Alergični ste na grinje i prašinu? Nabavite novi madrac

Datum objave: 15. 01. 2016.

Grinje su jedan od vodećih uzroka astme, a najveći broj grinja živi u madracu. Zato je kod odabira madraca potrebno obratiti pozornost na njegove karakteristike.

Alergija je odgovor našeg imunološkog sustava na različite vanjske utjecaje, odnosno alergene koji u nama izazivaju niz imunoloških reakcija kao što su svrbež kože, očiju, teško disanje i kihanje (astmu) i druge simpoma.

Čest uzrok alergija su grinje - mikroorganizmi koji se nastanjuju u našem domu u ležajevima, madracima, tepisima...

U vrijeme centralnog grijanja i smanjenog provjetravanja prostorija, grinje se počinju više razmnožavati i proizvoditi sve više otpadnih tvar, pa se i alergijske reakcije u tom razdoblju češće manifestiraju.

Alergija na grinje obično je udružena s alergijom na prašinu i zbog toga je jako bitna „higijena spavanja“.

Za zdravo spavanje preporuča se:

  • jednom tjedno prati posteljinu na visokim temperaturama (temperatura koja uništava kućne grinje je 60 °C)
  • redovito provjetravati spavaću sobu 
  • ako imate naviku pospremati krevet odmah kada ustanete savjetujemo vam da se opustite i to napravite kasnije da se i madrac, jastuci, popluni provjetre.
  • držite temperaturu zraka ispod 22 °C, a vlagu u zraku ispod 60%
  • sklonite tepihe
  • ako imate djecu, izbjegavajte plišane igračke ili ih redovito perite
  • redovito čistite dom

Uz redovito usisavanje, izbjegavanje postavljanja tepiha, zavjesa, redovito provjetravanje stambenih prostorija i redovito čišćenje madraca, ne zaboravite da je poželjno mijenjati madrac svakih 7 do deset godina, a jastuke nakon godinu, dvije.

Možda vam se to čini često, ali moramo biti svjesni toga da se prašina i grinja možemo riješiti jedino mijenjanjem naših starih jastuka i madraca - bez obzira na naše visoke higijenske standarde.

U slučaju alergije na prašinu ili grinje potrebno je iz prostorije ukloniti što više tekstilnih predmeta, te obavezno nabaviti nove madrace, pokrivače i jastuke. 


Grinje su gadne beštijice

 

Bitno je da madrac bude prozračan i suh

Kako su grinje jedan od vodećih uzroka astme, a najveći broj grinja se nađe upravo u madracu, valja kod odabira madraca obratiti pozornost na njegove karakteristike.

To se odnosi na sastav tkanine kojem je presvučen madrac, kvalitetu i vrstu materijala od kojeg je madrac izrađen.

Što se prvog tiče preporučaju se madraci od latexa i madraci od memorijske pjene., a što se vrste materijala za madrac tiče, preporučaju se madraci od latexa i madraci od memorijske pjene.

Bitno da madrac bude prozračan i suh jer se time smanjuje stvaranje vlage, koja je neophodna za život grinja je potrebna vlaga.

U suhom i prozračenom okolišu grinje ugibaju.

DOBRI MADRACI ZA ALERGIČARE: LATEX I PJENA

Dobar izbora madraca za alergičare je madrac Natural koji u osnovi ima poliuretansku jezgru koja obostrano ima slojeve visoko kvalitetni sloj latexa perforiranog za optimalno prozračivanje i svježinu tijekom spavanja.

Takva kombinacija materijala pruža vrhunsku udobnost i prilagodbu anatomiji tijela, prozračnost, čvrstoću i elastičnost.

Madrac ima i antibakterijsku presvlaku koja je skidiva i periva na 40°C.

Madrac Fortuna Lux također je odličan izbor za osobe koje pate od alergija. Napravljen je od visoko kvalitetne hladno lijevane pjene koja osigurava udobnost i prozračnost.

Madrac ima i zimsko-ljetnu antibakterijsku presvlaku koja je skidiva i može se kemijski čistiti.

Nadamo se da vam je članak bio koristan i da vam grinje više neće stvarati probleme.


Valentina, prodajni savjetnik u Happy Dreams salonu Karlovac

Pogledaj madrace od pjene