8 tajni iz spavaće sobe zbog kojih nam je neugodno

Datum objave: 11. 01. 2016.

Kada spavate, nemate kontrolu nad stvarima koje čini vaše tijelo. S obzirom kako je kvalitetan san osnova produktivnog života, savjetujemo vam da ništa od mogućih problema u spavaćoj sobi ne gurate pod tepih.

Kada pričamo o problemima sa spavanjem, uglavnom pričamo o tome kako nismo mogli zaspati ili smo se cijelu noć budili.

Možda i da nismo mogli spavati zbog buke u susjedstvu i slično.

No, jako rijetko pričamo o stvarima poput slinjenja, hrkanja, mokrenja u krevet ili ispuštanja vjetrova - stvari koje se često događaju u spavaćoj sobi, ali nam je neugodno o njima pričati.

I to nam je jasno. Ta tko želi dijeliti sa kolegama s posla da tijekom noći zaslini jastuk?! Ipak, ako vam ti neugodni noćni problemi remete san, bilo bi dobro da o njima popričate barem s liječnikom.

U nastavku donosimo 8 najčešćih tajni iz spavaće sobe o kojima ne volite pričati, a zbog njih se možda crvenite pred partnerom.

1. Hrkanje

Da, naravno. Hrkanje je na prvom mjestu među neugodnim tajnama iz spavaće soba. 

Ako ste hrkač, onda znate kako je to izrazito neugodno, a možda ste i sami bili na meti podsmijeha zbog hrkanja. Ako spavate pored hrkača, onda suosjećamo s vama, jer znamo kako se ne možete naspavati.

 

 

Kako bilo da bilo, o hrkanju ne bi trebali šutjeti već učiniti sve kako bi riješili taj problem, koji osim što je neugodan, može utjecati i na razvoj mnogih zdravstvenih problema.

2. Slinjenje

Slinjenje je definitivno neugodan problem. Jutarnje buđenje na jastuku natopljenim slinom nikako nije buđenje kakvo želimo uz voljenu osobu. Pa niti kada smo sami.

Slinjenje može biti normalna pojava, a može i sugerirati da imate blokirane dišne puteve ili da patite od apneje. 

3. Mjesečarenje

Zamislite sljedeću situaciju. U snu dobauljate do kuhinje, upalite štednjak i odete natrag u krevet ne isključivši ga. Naravno, događaja se uopće ne sjećate - jer ste mjesečarili! 

Iako ovakvo ekstremno ponašanje tijekom noći nije često, moguće je. Ako vam se nešto slično događa, vrijeme je da posjetite liječnika i shvatite o čemu je riječ.

4. Pričanje u snu

Somnilokvija je poremećaj spavanja u kojem osoba priča u snu. Zvuk može varirati od glasnog govora do nerazgovjetnog mumljanja.
Svakome se može desiti da počne pričati u snu, ali češće će to biti slučaj za muškarce i djecu.

Govorenje u snu nema negativne zdravstvene posljedice, ali može biti socijalni problem, jer može iritirati partnera, cimera... U principu, liječenje nije potrebno. Međutim, ako stanje potraje tijekom dugog vremenskog razdoblja, razgovarajte sa svojim liječnikom o problemu.

5. Mokrenje u krevet

Mokrenje u krevet je izrazito neugodno i uznemirujuće, ali ako vam se jednom dogodilo i više nikada - nemojte paničariti. Pogotovo ako ste sanjali da ste u kupaonici i da idete na WC. 

Međutim, ako vam se nekoliko puta zaredom desi da mokrite u krevet to može biti znak nekog problema i bilo bi dobro da posjetite liječnika.

6. Mokri snovi

Ako noću doživljavate orgazme, znači da sanjate "mokre snove". Takvi se snovi mogu događati i muškarcima i ženama, obično tijekom REM spavanja.

To je normalna pojava koja se događa tijekom našeg života, ali može biti neugodno ako zvukovima koje ispuštate probudite cimera.

7. Ispuštanje vjetrova

Tijekom sna moguće je da ispuštate vjetrove, a da toga niste niti svjesni. To nije ništa strašno, ali može biti neugodno ako vam ujutro partner kaže da ste ga cijelu noć budili. Što zvukom, a što mirisom.

Ako želite biti sigurni da vam se to neće događati, savjetujemo vam da pripazite na prehranu. 

To su neki od najučestalijih problema koji vam mogu ometati san. S obzirom kako je kvalitetan san osnova sretnog i produktivnog života, savjetujemo vam da ništa od mogućih problema u spavaćoj sobi ne gurate pod tepih.

Ako imate problem koji smeta ometa vaš san ili san vašeg partnera - potražite pomoć.

I naspavajte se.

Postavi nam pitanje