobi. To nije opasno za bebu. Nakon što beba navrši dva tjedna s njom možete početi izlaziti na svježi zrak i postepeno povećavati vrijemo provedeno vani. 


Dobri razlozi skandinavskih roditelja

Spavanje u kolicima, na svježem hladnom zraku, za Skandinavce nije nikakav novi hir već praksa koja prelazi s koljena na koljeno.

Sjevernjacima je jasna sljedeća činjenica: Virusi gripe i prehlade koji kolaju zimi zadržavaju se u zatvorenim prostorijama, a ne na svježem zraku. 

Bebe koje su od ranih dana na svježem hladnom zraku kasnije postaju otporniji na hladnoću
Bebe koje su od ranih dana na svježem hladnom zraku kasnije postaju djeca koja dobro podnose hladnoću


Kako sjeverne bebe već desetljećima odrađuju svoje dnevne snove na svježem zraku kada se živa u termometru spušta do -15 Skandinavci su došli do sljedećih zaključaka:

 1. Bebe koje spavaju vani, čvršće spavaju.
 2. Bebe koje spavaju vani rjeđe obolijevaju od prehlade, gripe i drugih virusa.
 3. Bebe koje spavaju vani kasnije lakše zaspe na novim mjestima
 4. Bebe koje se izvodi van od najranijih dana povezuju se s prirodom.
 5. Bebe koje spavaju vani od ranih dana kasnije lakše podnose hladnoću.
 6. Bebe koje spavaju na svježem zraku imaju aktivne roditelje. Kasnije postaju djeca koja više vremena provode na otvorenom u igri, a kad odrastu i sami postaju aktivni. Provođenje vremena na svježem zraku doprinosi i boljem psihičkom stanju djece i odraslih. 

Nije li bebi hladno?

Skandinavci nisu ni ludi ni okrutni. Bebe koje spavaju na svježem zraku jako su toplo umotane
Pravilo za oblačenje djeteta je topla odjeća: vuna mora biti blizu bebina tijela, beba mora biti umotana u toplu odjeću, a obavezna je i topla vreća za spavanje. 

Praksa se nastavlja i u jaslicama

Kada djeca jednom krenu u jaslice, praksa spavanja u kolicima na svježem zraku se nastavlja. 
Odgojiteljice mališane toplo spakiraju i parkiraju u dvorište laugh

Vrtići na hladnom sjeveru funkcioniraju na sličan način. Djeca gotovo cijeli dan provode vani u vodonepropusnim toplim odijelima, a unutra su na ručku ili ako je stvarno jako ružno vrijeme.

Sasvim drugačiji način rada.

 

Mislite li da bi vaše dijete možda više vremena trebalo provesti vani? Samo ga u Hrvatskoj nemojte parkirati ispred kafića. Doista bi vam mogla doći socijalna služba wink

A kada dijete ne spava vani, znate da mu morate pružiti udoban krevet i madrac za slatke snove.
 

Madraci za najmanje

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)