Smartphoneom do kvalitetnijeg sna? Da, i to je moguće.

Smartphone vam može pomoći bolje spavati.
Datum objave: 22. 08. 2018.

Većina ljudi se ne odvaja od svojeg vjernog suputnika, pametnog telefona ili smartphonea. Pročitajte kako vam pametni telefon može pomoći u podizanju kvalitete spavanja.

Aplikacije za praćenje sna nisu novost, a popularnost su stekle pojavom nosive tehnologije odnosno pametnih satova i fitness narukvica. 

Satovi i narukvice u kombinaciji s aplikacijama prate sve tjelesne funkcije, čak i san i daju pregled spavanja uz korisne savjete nakon obavljene aktivnosti. 

No, za praćenje navika spavanja ne treba vam fitness narukvica ili pametan sat, dovoljan je i samo smartphone.

Donosimo vam pregled top 5 aplikacija za kvalitetnije spavanje za Android i iOS pametne telefone.

Sleep as Android

Sleep as Android je aplikacija na engleskom jeziku razvijena za Android pametne telefone.

Može se spajati s nosivim pametnim uređajima kao što su smart satovi i fitness narukvice te drugim aplikacijama koje prate zdravlje. 

Aplikaciju možete besplatno isprobati prvih dva tjedna, dok ćete nakon toga za puni pristup svim funkcionalnostima morati izdvojiti 24 kune (trenutno je aktivan popust od 50%). 

Sleep as Android bilježi vaše obrasce spavanja

Sleep as Android aplikacija može se preuzeti sa Google Play trgovine.

Aplikacija omogućuje praćenje obrazaca spavanja, snima zvukove koje proizvodite noću, pušta umirujuću glazbu, povezuje se s online radio stranicama, prepoznaje apneju, nježno razbuđuje i izvlači vas iz kreveta na vrijeme.

Ujutro možete vidjeti graf koji prikazuje u koje doba noći ste bili u kojoj fazi sna, koliko ste se okretali, kada ste hrkali, jeste li govorili u snu i još mnoštvo informacija. 

Sleep Cycle alarm clock

Ova aplikacija razvijena je i za Android i za iPhone uređaje i može se preuzeti besplatno s App Storea ili Google Playa.

Sleep Cycle aplikacija koristi senzore pametnog telefona i prati i evidentira pokrete.

Za praćenje je potrebno mobilni uređaj staviti u blizinu kreveta, nije potrebno nositi pametan sat ili fitness narukvicu ili staviti mobilni uređaj na sam krevet. 

Osim praćenja, glavna funkcija aplikacije je procijeniti kada je osoba u fazi laganog sna i uključiti lagani alarm za što bezbolnije buđenje u intervalu do 30 minuta. 

Sleep Time

Aplikacija Sleep Time razvijena je za Android i iPhone uređaje na engleskom jeziku.

Probudite se u laganom snu

Aplikacija Sleep Time može se preuzeti u App Storeu i Google Play trgovini.

Osnovna verzija je za Android besplatna, a dodatne značajke se naplaćuju, dok će vas za iOS odmah stajati otprilike 14 kuna. 

Aplikacija prati obrazac spavanja i formira graf, no mobilni uređaj je potrebno staviti ispod jastuka kako bi se učitali svi pokreti. 

Uspavljivanje i buđenje odvija se pomoću blagih zvukova iz direktorija aplikacije, a jutarnji alarm se prilagođava fazi sna u kojoj se nalazite. 

Good Morning Alarm Clock

Ovaj je aplikacija besplatna za Android uređaje dok će vas za iPhone uređaje stajati otprilike 30 kuna. 

Good Morning također prati vaš obrazac spavanja i traži optimalno vrijeme za uključivanje alarma kako se ne bi probudili naglo iz dubokog sna. 

Pametni telefon je potrebno postaviti na noćni ormarić u neposrednoj blizini kreveta i jastuka. 

Osim biranja umirujućih melodija za razbuđivanje sadrži i direktorij umirujućih zvukova iz prirode i glazbu za uspavljivanje, a možete složiti i svoju play listu. 

Nudi mogućnost postavljanja željene dužine spavanja i upozorava ako se previše odmičete od njih. 

Osim grafa koji prikazuje vaše aktivnosti tijekom sna, aplikacija prikazuje i vremensku prognozu prema kojoj možete planirati dan i spavanje jer vremenski uvjeti utječu na kvalitetu sna.

Sleep Genius

Sleep Genius slovi kao “najznanstvenija” aplikacija za praćenje obrazaca spavanja koju koriste i NASA-ini astronauti.

Ujutro možete vidjeti graf sa ciklusima sna

Na engleskom jeziku je i može se preuzeti za Android i iOS uređaje uz plaćanje (45 kn za android, cca 30 kn za iOS).

Aplikacija kombinira praćenje obrazaca spavanja i uključuje zvukove u različito doba kako bi “vodila vaš mozak” kroz različite faze sna i podigla razinu kvalitete sna. 

Uspavljuje i budi pomoću nježnih zvukova i vodi vas kroz popodnevne spavance. 

 

Većina ranije spomenutih aplikacija se plaća jer je razvijanje aplikacija iz takozvane zdravstvene kategorije zahtjevnije i uključuje suradnju više timova. 

Iako osnovne funkcije aplikacija pružaju prilično dobar uvid u obrasce spavanja, za više informacija morat ćete malo uložiti.

Osim u aplikacije, pametno je uložiti u kvalitetan madrac i jastuk, a m ih imamo na pretek.

 

Pronađi novi madrac ili savršeni jastuk