6 načina kako u spavaćoj sobi stvoriti savršenu atmosferu za spavanje

spavaca-soba
Datum objave: 03. 02. 2016.

Neka vaša spavaća soba postane vaša oaza mira i ugode. Saznajte kako i napokon se naspavajte.

Poteškoće sa spavanjem su uobičajen problem i na njih može utjecati niz faktora.

Posao, stres, tjeskoba, jet lag ili bolest.

Sve te stvari mogu nas držati budnima tijekom noći, no ključ je naći svoj recept za opuštanje i odmor.

U tome vam može pomoći stvaranja savršenih uvjeta za odmor u vašoj spavaćoj sobi. Neka to postane vaša oaza mira i ugode.

Evo kako.

1. Spavaću sobu koristite samo kao mjesto za odmor i vođenje ljubavi

Uz brojne elektroničke uređaje poput prijenosnih računala, pametnih telefona i tableta, jako je lako krevet pretvoriti u mjesto za rad i zabavu. No, ako imate problema sa spavanjem bitno je da vam krevet služi isključivo kao mjesto za odmor.

Uklonite elektroničke uređaje iz svoje okoline i u spavaću sobu idite kada je vrijeme za spavanje.


U krevetu smijete samo spavati i voditi ljubav

 

Izbjegavajte druge aktivnosti u krevetu osim spavanja. I vođenja ljubavi naravno. ;)

To će s vremenom napraviti psihološku veze u vašoj glavi između odlaska u krevet i spavanja, a možda vam popravi i ljubavni život.

Ako baš morate u blizini imati mobitel, odredite vrijeme nakon kojeg ćete ga isključiti i više nećete gledati poruke elektronsku poštu ili primati pozive. Okrenite ga licem prema dolje i ostavite ga tako sve dok ujutro ne zazvoni alarm.

2. Temperatura je važna

Za dobar san važno je i da vam ne bude prehladno ili pretoplo. U oba scenarija možete se buditi tijekom noći, a ujutro biti umorni umjesto osvježeni.  

Idealna temperatura varira od osobe do osobe, ali znanstvenici kažu je najbolja temperatura za spavanje za većinu ljudi između 15 i 22 stupnja Celzijusa.

Ako dijelite krevet s nekim tko ne dijeli vašu ideju o idealnoj temperaturi pa je stalno nekome ili prevruće ili prehladno, razmislite o električnom pokrivaču s dvostrukim kontrolama. Ili možda o postavljanju ventilatora kod osobe kojoj je vruće.

3. Treba vam udoban madrac

Cijele noći se bacakate po krevetu, vrpoljite i nikako da pronađete idealan položaj? 

Moguće je da spavate na neadekvatnom madracu.

Razmislite. Koliko je star vaš madrac? 

Ako je više od deset godina - vrijeme je za novi! Uz svu brigu, madrac bi trebalo mijenjati svakih 7 do 10 godina. Madrac treba mijenjati iz higijenskih razloga, ali i zato jer gubi svoju početnu udobnost i čvrstoću podupiranja tijela, a to je ključno za vaš dobar san.

4. Sakrijte budilicu, odnosno telefon

Nakon što ste postavili alarm, staviti sat, odnosno ili mobitel na mjesto u sobi gdje ga ne možete vidjeti. Kada stalno možete provjeravati koliko je sati, vrlo je lako pasti u zamku računanja koliko ćete sati spavati.

Na kraju će vas takvo razmišljanje držati budnima i samo povećati tjeskobu ako ne možete zaspati. 

5. Osigurajte tišinu

Buka može poremetiti vaš san. Ako idete u krevet ranije od ostalih članova vašeg kućanstva, zatražite od njih da se u neko doba određeno doba stišaju kako bi vi mogli spavati. Zamolite ih stišaju televizor ili glazbu ili koriste slušalice. Alternativno, možete koristiti čepiće za uši pa na taj način blokirati zvukove.

Druga mogućnost je da koristite monotoni zvuk, tzv. bijeli šum koji će nadjačati ostale zvukove. To može biti osobito korisno, ako su izvori buke izvan vaše kontrole. Primjerice, ako živite u urbanoj sredini ili pored neke tvornica. Bijeli šum možete stvoriti tako da upalite ventilator. Danas postoje čak i aplikacije za pametne telefone koje mogu reproducirati bijeli šum ili druge umirujuće zvukove poput valova ili kiše.

6. Izbacite kućne ljubimce iz kreveta

Ako imate naviku spavati s vašim psom ili čakom u krevetu, razmislite o tome da ih izbacite iz vašeg kreveta. To može biti mnogo lakše reći nego učiniti, jer naravno, vi volite vašeg malog dlakavca i ne smeta vam njegova prosutnost u krevetu. Naprotiv, čini vam se kako vam pomaže da bolje spavate?

No, možda je sada vrijeme da si priznate. Koliko puta vas su vas vaša mačka ili pas probudili u 3 ujutro svojim noćnim aktivnostima? :) Zato bi ako možete, bolje bilo da izbacite ljubimca iz spavaće sobe i naspavate se.

On vam to neće zamjeriti. Pogotovo zato jer ćete biti odmorniji i imati više vremena za igru ;)

Nadamo se kako ćete se dobro naspavati, a ako nesanica potraje - svakako se obratite i obiteljskom liječniku za pomoć.

Jer kvalitetan san ključan je za kvalitetan i produktivan život. I dobru liniju ;)

Laka vam noć.

Postavi nam pitanje

Zatvori

Obavezno

„Kolačić” je mala tekstualna datoteka koja sadrži podatke koji se pohranjuju na vaše računalo. Kolačići se koriste samo u tehničke svrhe te za olakšavanje upotrebe internetske stranice. 

Jedna vrsta kolačića, „trajni kolačić”, sprema datoteku na vaše računalo na dulje vrijeme. Naknadno se može koristiti za prilagodbu internetske stranice sukladno izborima i željama korisnika. Druga uobičajena vrsta kolačića je „kolačić sesije”. Kada posjetite određenu internetsku stranicu, kolačići sesije se šalju između vašeg računala i poslužitelja radi prikupljanja podataka. Kolačići sesije ne spremaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika. Više informacija o tome kako funkcioniraju kolačići možete pronaći na www.allaboutcookies.org. 

Neprekidno radimo na poboljšanju ove internetske stranice. Stoga koristimo alat za analizu internetskih stranica „Google Analytics”, kojime analiziramo ponašanje posjetitelja naše internetske stranice na anoniman i skupni način. Alatu Google Analytics dozvoljavamo instalaciju kolačića i njihovo upravljanje na ovoj internetskoj stranici. Google Analytics koristi sljedeće kolačiće:

 • happy-dreams.hr
 • Ovaj kolačić pohranjuje podatke o svojim korisnicima radi stjecanja saznanja i njihovim potrebama. Namjena ovog kolačića je za poboljšanje kvalitete usluge, kako i za spremanje korisničkih postavki, preporuke sadržaja i rezultata pretraživanja te praćenje korisničkih trendova . Kolačić je „trajni” i pohranjuje se lokalno na vaše računalo tijekom 26 mjeseci.

Kako prekinuti upotrebu kolačića?
Ako ne želite primati kolačiće, izmijenite postavke internetskog preglednika tako da se automatski onemogućava pohrana kolačića ili da se prikazuje obavijest ako određena internetska stranica želi pohraniti kolačiće na vaše računalo. Prethodno pohranjene kolačiće možete izbrisati i putem internetskog preglednika. Za određena područja i funkcije ove internetske stranice potrebni su kolačići i neće raditi u slučaju brisanja ili odbijanja prihvaćanja kolačića.

Ako želite onemogućiti da vam Google Analytics sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku:

Kako izbrisati već spremljene kolačiće?
Ako koristite osobno računalo i ažurirani preglednik, a želite ukloniti kolačiće koji su već na vašem uređaju, istovremeno pritisnite CTRL, SHIFT i DELETE. Ovdje možete pronaći stranice za podršku za većinu najčešće korištenih preglednika:

 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 • Safari
 • Flash cookies

Internetske stranice mogu koristiti widgete za društvene medije koji korisnicima omogućava pristup s internetske stranice Happy Dreams na različitim platformama društvenih medija (npr. Facebook, YouTube, Twitter i LinkedIn). Kako biste bolje razumjeli kako se i koji podaci prikupljaju putem društvenih medija i koje kolačiće koriste treće strane, pogledajte trenutna pravila privatnosti svake od društvenih platformi.

Opcionalno

Happy Dreams je posvećen zaštiti vaše privatnosti i vaših osobnih podataka. Ova obavijest o privatnosti opisuje način na koji obrađujemo i koristimo osobne podatke koje smo dobili od vas prilikom posjete i upotrebe ove internetske stranice te način na koji nas možete kontaktirati ako imate dodatna pitanja u vezi obrade vaših osobnih podataka.

 1. PRIKUPLJANJE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA
  1. Prikupljamo i obrađujemo vaše ime, adresu, telefonski broj, e-poštu, IP adresu, koje nam šaljete kako biste dobili informacije od nas ili ostvarili kupnju na našim stranicama.
  2. Osim toga, prikupljamo i obrađujemo vaše financijske podatke koji se odnose na vaša mrežna plaćanja za proizvode kada ih pošaljete 
  3. (a) kao dio podataka o vašem računu (ako se primjenjuju) i/ili 
  4. (b) u vezi s vašim zahtjevima za proizvodima ili u vezi s kupovinom proizvoda na našoj internetskoj stranici.
  5. Osim navedenih upotreba i namjena, vaše osobne podatke također možemo koristiti za administraciju i poboljšanje ove internetske stranice, za naše unutarnje zapise, za potrebe statističke analize i za ispunjavanje vaših narudžbi proizvoda i/ili kako bismo vas kontaktirali u vezi prodaje ili u sklopu naših postupaka vezanih uz komunikaciju s korisnicima.
 2. KOJI JE PRAVNI TEMELJ ZA OBRADU VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?
  1. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na tome da je obrada potrebna za nas kako bismo mogli ispuniti ugovor s vama.
  2. Obrada vaših osobnih podataka za svrhu u gornjem odjeljku temelji se na našem legitimnom interesu za obradu vašeg zahtjeva ili upita ili zaključivanje ponude o kupnji.
 3. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?
  1. Primijenili smo prikladne tehničke i organizacijske mjere kako bismo zaštitili vaše osobne podatke od gubitka, nezakonitog pristupa itd. Broj osoba s pristupom vašim osobnim podacima je ograničen i samo će pojedinci povezani s Brandom Happy Dreams koji trebaju obraditi vaše osobne podatke u skladu s prethodnim svrhama, imati pristup vašim osobnim podacima.
 4. KOLIKO SE DUGO VAŠI OSOBNI PODACI POHRANJUJU?
  1. Podatke pohranjujemo do ispunjenja svrhe njihova prikupljanja. To znači da ćemo izbrisati vaše osobne podatke kada ti podaci više neće biti potrebni za obradu zahtjeva, narudžbe ili za upravljanje računom ili odnosom s našim klijentom. Otada se mogu spremati statistički podaci koji su anonimizirani. 
 5. KOJA SU VAŠA PRAVA?
  1. Happy Dreams je Brand Hilding Anders d.o.o., koji je kontrolor obrade vaših osobnih podatka. To znači da smo odgovorni za ispravnu obradu vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima. Jadranka Horvat službenik je za zaštitu podataka i možete mu/joj se obrati na +385(0)40650042.
  2. Imate pravo znati koje osobne informacije o vama obrađujemo i možete zatražiti kopiju takvih podataka. Imate pravo na ispravak netočnih osobnih podataka o vama, a u nekim slučajevima možete zatražiti da izbrišemo vaše osobne podatke (ako npr. osobni podaci više nisu potrebni kako bi se ispunio ugovor s vama). Ako ste dali svoju privolu za obradu svojih Osobnih podataka za eksplicitnu svrhu, uvijek možete povući svoju privolu. Ako želite povući svoju privolu, možete nam se obratiti služeći se kontaktnim informacijama navedenima u odjeljku 
  3. Isto tako imate pravo na prigovor na određeno obrađivanje vaših osobnih podataka i možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka. Imajte na umu da ograničavanje ili brisanje vaših osobnih podataka može dovesti do toga da mi ne možemo ispunjavati svoje obveze prema ugovoru s vama. Također imate pravo izdvojiti svoje osobne podatke u strojno čitljivom formatu i prenijeti osobne podatke drugom voditelju.
  4. 6Ako imate pitanja o tome kako obrađujemo osobne podatke o vama ili želite iskoristiti vaša prava u skladu s odjeljkom 6.2, možete nam se obratiti na hr.hr@hildinganders.com, poštom na prethodno navedenu adresu ili telefonom na +385(0)40650042.
  5. Ako imate prigovore ili pritužbe na način na koji obrađujemo vaše osobne podatke, imate pravo uložiti pritužbu kod relevantnog nadzornog tijela za zaštitu podataka.
 6.  PROMJENE
  1. Ako se dogode ikakve promjene u vezi načina obrade vaših osobnih podataka, obavijestit ćemo vas objavom ažurirane verzije ove obavijesti o privatnosti na Happy Dreams Web stranicama.

Slažem se s Uvjetima privatnosti (dostavna služba)

Slažem se s Uvjetima privatnosti (korisnički podaci)